Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă cu privire la nevoia de protecție a personalului medical și asupra faptului că nici persoanele aflate la vârste mai tinere, care sunt active, nu sunt ocolite de boala care a speriat întreaga planetă. El crede că protecția cadrelor medicale, precum și a agajaților care intră în contact cu oamenii și testarea masivă sunt soluția pentru a depăși cât mai ușor această perioadă critică.
De asemenea, prezintă o clasificare pe vârste a pacienților cu COVID-19 din România.
Într-o postare pe pagina sa de socializare, acesta arată:
„Atenție, nici cei tineri nu sunt infailibili. 2/3 din cei infectați au vârsta între 20-49 ani. Sunt cei care asigură acum funcțiile vitale ale României- personal medical, polițiști, jandarmi, militari, cei din magazine, cei care asigură curățenia pe stradă și transportul în comun, cei din vămi, gări, aeroporturi). E nevoie urgentă de acest plan B (o tot spun de două luni!!!) pentru a-i proteja!
Planul B –protecția personalului medical + testare extinsă (suspecți/expuși)- e noua strategie pentru a împiedica răspândirea virusului de către persoanele infectate (simptomatice sau nu). Nu e suficient să le ceri oamenilor să rămână în case şi să opreşti mişcarea oamenilor. O spune chiar OMS ce solicită explicit ca autoritățile să atace acum (până nu e prea târziu) virusul.
Concret, două măsuri clare și urgente: trebuie să implementeze sisteme pentru identificarea fiecărui caz suspect și să crească numărul de teste!
În România din cei confirmați pozitivi (și asta în condițiile testării insuficiente și tardive):
1. 1 din 10 au vârsta între 20 și 29.
2. 1 din 5 au vârsta între 30 și 39.
3. 50% au între 30 și 49 de ani.
Profilul actual al celor depistați pozitiv:
1. Pe podium: în ordine descrescătoare –cei de 40-49 (27.21%) urmați de cei cu vârsta cuprinsă între 30 și 39 (23.63% și tot pe podium sunt cei cu vărsta între 50-59 (18.88%).
2. Poziția a 4 a este a celor cu vârsta cuprinsă între 20-29 (12.03%).
3. 2/3 au vârsta între 20-49 ani (62,87%)
4. 4 din 5 au (!!!!Peste 80% ) între 20 și 60 de ani.
Motivele acestui plan B sunt clare:
1. Cu pandemia nu te lupți ca și cu o boală obișnuită ( o spun de două luni).
2. Măsurile graduale luate până acum nu și-au dovedit eficiența (peste 200 de cadre medicale infectate).
3. Testarea tardivă și insuficientă și măsurile deficitare de protecție a personalului sunt cele trei cauze ce duc acum la răspândirea virusului și în spitale.
4. Dacă vom continua să ne bazăm doar pe trierea făcută pe termometrizare si interviu epidemiologic vom compromite rând pe rănd toate spitalele care asigură urgență.
Se aude, domnule ministru?! Avem nevoie de un plan B și de multă știință pentru a ajuta România să treacă cât mai bine prin acest război. Ascultați-ne și introduceți și Testele Rapide din Sânge. Încă nu este prea târziu. Noi avem noi soluții. Voi ce mai așteptați?!
Testarea rapidă din sânge (TRS) (pacienți și personal sanitar) este și singura soluție de a păstra un spital non-covid. Și ceilalți pacienți din România au nevoie de asistența medicală de urgență.
Propun un nou protocol triere la intrarea în spital (Salvare, SMURD):
1. Orice pacient: mască + TRS.
2. Tot personalul: TRS (săptamânal) + echipamente de protecție.
Solicit (din nou) lansarea urgență a programului național de testare a celor din prima linie (începând cu personalul medical). Așa cum cere OMS și cum face de acum UK.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.