Tulburările de memorie pot indica nu doar probleme degenerative, ci și carențe de vitamine sau alte afecțiuni hormonale. O serie de afecțiuni - nu doar boala Alzheimer - pot provoca pierderi de memorie la persoanele în vârstă. Este important să obțineți un diagnostic prompt și o îngrijire adecvată.
Toată lumea uită lucruri uneori. Poate că vă rătăciți cheile de la mașină sau uitați numele unei persoane pe care tocmai ați întâlnit-o. Acestea sunt absolut normale, mai ales în zilele noastre.
Un anumit grad de probleme de memorie, precum și un declin modest al altor abilități de gândire, este o parte destul de comună a îmbătrânirii. Cu toate acestea, există o diferență între modificările normale ale memoriei și pierderile de memorie asociate cu boala Alzheimer și alte afecțiuni conexe. Iar unele probleme de memorie sunt rezultatul unor afecțiuni care pot fi tratate.
”Incapacitatea unui individ de a reține lucruri noi sau de a evoca din informațiile deja memorate se încadrează în tulburările de memorie. În mod normal, fiecare dintre noi ne confruntăm cu aceste probleme care în contextual vieții agitate, a stresului, faptul că uităm unde am parcat mașina, elefonul sau unde am pus cheile de la mașină nu reprezintă o problemă patologică.
Problema o reprezintă atunci când aceste tulburări ale memoriei sunt constante și progresive. Rareori se întâmplă ca tulburările de memorie să fie singulare, să fie un simptom singular. De obicei se asociază cu tulburări de concentrare, de organizare, de interacțiune cu cei din jur, de tulburări ale funcției de calcul”, a explicat dr. Cătălina Trifan, medic primar medicină internă la Digi 24.
Vezi și:
Tulburările de memorie, cauze
Pierderea normală a memoriei legată de vârstă nu provoacă o întrerupere semnificativă în viața de zi cu zi. De exemplu, s-ar putea să uitați ocazional numele unei persoane, dar să vă amintiți mai târziu în cursul zilei. S-ar putea să vă rătăciți uneori ochelarii. Sau poate că trebuie să faceți liste mai des decât în trecut pentru a vă aminti întâlniri sau sarcini.
Aceste modificări ale memoriei sunt, în general, ușor de gestionat și nu vă afectează capacitatea de a lucra, de a trăi independent sau de a vă menține o viață socială.
”Cele mai frecvente cauze ale tulburărilor de memorie sunt reprezentate de bolile neurodegenerative. Se estimează că aproximativ 10% din oamenii de peste 65 de ani prezintă boli neurodegenerative. Cele mai frecvente sunt demența, Alzheimer, demența vasculară. Sunt foarte important de diagnosticat și tratat de la început.
Un procent mai mic de etiologii este reprezentat de bolile sistemice care pot avea în tabloul clinic tulburări importante ale memoriei și sindrom confuzional. Diferența este că odată tratate, aceste tulburări de memorie sunt rezolvabile, sunt temporare și se rezolvă complet.
Genul de afecțiuni care generează aceste tulburări de memorie sunt afecțiuni metabolice de tipul insuficienței renale cronică, insuficiența hepatică, afecțiuni carențiale, deficitul de vitamina B12 sau deficitul de acid folic sau deficitul de vitamina B1, afecțiunile endocrinologice de tipul hipotiroidism. Totodată sunt intoxicațiile, intoxicația cu alcool, intoxicația cu monoxid de carbon, expunerea la plumb sau la mercur”, a mai explicat medicul.
Vezi și: Pune oțet alb în mașina de spălat: șapte motive să o faci de fiecare dată
Tulburările de memorie, diagnostic
Acceptarea pierderii memoriei și a posibilului debut al demenței poate fi dificilă. Unii oameni încearcă să ascundă problemele de memorie, iar unii membri ai familiei sau prieteni compensează pierderea memoriei unei persoane, uneori fără să fie conștienți de cât de mult s-au adaptat la această deficiență.
Obținerea unui diagnostic prompt este importantă, chiar dacă este o provocare. Identificarea unei cauze reversibile a tulburărilor de memorie vă permite să obțineți un tratament adecvat.
”Tulburările de memorie sunt foarte important de descoperit de la început și de făcut un istoric amănunțit împreună cu pacientul cu privire la perioada în care a debutat, la modelul în care a debutat, adică brusc sau insidios, și, de asemenea, este foarte important de discutat cu familia care ne poate releva lucruri pe care pacientul le poate omite din greșeală sau intenționat.
Vezi și: Fructele, adevărul despre cantitatea ideală. De ce trebuie să stai departe. Îți poate face rău
Foarte important este un examen clinic care să ne arate dacă există suspiciuni pentru alte afecțiuni cum ar fi cele metabolice sau carențiale.
Trebuie să facem un test, care durează 10 minute și se poate face de fiecare medic din orice specialitate, care este standardizat și care poate ridica suspiciunea de demență sau Alzheimer. Este o evaluare prin 30 de întrebări simple a statusului mental. Fiecare răspuns corect are un punct, iar dacă la sfârșitul acestui test pacientul are sub 25 de puncte se consideră că este o demență ușoară.
Dacă pacientul prezintă tulburări ale memoriei trebuie să adăugăm teste ale funcției tiroidiene, teste care să dozeze nivelul vitaminei B12, nivelul acidului folic, iar în cazuri selectate putem să ne gândim și la o etiologie infecțioasă și putem testa pentru HIV, Sifilis sau Bolerioză sau pentru intoxicațiile cu metale. Atunci facem teste țintite, toxicologice”, a mai precizat dr. Cătălina Trifan.
Tulburările de memorie, tratament
”Tratamentul tulburărilor de memorie depinde de cauza care a generat aceste tulburări ale memoriei. În contexul în care noi descoperim o cauză de boală neurodegenerativă atunci acesta va începe imediat. În contexul în care descoperim o boală metabolică pacientul va fi îndrumat către specialitate în care se încadrează boala”, a mai subliniat medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.