Tulburare bipolară: Activitatea fizică poate stimula starea de spirit și energia

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Viața la altitudine
Viața la altitudine

Un nou studiu, publicat în JAMA Psychiatry (Psihiatrie) arată că nivelurile mai ridicate de activitate fizică stimulează starea de spirit și nivelul de energie. Beneficiile au fost deosebit de remarcabile la persoanele cu tulburare bipolară.

În Statele Unite, aproape 3% dintre adulți au prezentat tulburare bipolară „în ultimul an", confrm statisticilor oficiale. Aproximativ 4,4% dintre adulți dezvoltă această afecțiune la un moment dat în viață. Depresia este și mai răspândită, atât în SUA, cât și pe tot globul. De fapt, aproximativ 8% dintre persoanele cu vârsta de peste 20 de ani din SUA au depresie, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Și sunt peste 300 de milioane de oameni care trăiesc cu depresie, arată Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care descris afecțiunea drept „cauza principală a dizabilității la nivel mondial".

Un nou studiu, însă, poate ajuta la ameliorarea simptomelor depresive, în special la persoanele cu tulburare bipolară. O echipă condusă de dr. Vadim Zipunnikov, doctor în medicină și profesor asistent la Departamentul de Biostatistică de la Facultatea de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg din Baltimore, a constatat că activitatea fizică sporită îmbunătățește starea de spirit și nivelul de energie pentru cei care trăiesc cu afecțiunea.

Modul în care activitatea fizică afectează starea de spirit

Zipunnikov și colegii au cerut celor 242 de participanți la studiu, în vârstă de 15 până la 84 ani, să poarte dispozitive de urmărire a activității și să țină jurnale electronice cu starea de spirit și de energie pe parcursul a două săptămâni.

Participanții - 150 dintre aceștia erau femei - au folosit jurnalul de patru ori pe zi pentru a-și evalua energia și starea de spirit percepută folosind o scală de șapte puncte care variază de la „foarte obosit" la „foarte energic" și de la „foarte fericit" la „trist".

Cercetătorii au analizat rutina zilnică a fiecărui individ și au desemnat patru puncte pe parcursul zilei: unul dimineața, unul la prânz, unul la cină și unul la culcare.

În ansamblu, studiul a constatat că activitatea fizică crescută la oricare dintre aceste puncte temporale se corelează cu starea de spirit mai bună și cu niveluri mai ridicate de energie în următoarea perioadă de timp, pe tot parcursul zilei.
Corelațiile au acționat și invers, ceea ce înseamnă că nivelurile mai ridicate ale energiei la un moment dat în timpul zilei au fost asociate cu niveluri mai ridicate de activitate fizică la punctul următor.

Aceste efecte benefice au fost mai puternice într-un subgrup de 54 de participanți la studiu care au avut tulburare bipolară.

De asemenea, noul studiu a constatat că mai multă activitate fizică a fost asociată cu o durată de somn mai scurtă în acea noapte, dar somnul mai mult s-a corelat cu activitatea fizică mai mică a doua zi.

După cum explică autorii, analiza somnului și a activității fizice, a dispoziției și a energiei este foarte importantă, în același timp, pentru persoanele cu tulburare bipolară, deoarece atât somnul cât și activitatea au influențat bunăstarea psihologică a participanților.

Tratament pentru depresie

Potrivit lui Zipunnikov, „sistemele care reglementează somnul, activitatea motrică și starea de spirit au fost în mod obișnuit studiate independent. Această lucrare", continuă el, „demonstrează importanța examinării acestor sisteme împreună, în loc de izolare".

El a adăugat că studiul exemplifică potențialul de a combina utilizarea monitorizării activității fizice și jurnalele electronice pentru a înțelege mai bine interdependența dinamică complexă între mai multe sisteme într-un timp real și în context real de viață.

Zipunnikov și colegii său au concluzionat că „aceste constatări sugerează că intervențiile axate pe activitatea motrică și energie pot avea o eficacitate mai mare decât abordările curente care țintesc dispoziția depresivă".

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel