Tulburarea de stres, sau stresul de a trece printr-o perioadă dificilă în viață sau o traumă, poate afecta inima, sugerează un nou studiu, publicat de webmd.com.
Cercetarea, bazată pe studiul a peste 1,6 milioane de adulți suedezi, a constatat că cei diagnosticați cu tulburări legate de stres se confruntă cu un risc mai mare de a suferi un atac de cord sau alte probleme cardiovasculare pe parcursul anului următor.
Tulburările au variat de la tulburarea de adaptare (care vine ca răspuns la trecerea prin momente dificile, cum ar fi divorțul, moartea unei persoane iubite sau probleme financiare) la tulburarea de stres post-traumatic. PTSD (post traumatic stress disorder) este diagnosticată atunci când o persoană are reacții de stres sau chiar mai grave, după un eveniment care pune viața în pericol - cum ar fi un accident grav, un dezastru natural etc.
Constatările nu dovedesc că aceste tulburări de stres au declanșat complicații cardiace, au spus experții. Dar există motive să creadă că au contribuit, conform lui Simon Bacon. El este co-director al Centrului de Medicină Comportamentală de la Montreal și autor al unui editorial publicat împreună cu studiul.
Cercetările anterioare au găsit legături între condițiile de sănătate mintală (inclusiv depresia) și problemele de sănătate cardiovasculară. Și, în general, s-a crezut că ar putea exista motive directe și indirecte, a explicat Bacon.
Care este legătura
Tulburările de stres pot avea efecte asupra sistemului nervos care modifică tensiunea arterială, ritmul cardiac și coagularea sângelui, de exemplu. În plus, a spus Bacon, persoanele cu afcțiuni ale de sănătății mintale pot avea un diicultăți în a menține un stil de viață sănătos sau de a se ocupa de orice probleme de sănătate fizică pe care le au.
Totuși, chiar dacă tulburările de stres cresc riscul de a suferi probleme cardiovasculare, riscul absolut pentru o persoană ar fi mic. "Aș fi mai îngrijorat de cineva care a fumat, decât de cineva cu PTSD", a remarcat Bacon.
El i-a încurajat pe oameni să caute ajutor în cazul în care întâmpină dificultăți în tratarea unei traume sau a unui eveniment dificil de viață. „Terapiile de conversație și, uneori, medicația pot fi foarte eficiente", a spus Bacon. „Noi nu știm dacă acest lucru va preveni bolile cardiovasculare, dar acestea sunt tulburări importante și e de dorit să fie abordate", a adăugat el.
Constatările noului studiu s-au bazat pe înregistrările medicale de la aproape 137.000 de adulți suedezi diagnosticați cu stres, legat de condițiile de sănătate mintală - în principal PTSD, tulburare de stres acută și tulburare de adaptare. Tulburarea acută de stres este similară cu cea a PTSD, conform Departamentului pentru Afacerea Veteranilor din S.U.A. (VA). Diferența constă în momentul la care apare: tulburarea acută de stres apare în prima lună după o traumă; PTSD este diagnosticată numai după ce simptomele au durat o lună.
Riscul, de două ori mai mare
Grupul cu tulburare de stres a fost comparat cu peste 171.000 de frați ai lor și 1,3 milioane de persoane din populația generală. În general, studiul a constatat că persoanele cu tulburări de stres au suferit un "eveniment cardiovascular" la o rată de opt la 1.000 în primul an de la diagnosticare. Deși aceasta este o cifră destul de scăzută, aceasta a fost aproape de două ori mai mare decât cea a fraților lor și mai ridicată decât cea a populației.
Echipa de cercetători, condusă de Huan Song, un coleg postdoctoral la Universitatea din Islanda și Institutul Karolinska din Stockholm, au luat în considerare și alți factori - cum ar fi veniturile, educația și orice alte diagnostice de sănătate mintală. Cei cu tulburări de stres au rămas în continuare în pericol, mai ales în primul an după diagnosticare.
Comparativ cu frații lor, cotele lor de boli de inimă sau de accident vascular cerebral în acel an au fost cu 64% mai mari, au arătat concluziile studiului. Cea mai mare diferență a fost observată la insuficiența cardiacă: persoanele cu tulburări de stres au avut un risc de șapte ori mai mare decât frații lor.
Raportul a fost publicat online, 10 aprilie, în BMJ.
Este posibil ca unele dintre aceste cazuri de insuficiență cardiacă să reflecte sindromul "inimă frântă", a declarat Dr. Salim Virani, un cardiolog la Colegiul de Medicină Baylor și DeBakey VA Medical Center, din Houston.
Fenomenul se întâmplă atunci când stresul puternic declanșează o slăbiciune bruscă a mușchiului cardiac - provocând simptome precum scurtarea respirației și durerea toracică.
Totuși, este dificil să știi exact ce se întâmplă în urma constatărilor, a spus Virani, care este, de asemenea, la Colegiul American de Cardiologie. El a menționat că pacienții au fost tineri - de obicei la vârsta de 30 de ani - când au fost diagnosticați cu o tulburare de stres. „Iar la tineri, abuzul de substanțe (cum ar fi drogurile sau alcoolul) se poate afla în spatele unor probleme cardiovasculare subite. Acest studiu nu a constatat abuzul de substanțe, deci nu este clar dacă aceasta a jucat un rol”, a spus el.
Virani a fost de acord, totuși, că tulburările de stres ar putea avea atât efecte directe, cât și indirecte asupra inimii - iar medicii și pacienții ar trebui să fie conștienți de acest lucru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.