Tulburarea BIPOLARĂ, ce este, cum ȘTII dacă o ai și care sunt cauzele. Mania și impulsivitatea, semnele la care să ai grijă

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Tulburarea bipolara - Foto: Freepick
Tulburarea bipolara - Foto: Freepick

Tot ce trebuie să știți despre tulburarea bipolară. Ce înseamnă să fii bipolar și cum recunoști această tulburare la tine sau la persoanele din jurul tău.

Tulburarea bipolară este o afecțiune mentală marcată de schimbări extreme ale dispoziției, ale cărei simptomele cheie includ:

- episoade de manie sau o dispoziție extrem de ridicată

- episoade de depresie, sau o stare de spirit scăzută

Termenii mai vechi pentru tulburarea bipolară includ depresia maniacă și boala bipolară.

Tulburarea bipolară nu este o afecțiune rară. De fapt, Institutul Național de Sănătate Mintală spune că 2,8% dintre adulții din SUA, adică aproximativ 5 milioane de persoane, au un diagnostic de tulburare bipolară.

Deși tulburarea bipolară nu are un leac, sunt disponibile multe tratamente eficiente. Aceste opțiuni de tratament vă pot ajuta să învățați să gestionați episoadele de dispoziție, ceea ce poate îmbunătăți nu numai simptomele, ci și calitatea generală a vieții dumneavoastră.

Tipuri de tulburare bipolară


Există trei tipuri principale de tulburare bipolară: bipolară I, bipolară II și ciclotimie.

1. Bipolară I

Tulburarea bipolară I este definită prin apariția a cel puțin un episod maniacal. Puteți avea episoade hipomaniacale, care sunt mai puțin severe decât episoadele maniacale, sau episoade depresive majore înainte și după episodul maniacal. Acest tip de tulburare bipolară afectează în egală măsură persoanele de toate sexele.

2. Bipolar II

Persoanele cu bipolaritate II experimentează un episod depresiv major care durează cel puțin 2 săptămâni. De asemenea, au cel puțin 1 episod hipomaniacal care durează aproximativ 4 zile. Potrivit unei revizuiri din 2017, acest tip de tulburare bipolară poate fi mai frecvent la femei.

3. Ciclotimia

Persoanele cu ciclotimie au episoade de hipomanie și depresie. Aceste episoade implică simptome care sunt mai scurte și mai puțin severe decât mania și depresia cauzate de tulburarea bipolară I sau II. Cele mai multe persoane cu această afecțiune nu prezintă simptome de dispoziție decât timp de 1 sau 2 luni la un moment dat.

Unele persoane experimentează simptome distincte ale dispoziției care seamănă, dar nu se aliniază cu aceste trei tipuri. Dacă acesta este cazul dumneavoastră, ați putea primi un diagnostic de:

- alte tulburări bipolare specificate și tulburări asociate

- tulburări bipolare nespecificate și tulburări asociate

Simptomele tulburării bipolare

Pentru a primi un diagnostic de tulburare bipolară, trebuie să experimentați cel puțin o perioadă de manie sau hipomanie.

Ambele implică sentimente de excitație, impulsivitate și energie ridicată, dar hipomania este considerată mai puțin severă decât mania. Simptomele maniei vă pot afecta viața de zi cu zi, ducând la probleme la locul de muncă sau acasă. Simptomele hipomaniei de obicei nu o fac.

Unele persoane cu tulburare bipolară experimentează, de asemenea, episoade depresive majore sau stări de "depresie".

Aceste trei simptome principale: mania, hipomania și depresia sunt principalele caracteristici ale tulburării bipolare. Diferitele tipuri de tulburare bipolară implică diferite combinații ale acestor simptome, potrivit Healthline.

Simptomele tulburării bipolare I


Un diagnostic de tulburare bipolară I necesită:

- cel puțin 1 episod de manie care să dureze cel puțin 1 săptămână

- simptome care afectează funcția zilnică

- simptome care nu au legătură cu o altă afecțiune medicală sau de sănătate mintală sau cu consumul de substanțe

De asemenea, ați putea prezenta simptome de psihoză sau atât manie, cât și depresie (cunoscute ca trăsături mixte). Aceste simptome pot avea un impact mai mare asupra vieții dumneavoastră. Dacă le aveți, merită să căutați sprijin profesional cât mai curând posibil.

Deși nu este necesar să aveți episoade de hipomanie sau depresie pentru a primi un diagnostic de bipolaritate I, multe persoane cu bipolaritate I raportează aceste simptome.

Simptomele bipolare II

Un diagnostic de bipolaritate II necesită:

- cel puțin 1 episod de hipomanie care durează 4 zile sau mai mult și care implică 3 sau mai multe simptome de hipomanie

- schimbări legate de hipomanie în starea de spirit și în funcțiile obișnuite pe care le pot observa și alții, deși acestea nu vă afectează neapărat viața de zi cu zi

- cel puțin 1 episod de depresie majoră care durează 2 săptămâni sau mai mult

- cel puțin 1 episod de depresie majoră, care implică 5 sau mai multe simptome cheie de depresie care au un impact semnificativ asupra vieții dumneavoastră de zi cu zi

- simptome care nu au legătură cu o altă afecțiune medicală sau de sănătate mintală sau cu consumul de substanțe

Bipolarul II poate implica, de asemenea, simptome de psihoză, dar numai în timpul unui episod de depresie. De asemenea, ați putea avea episoade de dispoziție mixtă, ceea ce înseamnă că veți avea simptome de depresie și hipomanie în același timp.

Cu toate acestea, în cazul bipolarității II, nu veți experimenta mania. Dacă aveți un episod maniacal, veți primi un diagnostic de bipolaritate I.

Simptomele ciclotimiei

Un diagnostic de ciclotimie necesită:

- perioade de simptome hipomaniacale și perioade de simptome depresive, intermitente, pe parcursul a 2 ani sau mai mult (1 an pentru copii și adolescenți).

- simptome care nu îndeplinesc niciodată criteriile complete pentru un episod de hipomanie sau depresie

- simptome care sunt prezente timp de cel puțin jumătate din cei 2 ani și care nu sunt niciodată absente pentru mai mult de 2 luni la un moment dat

- simptome care nu au legătură cu o altă afecțiune medicală sau de sănătate mintală sau cu consumul de substanțe

- simptome care provoacă o suferință semnificativă și afectează viața de zi cu zi

Simptomele fluctuante ale dispoziției caracterizează ciclotimia. Aceste simptome pot fi mai puțin severe decât cele ale bipolarității I sau II. Cu toate acestea, ele tind să dureze mai mult timp, așa că, în general, veți avea mai puțin timp în care nu veți avea simptome.

Este posibil ca hipomania să nu aibă un impact mare asupra vieții dumneavoastră de zi cu zi. Depresia, pe de altă parte, duce adesea la o suferință mai gravă și afectează funcția de zi cu zi, chiar dacă simptomele dumneavoastră nu se califică pentru un episod depresiv major.

Dacă veți avea vreodată suficiente simptome pentru a îndeplini criteriile pentru un episod hipomaniacal sau depresiv, diagnosticul dvs. se va schimba probabil într-un alt tip de tulburare bipolară sau depresie majoră, în funcție de simptomele dvs.

Mania și hipomania

Un episod de manie implică adesea un nivel emoțional ridicat. S-ar putea să vă simțiți excitat, impulsiv, euforic și plin de energie. De asemenea, s-ar putea să vă simțiți agitat sau să observați că gândurile par să se precipite. Unii oameni experimentează, de asemenea, halucinații și alte simptome de psihoză.

Episoadele maniacale pot implica un comportament care este mai impulsiv decât de obicei, adesea pentru că vă simțiți invincibil sau de neatins. Exemplele frecvent citate de acest tip de comportament includ:

- a întreține relații intime fără a folosi o metodă de protecție

- consumul de alcool și droguri, sau utilizarea acestora mai mult decât de obicei

- cheltuieli exagerate

Dar impulsivitatea și asumarea de riscuri se pot manifesta și în multe alte moduri. Poate că dvs:

- renunțați brusc la locul de muncă

- plecați într-o excursie cu mașina de unul singur fără să anunțați pe nimeni

- faceți o investiție mare pe neașteptate

- conduceți mult mai repede decât de obicei, cu mult peste limita de viteză admisă

- participați la sporturi extreme pe care nu le-ați lua în considerare în mod normal

Hipomania, asociată în general cu tulburarea bipolară II, implică multe dintre aceleași simptome, deși sunt mai puțin severe. Spre deosebire de manie, hipomania adesea nu duce la probleme la locul de muncă sau la școală, sau în relațiile dumneavoastră. Episoadele de hipomanie nu implică psihoză. De obicei, nu vor dura la fel de mult ca episoadele de manie și nici nu necesită îngrijire în regim de spitalizare.

În cazul hipomaniei, s-ar putea să vă simțiți foarte productiv și plin de energie, dar este posibil să nu observați alte schimbări în starea dumneavoastră de spirit. Este posibil ca nici persoanele care nu vă cunosc bine să nu o facă. Totuși, cei mai apropiați de dumneavoastră vor sesiza, de obicei, schimbările de dispoziție și de nivel de energie.

Episoade depresive majore

O schimbare "în jos" a dispoziției vă poate face să vă simțiți letargic, nemotivat și trist.

Episoadele de depresie majoră legate de bipolaritate vor implica cel puțin cinci dintre aceste simptome:

- o dispoziție scăzută de durată, marcată de tristețe profundă, deznădejde sau sentimente de goliciune

- pierdere de energie

- un sentiment de a se simți mai lent decât de obicei sau o neliniște persistentă

- lipsa de interes pentru activitățile care vă plăceau cândva

- perioade de somn prea puțin sau prea mult

- un sentiment de vinovăție sau de inutilitate

- probleme de concentrare, de focalizare și de luare a deciziilor

- gânduri de moarte, de moarte sau de sinucidere

- modificări ale apetitului sau ale greutății

Nu toți cei care suferă de tulburare bipolară experimentează episoade depresive majore, deși mulți oameni le au. În funcție de tipul dumneavoastră de tulburare bipolară, s-ar putea să aveți doar câteva simptome de depresie, nu toate cele cinci necesare pentru un episod major.

De asemenea, merită menționat faptul că uneori, dar nu întotdeauna, euforia maniei poate fi plăcută. Odată ce primiți tratament pentru manie, starea de spirit fără simptome pe care o experimentați s-ar putea simți mai mult ca o schimbare "în jos" sau ca o perioadă de depresie, decât ca o stare de spirit mai tipică.

În timp ce tulburarea bipolară poate provoca o dispoziție depresivă, tulburarea bipolară și depresia au o diferență majoră. În cazul tulburării bipolare, este posibil să aveți stări de dispoziție "în sus" și "în jos". În cazul depresiei, însă, starea de spirit și emoțiile dumneavoastră ar putea rămâne "jos" până când primiți tratament.

Simptomele tulburării bipolare la FEMEI vs. BĂRBAȚI


Bărbații și femeile sunt diagnosticați cu tulburare bipolară într-un număr aproximativ egal. Cu toate acestea, principalele simptome ale tulburării pot varia, în funcție atât de sexul care v-a fost atribuit la naștere, cât și de genul dumneavoastră.

Femeile cu tulburare bipolară tind să primească diagnosticul mai târziu în viață, adesea la 20 sau 30 de ani. În unele cazuri, ele ar putea observa primele simptome în timpul sarcinii sau după naștere. De asemenea, este mai probabil ca ele să fie diagnosticate cu bipolaritate II decât cu bipolaritate I.

În plus, femeile cu tulburare bipolară au tendința de a experimenta:

- episoade mai ușoare de manie

- mai multe episoade depresive decât episoade maniacale

- cicluri rapide, sau 4 sau mai multe episoade de manie și depresie în 1 an

- mai multe afecțiuni concomitente

Femeile cu tulburare bipolară pot, de asemenea, să experimenteze recidive mai des, ceea ce se poate întâmpla în parte din cauza schimbărilor hormonale legate de menstruație, sarcină și menopauză. În ceea ce privește tulburarea bipolară, recidiva înseamnă a avea un episod de dispoziție după ce nu a avut unul de ceva timp.

Bărbații cu tulburare bipolară, pe de altă parte, pot:

- să primească un diagnostic mai devreme în viață

- să aibă episoade mai puțin frecvente, dar mai severe, în special episoade maniacale

- fi mai predispuși să aibă și o tulburare de consum de substanțe

- să manifeste mai multă agresivitate în timpul episoadelor de manie

Tulburarea bipolară la copii și adolescenți

Diagnosticarea tulburării bipolare la copii este controversată, în mare parte deoarece copiii nu prezintă întotdeauna aceleași simptome de tulburare bipolară ca și adulții. De asemenea, este posibil ca stările lor de spirit și comportamentele să nu respecte standardele pe care medicii le folosesc pentru a diagnostica tulburarea la adulți.

Multe dintre simptomele tulburării bipolare care apar la copii se suprapun, de asemenea, cu simptomele altor afecțiuni care apar frecvent la copii, cum ar fi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).

Cu toate acestea, în ultimele câteva decenii, medicii și profesioniștii în domeniul sănătății mintale au ajuns să recunoască această afecțiune la copii. Un diagnostic îi poate ajuta pe copii să primească tratament, dar ajungerea la un diagnostic poate dura multe săptămâni sau luni. Ar putea merita să căutați îngrijire la un profesionist specializat în tratarea copiilor cu afecțiuni de sănătate mintală.

Ca și adulții, copiii cu tulburare bipolară experimentează schimbări extreme de dispoziție. Ei pot părea foarte fericiți și pot prezenta semne de comportament excitabil, sau pot părea foarte plini de lacrimi, abătuți și iritabili.

Toți copiii experimentează schimbări de dispoziție, dar tulburarea bipolară provoacă simptome de dispoziție distincte și vizibile. De asemenea, schimbările de dispoziție sunt, de obicei, mai extreme decât schimbările de dispoziție tipice ale unui copil.

Simptomele maniacale la copii


Simptomele de manie la copii pot include:

- se comportă foarte prostește și se simt excesiv de fericiți

- vorbirea rapidă și schimbarea rapidă a subiectelor

- având probleme de concentrare sau de focalizare

- a face lucruri riscante sau a experimenta comportamente riscante

- a avea un temperament foarte scurt care duce rapid la izbucniri de furie

- având probleme cu somnul și nu se simt obosiți după pierderea somnului

În cazul tulburării bipolare, simptomele episoadelor depresive la copii pot include:

- deprimarea, comportamentul foarte trist sau plânsul frecvent

- dormit prea mult sau prea puțin

- faptul că au puțină energie pentru activitățile obișnuite sau nu dau semne de interes pentru nimic

- plângându-se că nu se simt bine, inclusiv având dureri de cap sau de stomac frecvente

- sentimente de inutilitate sau de vinovăție

- mănâncă prea puțin sau prea mult

- gânduri de moarte sau sinucidere

Alte diagnostice posibile

Unele dintre problemele de comportament pe care le observați la copilul dumneavoastră ar putea sugera alte afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi ADHD sau depresia. De asemenea, este posibil ca copiii să aibă tulburare bipolară cu o altă afecțiune.

Medicul copilului dvs. vă poate oferi mai multe îndrumări și sprijin în ceea ce privește notarea și urmărirea comportamentelor copilului dvs., ceea ce îl poate ajuta să găsească diagnosticul corect.

Diagnosticul corect poate juca un rol major în găsirea celui mai eficient tratament pentru copilul dumneavoastră. Tratamentul, desigur, poate face o mare diferență pentru simptomele copilului dumneavoastră, ca să nu mai vorbim de calitatea vieții acestuia.

Schimbarea hormonilor, plus schimbările de viață care au loc în mod natural odată cu pubertatea, îi pot face pe adolescenți să pară extrem de emoționali din când în când.

Cu toate acestea, schimbările drastice sau rapid fluctuante ale dispoziției pot sugera o afecțiune mai gravă, cum ar fi tulburarea bipolară, mai degrabă decât o dezvoltare tipică a adolescenței.

Un diagnostic de tulburare bipolară este cel mai frecvent în timpul adolescenței târzii și al primilor ani de adult.

Simptomele comune ale maniei la adolescenți includ:

- faptul de a fi foarte fericit

- "a acționa" sau a se comporta greșit

- participarea la comportamente riscante, cum ar fi consumul de substanțe

- gândirea la relații intime mai mult decât de obicei

- a avea probleme cu somnul, fără semne de oboseală sau fără a fi obosit

- având un temperament foarte scurt

- având probleme în a rămâne concentrat sau fiind distras cu ușurință

Simptomele comune ale unui episod depresiv includ:

- dormit prea mult sau prea puțin

- mâncatul prea mult sau prea puțin

- sentimentul de tristețe și puțină excitabilitate

- retragerea din activități și prieteni

- gândire sau discuții despre moarte și sinucidere

Rețineți că multe dintre aceste semne, cum ar fi experimentarea cu substanțe și gândul la sex, nu sunt comportamente neobișnuite la adolescenți. Dar dacă par să facă parte dintr-un tipar mai larg de schimbări de dispoziție sau încep să le afecteze viața de zi cu zi, acestea ar putea fi un semn de tulburare bipolară sau de altă afecțiune.

Tratamentul tulburării bipolare


Mai multe tratamente vă pot ajuta să gestionați simptomele tulburării bipolare. Acestea includ medicamente, consiliere și modificări ale stilului de viață. Unele remedii naturale pot avea, de asemenea, beneficii.

Medicamentele recomandate pot include:

- stabilizatori ai dispoziției, cum ar fi litiul

- antipsihotice, cum ar fi olanzapina

- antidepresive-antipsihotice, cum ar fi fluoxetină-olanzapină

- benzodiazepine, un tip de medicamente împotriva anxietății utilizate pentru tratamentul pe termen scurt

Psihoterapie


Abordările terapeutice recomandate pot include:

- Terapia cognitiv-comportamentală

- Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) este un tip de terapie de discuție care vă ajută să identificați și să abordați gândurile nefolositoare și să schimbați tiparele nedorite de comportament.

Terapia oferă un spațiu sigur pentru a discuta despre modalitățile de gestionare a simptomelor dumneavoastră. Terapeutul dvs. vă poate oferi, de asemenea, sprijin cu:

- înțelegerea tiparelor de gândire

- reformularea emoțiilor stresante

- învățarea și exersarea unor strategii de adaptare mai utile

Psihoeducație

Psihoeducația este o abordare terapeutică centrată pe a vă ajuta să învățați despre o afecțiune și tratamentul acesteia. Aceste cunoștințe vă pot ajuta foarte mult pe dumneavoastră și pe persoanele de sprijin din viața dumneavoastră să recunoașteți simptomele timpurii ale dispoziției și să le gestionați mai eficient.

Terapia ritmului interpersonal și social

Terapia ritmului interpersonal și social se concentrează pe reglarea obiceiurilor zilnice, cum ar fi somnul, mâncatul și exercițiile fizice. Echilibrarea acestor lucruri de bază de zi cu zi ar putea duce la mai puține episoade de dispoziție și la simptome mai puțin severe.

Alte abordări care pot ajuta la ameliorarea simptomelor includ:

- terapia electroconvulsivă

- medicamente pentru somn

- suplimente

- acupunctură

Remedii naturale pentru tulburarea bipolară


Unele remedii naturale ar putea, de asemenea, să vă ajute cu simptomele tulburării bipolare.

Cu toate acestea, veți dori întotdeauna să consultați medicul dumneavoastră sau psihiatrul înainte de a încerca aceste remedii. În unele cazuri, acestea ar putea interfera cu orice medicamente pe care le luați.

Următoarele plante și suplimente pot ajuta la stabilizarea stării de spirit și la reducerea simptomelor tulburării bipolare atunci când sunt combinate cu medicamente și terapie:

- Omega-3. Unele cercetări din 2016 sugerează că administrarea unui supliment de omega-3 poate ajuta cu simptomele tulburării bipolare I. Un studiu din 2012 a constatat că acest lucru a fost deosebit de util în cazul simptomelor depresive.

- Rhodiola rosea. O analiză din 2013 sugerează că această plantă poate ajuta cu depresia moderată, deci ar putea ajuta la tratarea depresiei asociate cu tulburarea bipolară.

- S-adenozilmetionină (SAMe). SAMe este un supliment de aminoacizi care poate ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei majore și a altor tulburări de dispoziție.

Cauze și factori de risc

Tulburarea bipolară este o afecțiune mentală destul de frecventă, dar experții nu au reușit încă să determine de ce unii oameni dezvoltă această afecțiune.

Unele cauze potențiale ale tulburării bipolare includ:

- Genetica - Dacă părintele sau fratele tău are tulburare bipolară, ai mai multe șanse să dezvolți această afecțiune.

Rețineți, totuși, că majoritatea persoanelor care au un istoric de tulburare bipolară în istoricul familiei lor nu o dezvoltă.

- Creierul - Structura creierului dumneavoastră poate afecta riscul de a dezvolta tulburare bipolară. Neregularitățile în chimia cerebrală, sau în structura sau funcțiile creierului dumneavoastră, pot crește acest risc.

- Factori de mediu - Nu doar ceea ce se află în corpul dumneavoastră poate afecta șansele de a dezvolta tulburare bipolară. Factorii externi pot juca, de asemenea, un rol. Aceștia pot include:

- stresul extrem

- experiențe traumatizante

- boli fizice

Este tulburarea bipolară ereditară?


O analiză din 2014 sugerează că genetica poate juca un rol important în dezvoltarea tulburării bipolare, în special în rândul rudelor apropiate. Dacă aveți un părinte sau un frate sau o soră cu această afecțiune, de exemplu, riscul de a o dezvolta este de aproximativ 10 ori mai mare, potrivit unui mic studiu din 2016.

Cu toate acestea, faptul că aveți un istoric familial de tulburare bipolară nu înseamnă că veți ajunge neapărat să o dezvoltați, și puteți avea tulburare bipolară și fără a avea un istoric familial în acest sens.

Poate fi prevenită?

Odată ce începeți să vă confruntați cu episoade de dispoziție, puteți lua măsuri pentru a ajuta la reducerea severității acelor episoade și pentru a reduce șansele de a vă confrunta cu episoade suplimentare de dispoziție. Dar nu puteți preveni întotdeauna episoadele de dispoziție în întregime sau împiedica apariția afecțiunii în primul rând.

Cercetările viitoare ar putea dezvălui mai multe despre cauzele specifice ale tulburării bipolare și le-ar putea oferi cercetătorilor mai multe informații despre posibilele modalități de prevenire a afecțiunii.

Alte afecțiuni care pot apărea alături de tulburarea bipolară includ:

- tulburări de consum de substanțe

- tulburări de alimentație

- fobie specifică

- ADHD

Simptomele acestor afecțiuni ar putea să apară mai sever în funcție de starea dumneavoastră de spirit. Anxietatea, de exemplu, tinde să apară mai frecvent în cazul depresiei, în timp ce consumul de substanțe ar putea fi mai probabil în cazul maniei.

Dacă aveți tulburare bipolară, este posibil să aveți, de asemenea, o șansă mai mare de a dezvolta anumite afecțiuni medicale, inclusiv:

- migrenă

- boli de inimă

- diabet

- tulburări tiroidiene

Dacă ați observat simptome de tulburare bipolară, un prim pas bun presupune să vă adresați cât mai curând posibil unui medic sau unui terapeut.

În mod similar, dacă este vorba despre un prieten sau o persoană dragă care are simptome, luați în considerare încurajarea acestuia de a se conecta cu un terapeut cât mai curând posibil. Nu strică niciodată să le reamintiți că au parte de înțelegerea și sprijinul dumneavoastră.

Tulburarea bipolară este o afecțiune care durează toată viața, dar asta nu înseamnă că trebuie să vă întrerupă complet viața. În timp ce traiul cu tulburare bipolară creează cu siguranță unele provocări, respectarea planului de tratament, practicarea unei îngrijiri personale regulate și sprijinirea sistemului de sprijin vă poate stimula bunăstarea generală și poate menține simptomele la un nivel minim.

Educarea ta și a celor dragi despre această afecțiune poate avea, de asemenea, o mulțime de beneficii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel