Echipa de cercetare, condusă de medicul Reena Mehra, a analizat datele retrospective de la 5.400 de pacienți ai Clinicii Cleveland. Descoperirile, publicate în JAMA Network Open, au arătat că, deși pacienții cu tulburări de respirație în somn și hipoxie legată de somn nu au un risc crescut de a dezvolta COVID-19, ei au un prognostic clinic mai prost din cauza bolii.
„Pe măsură ce pandemia COVID-19 continuă și boala rămâne foarte variabilă de la pacient la pacient, este esențial să ne îmbunătățim capacitatea de a prezice cine va avea o boală mai gravă, astfel încât să putem aloca resursele în mod corespunzător”, a spus dr. Mehra, director al departamentului Cercetarea tulburărilor de somn la Cleveland Clinic. „Acest studiu ne-a îmbunătățit înțelegerea asocierii dintre tulburările de somn și riscul de rezultate adverse COVID-19. Acesta sugerează că biomarkerii inflamației pot media această relație.”
Noi studii pentru identificarea unor tratamente eficiente
Cercetătorii au folosit registrul de cercetare COVID-19 al Cleveland Clinic, care include date de la aproape 360.000 de pacienți testați pentru COVID-19 la Cleveland Clinic, dintre care 5.400 aveau un dosar disponibil pentru studiul somnului. Rezultatele studiului de somn și rezultatul pozitiv la testul COVID-19 au fost evaluate împreună cu severitatea bolii. Echipa a luat în considerare, de asemenea, comorbidități precum obezitatea, bolile cardiace și pulmonare, cancerul și fumatul.
Descoperirile au pus bazele unor studii suplimentare pentru a identifica dacă tratamentele eficiente precoce, cum ar fi PAP (presiune pozitivă în căile respiratorii) sau administrarea de oxigen pot îmbunătăți rezultatele COVID-19.
„Descoperirile noastre au implicații semnificative, deoarece scăderea spitalizărilor și a mortalității ar putea reduce presiunea asupra sistemelor de asistență medicală”, a spus primul autor al studiului, medicul Cinthya Pena Orbea, de la Centrul pentru tulburări de somn al Clinicii Cleveland. „Dacă într-adevăr hipoxia legată de somn se traduce la rezultate mai proaste ale COVID-19, ar trebui implementate strategii de stratificare a riscului pentru a acorda prioritate alocării timpurii a terapiei COVID-19 acestui subgrup de pacienți”.
Studiul a fost finanțat de un Neuroscience Transformative Research Resource Development Award care a fost acordat Dr. Mehra.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.