Tulburarea de personalitate dependentă: semne și cauze. Ce înseamnă dacă ai nevoie de multe sfaturi și asigurări

tulburare de personalitate dependenta - Foto: Freepik
tulburare de personalitate dependenta - Foto: Freepik

Semnele și simptomele tulburării de personalitate dependentă. Ce trebuie să știi.

Tulburarea de personalitate dependentă este o tulburare de personalitate Cluster C. Este o afecțiune psihologică caracterizată printr-o nevoie excesivă și persistentă de a fi îngrijit, ceea ce duce la comportamente supuse și temeri intense de separare sau abandon. 

Persoanele cu tulburare de personalitate dependentă au adesea probleme în a lua decizii pentru ei înșiși și se simt neputincioși atunci când sunt singuri, deoarece se simt incapabili să aibă grijă de ei înșiși, își manifestă adesea nesiguranța printr-o nevoie constantă de validare și suport din partea celorlalți, fiind dispuși să facă aproape orice pentru a evita respingerea sau criticile.

Asociația Americană de Psihiatrie notează că această afecțiune este marcată de un model de comportament nevoiaș, lipicios și supus, mai degrabă decât comportamente independente sau autosuficiente.

Simptomele tulburării de personalitate dependentă

- Ești inconfortabil în propria singurătate

- Ai o teamă majoră de a fi abandonat

- Te simți incapabil de a-ți gestiona responsabilitatea

- Ai nevoie de multe sfaturi, asigurări și sprijin emoțional

- Întâmpini probleme în a lua în mod independent

- Ești mai confortabil atunci când altcineva este la conducere și ia decizii

- Ești prea sensibil la criticile sau dezaprobarea altora

- Nu poți fi în dezacord cu nimeni de teamă să nu-și piardă aprobarea

- Te simți neputincios și disperat când relațiile ajung la sfârșit

- Ești reticent în a încerca ceva nou sau provocator

- Nu ai încredere în sine și ai o perspectivă pesimistă

Cauzele tulburării de personalitate dependentă

Cauzele exacte ale tulburării de personalitate dependentă sunt necunoscute. Cu toate acestea, anumiți factori pot contribui la riscul de a dezvolta această afecțiune. 

Relațiile abuzive

Persoanele care au fost în relații abuzive pot avea un risc mai mare de a dezvolta tulburare de personalitate dependentă. Un studiu din 2017 notează că persoanele cu această afecțiune pot avea mai multe șanse de a fi în relații nesănătoase care implică abuz fizic și infidelitate partenerului.

Evenimente traumatice

Experiențele traumatice, cum ar fi pierderea unui părinte, divorțul părinților sau expunerea la conflicte intense, pot contribui la dezvoltarea unui sentiment profund de nesiguranță și dependență de alții.

Stilul parental excesiv de protector sau autoritar

Copiii care cresc în medii în care părinții sunt extrem de protectori sau autoritari pot dezvolta o dependență exagerată de aceștia. Lipsa oportunităților de a lua decizii independent sau de a-și asuma responsabilități poate limita dezvoltarea autonomiei și a încrederii în sine.

Probleme de stimă de sine

Persoanele cu TPD au adesea o stimă de sine scăzută, considerându-se incapabile de a face față vieții pe cont propriu. Această percepție negativă despre sine poate fi rezultatul unor experiențe din copilărie în care copilul nu a fost încurajat să fie independent sau a fost criticat excesiv.

Experiențele din copilărie

Întâmpinarea unei boli care pune viața în pericol în copilărie, neglijarea în copilărie sau abuzul asupra copiilor, indiferent dacă este fizic sau emoțional, poate contribui la riscul de a dezvolta o tulburare de personalitate dependentă. 

Tratamentul pentru tulburările de personalitate nu își propune să transforme pe cineva într-o persoană total diferită, ci mai degrabă să-l ajute să devină o versiune mai sănătoasă, mai moderată și mai puțin extremă a ceea ce sunt în mod natural.

Strategii care vă pot ajuta să faceți față in tulburarea de personalitate dependentă

- Începeți să faceți lucruri singur

- Fă puțină activitate fizică

- Învață să ai încredere în tine

- Examinează-ți nevoia de aprobare

- Lucrează pentru a deveni independent 

Tulburarea de personalitate dependentă este rezultatul unei combinații complexe de factori genetici, biologici, de mediu și psihologici. Înțelegerea cauzelor acestei tulburări poate ajuta la identificarea persoanelor care sunt la risc și la implementarea unor intervenții timpurii pentru a preveni dezvoltarea sau agravarea TPD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel