Tulburarea afectivă sezonieră (SAD) este un tip de depresie care afectează de obicei indivizii în lunile de iarnă. Unii experți cred că este declanșat de o reducere a luminii naturale, care începe în toamnă și continuă până în primăvară. Urmărirea modificărilor de dispoziție vă poate ajuta medicul să stabilească dacă aveți această afecțiune.
Persoanele diagnosticate formal cu tulburarea afectivă sezonieră au episoade de depresie majoră care apar în toamnă și iarnă timp de cel puțin doi ani. În timpul acestor episoade, oamenii se pot simți lipsiți de speranță sau lipsiți de valoare, pot avea probleme cu somnul sau pot experimenta modificări ale poftei de mâncare sau ale greutății. De asemenea, pot fi iritabili sau anxioși și își pot pierde interesul pentru activitățile preferate.
Dacă medicul dumneavoastră vă diagnostichează cu tulburare afectivă sezonieră, există tratamente eficiente disponibile. Acestea ar putea include medicamente antidepresive sau terapie cu lumină (care utilizează o cutie de lumină pentru a simula expunerea la lumina naturală a soarelui care lipsește corpului).
Cutii de lumină sunt disponibile online. Ar trebui să alegeți una cu expunere de 10.000-lux și să o utilizați timp de cel puțin 30 de minute pe zi, în mod ideal dimineața. Evitați să priviți direct lumina.
Deși majoritatea oamenilor nu au probleme atunci când utilizează terapia cu lumină, unii au efecte secundare temporare, cum ar fi durerile de cap și iritabilitatea.
Alte modalități de a ameliora depresia
Există și unele suplimente alimentare care ar putea ajuta la ameliorarea depresiei. Deși nu sunt cert dovedite, unele persoane au experimentat efecte benefice după ce le-au folosit:
Sunătoare. Această plantă provine dintr-o floare (Hypericum perforatum) și a fost folosită pentru tratarea depresiei de secole în Europa. „Sunătoarea este considerată a fi un promotor al serotoninei, deci nu ar trebui, în general, să fie combinată cu antidepresive specifice serotoninei”, cum ar fi ISRS, spune dr. Miller.
Vitamina D. Creierul are receptori pentru vitamina D în zonele implicate în depresie, cum ar fi cortexul prefrontal. „Se crede că vitamina D este implicată în producția sănătoasă de neurotransmițători”, spune dr. Miller. Lipsa vitaminei D este asociată cu depresia.
Pe lângă suplimentele alimentare, mai ajută la ameliorarea depresiei:
Faceți exerciții. Pomparea inimii și a plămânilor contribuie la creșterea fluxului de sânge către creier și încurajează creierul să producă factori naturali de creștere a nervilor. Ambele efecte fac nervii mai sănătoși. Pentru unii oameni, exercițiile fizice sunt suficiente pentru a trata depresia ușoară. Încercați o plimbare zilnică (30 de minute într-un ritm alert) pentru a vă spori starea de spirit și energia.
Dietă. A mânca sănătos este asociat cu starea de spirit îmbunătățită și un risc mai mic de depresie. Renunțați la mâncarea și alte alimente procesate și concentrați-vă pe proteinele slabe de animale (cum ar fi peștele sau pui), fructele și legumele, nucile, leguminoasele (mazărea și fasolea) și semințele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.