Dacă partenerul tău a încercat deja să facă cele mai evidente lucruri, cum ar fi să se bage în pat în fiecare seară la aceeași oră, să încerce să doarmă 7- 9 ore pe noapte, dar nu i-a reușit, iată câteva idei utile pentru nopți odihnitoare. Specialiștii în somnologie spun că trebuie umblat mai întâi la cauze, să afli ce anume cauzează tulburarea de somn.
Primul pas este să dai seama de ce partenerul tău nu doarme bine. Apoi să încerci să creezi anumite condiții prielnice pentru un somn odihnitor.
Păstrează-ți dormitorul întunecat, liniștit și confortabil. Limitați alcoolul și cafeina și relaxați-vă înainte de a merge la culcare. Nu fumați, nicotina este un stimulant.
Exercițiile fizice făcute zilnic timp de cel puțin 20 de minute vă ajută să aveți un somn mai bun, dar trebuie terminate cu cel puțin 4 până la 5 ore înainte de culcare. Cina trebuie servită cu 2—3 ore înainte de vă băga în pat. Aerisiți bine dormitorul. Veți dormi mai bine dacă vă păstrați camera răcoroasă și întunecoasă peste noapte. Folosiți dormitorul doar pentru somn și sex.
Boli care tulbură somnul
Insomnia apare adesea din motive simple, cum ar fi stresul, dar poate fi, de asemenea, un simptom al unei alte afecțiuni medicale, cum ar fi boala cardiacă sau depresia, informează WebMD.com. Bolile pulmonare precum bronșita cronică, astmul pot tulbura somnul. Obezitatea, dermatitele și eczeme cu prurit sever, durerile din artroze severe și din herniile de disc, boala de reflux gastroesofagian pot afceta somnul. Modificările simple ale stilului de viață pot face diferența și vă pot ajuta mai ales dacă suferiți de tulburări de somn, incluzând insomnia, sindromul picioarelor neliniștite și apneea de somn. Dacă problemele de somn continuă să vă afecteze, e necesară vizita la medic.
Partenerul sforăie?
Sforăitul este obișnuit și adesea inofensiv, dar se poate datora apneei de somn obstructive (oprirea respirației în timpul somnului). Sindromul de apnee în somn apare frecvent la persoanele de vârsta medie și la vârstnici. Cei mai mulți pacienți sunt bărbati, fumători, hipertensivi.
Sindromul de apnee în somn este o boală care necesită tratament, medicii prescriu adesea terapie CPAP – care constă în folosirea unui aparat pe timpul nopții care se pune pe nas. Dacă medicul i-a indicat partenerului tău un astfel de dispozitiv, încurajează-l să-l folosească.
De multe ori zgomotul este enervant pentru partener, nu pentru cel care-l produce, așadar poți lua câteva măsuri simple pentru reducerea zgomotului. Mulți oameni sforăie cel mai mult atunci când se întind pe spatele lor, rugați-vă partenerul să se întoarcă pe-o parte și să-și pună o pernă în spate. Ați putea încerca să vă puneți dopuri în urechi sau să utilizați un aparat care face zgomot alb.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.