Tulburare de stres post-traumatic, canabis. Cercetători de la University College London (UCL) apreciază că acele componentele active ale canabisului, canabinoizii, pot deține promisiunea de tratament pentru tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), în special pentru reducerea coșmarurilor și ajutarea oamenilor să doarmă. Însă, adaugă specialiștii, este nevoie de mai multe cercetări ca aceste medicamente să fie introduse în practica clinică de rutină.
"A existat o creștere recentă a interesului în ceea ce privește utilizarea canabinoidelor pentru tratarea PTSD, în special din partea veteranilor militari, mulți dintre ei care deja iau singuri astefl de medicamente sau obțin rețete în unele state americane. (...) Lipsa dovezilor care susțin canabisul ca tratament cu PTSD este izbitoare, având în vedere interesul larg pentru acesta și nevoia mare nesatisfăcută de tratamente cu PTSD mai bune", a declarat autorul principal al studiului, dr Chandni Hindocha de la Unitatea de Psihofarmacologie Clinică a UCL.
Tulburare de stres post-traumatic, canabis. Medicamentele nu merg la toți
Statisticile din Anglia arată cu britanicii cu tulburare de stres post-traumatic sunt în jur de 1% din populația Regatului. PTSD constituie o afecțiune potențial debilitantă care constă în mod obișnuit în retrăirea unui eveniment traumatic prin amintiri intruzive, flashback-uri sau coșmaruri și implică adesea hiper-reactivitate (o stare de vigilență constantă) și insomnie.
Psihoterapiile, inclusiv cea cognitiv-comportamentală focalizată pe traume, s-au dovedit a fi eficiente pentru PTSD, se precizează pe medicalxpress. Însă, nu toți au acces sau își permit astfel de terapii. De aceea, medicamentele rămân singura soluție. Dar acestea – cele aprobate – nu funcționează pentru toată lumea și pot avea reacții adverse. Soluția? Noi tratamente. În aceeași idee, tot mai mulți americani apelează la canabinoizi, un tratament aprobat pentru PTSD în majoritatea statelor din SUA care permit folosirea canabisului în scopuri medicale.
Tulburare de stres post-traumatic: cum funcționează
Ingredientele active ale canabisului, canabinoizii - tetrahidrocannabinolul (THC) și canabidiolul (CBD) - pot fi de ajutor în tratarea PTSD, deoarece schimbă modul în care creierul procesează amintirile.
Echipa de cercetare a făcut o revizuire sistematică a tuturor studiilor în care cineva cu un diagnostic de PTSD a folosit un cannabinoid pentru a-și reduce simptomele și au evaluat calitatea fiecărui studiu. Au analizat 10 studii care acoperă o serie de produse, inclusiv canabis fumat, THC sau CBD separat sub formă de ulei sau pilule și un canabinoid sintetic numit nabilonă.
Cercetătorii precizează că fiecare studiu a prezentat un risc mediu sau mare de prejudecată și toate au fost evaluate ca fiind de calitate scăzută datorită unor limitări precum - mărimea eșantionului (mic), lipsa unui grup de control sau placebo, perioade scurte de urmărire și nu au raportat alte utilizări de medicamente sau dependență.
Reținerile specialiștilor
Cercetătorii susțin că rămân multe întrebări fără răspuns despre siguranța și eficacitatea medicamentelor pe bază de canabis pentru PTSD și potențiale efecte pe termen lung, ca dependența sau riscul de psihoză.
Ei nu neagă că dovezile existente arată totuși promisiuni întrucât unele studii au arătat că produsele de canabis păreau să reducă insomnia și coșmarurile. „Pe baza dovezilor, încă nu putem face recomandări clinice cu privire la utilizarea canabinoidelor pentru a trata PTSD. Prescripția actuală a canabinoizilor pentru PTSD nu este susținută de dovezi de înaltă calitate, dar concluziile evidențiază cu siguranță necesitatea mai multor cercetări, în special pe termen lung studii clinice", este de părere autorul principal al studiului, doctorul Michael Bloomfield de la UCL și secția de Stres Clinic Traumatic a Spitalului St Pancras.
Specialistul a sublinia că multe cercetări s-au făcut la veterani militari, subliniind nevoia analizei altor segmente de populație.
Studiul a fost publicat în Journal of Dual Diagnosis. Poate fi consultat AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.