Posibilele probleme de sănătate ale lui Vladimir Putin au fost în centrul atenției în ultimele două luni. De la bănuielile că are cancer, până la cele că are Parkinson, dar și cele că ar avea probleme psihice, toate au fost atent analizate de medici din întreaga lume, inclusiv de cei din România.
Imaginile din ultima vreme cu Vladimir Putin îl arată pe acesta cu mâinile tremurând sau cu lipsa de echilibru, indicii care i-au făcut pe jurnaliștii britanici, și nu numai, să scrie ample articole despre starea de sănătate a lui Vladimir Putin.
Potrivit Daily Mail, președintele rus ar suferi de Parkinson și cancer, în timp ce ex-șeful spionajului britanic susține că există indicii care ar conduce că Vladimir Putin ar suferi de o boală neurodegenerativă.
Prof. Buda i-a pus diagnosticul exact lui Vladimir Putin: Este îngrozitor! Ce este PSIHOPATIA
Medicul Tudor Ciuhodaru a comentat imaginile cu Vladimir Putin și toate informațiile despre starea sa de sănătate.
"În Parkinson-ul de origine vasculară pacientul nu prezintă tremurat la repaus, dar cele mai multe cazuri de Parkinson neuro-degenerativ prezintă acest tremur. Este chiar printre primele stadii ale bolii și este întotdeauna un semnal de alarmă pentru pacient. Eu tratez în fiecare zi astfel de pacienți, sunt în general bărbați de peste 60 de ani.
Iar simptomatologia în general are un debut insidios, adică tremurul. Mai ales cel la nivelul membrelor, acesta fiind principalul semn care îi alarmează.
După care apare acea rigiditate. Pacienții se mișcă dificil, apare hipochinezia și bradichinezia. Mișcările sunt lente, de amplitudine redusă, pacientul merge aplecat înainte, pașii sunt mici, ca să-și susțină echilibrul, fața este inexpresivă, apar și tulburările de vorbire.
Iar toate aceste lucruri evoluează în timp, iar în formele avansate, stadiul 5 al bolii, apar și aceste modificări psiho-comportamentale non-motorii, iar pe de altă parte, în momentul în care află această veste că ar suferi de această boală mulți pacienți își pun probleme de integrare socială, anxietate, depresie, iar în formele avansate apar halucinațiile, care pot agrava pronosticul unor astfel de pacienți", a declarat Tudor Ciuhodaru, în direct la Antena 3.
Vladimir Putin, semne tot mai clare ale problemelor de sănătate: tremur necontrolat și pași greoi
Ce sunt steroizii anabolizanți
"Există o gamă largă de medicație ce se utilizează pentru tratamentul acestor pacienți, o parte pentru a combate aceste simptome deranjante, iar pe de altă parte de a corecta aceste tulburări de dispoziție în așa fel încât receptivitatea pacientului să fie maximă pe un astfel de tratament.
Există și metoda de neuro-stimulare electro-fiziologice, metode chirurgicale, care pot îmbunătății pronosticul.
Dacă vorbim de școala medicală rusă eu n-aș desconsidera-o în niciun caz, pentru că au specialiști și metode. Inclusiv medicina alternativă este considerată la ei de specialitate, găsesc soluții medicale pentru a corecta un astfel de pacient, găsesc tratamentul maximal, iar dacă se respectă toate indicațiile terapeutice, că spun de o mie de ori aproape zilnic pacienților mei, să-și continue tratamentul pe toată perioada și să-l adapteze pe toată evoluția bolii, speranța de viață a unui astfel de pacient este similară cu al oricărui alt pacient.
Sunt lucruri care trebuie ținute sub control.
Dar, în ceea ce auzeam eu acolo era un lucru și mai interesant, despre steroizii anabolizanți și lansam ipoteza, că încă nu avem studii medicale, că steroizii anabolizanți descoperiți încă din anii '30 și utilizați în tratamentul hipogonadismului, sunt extrem de utilizați.
Pe de altă parte, sunt utilizați de sportivii de anduranță, în doze de 5 - 10 mg. iar pentru halterofili și culturiști chiar doze de 10, până la 100 de ori mai mari. Aici este marea problemă, pentru că ei chiar dau modificări comportamentale, oscilații ale dispoziției. Pacientul poate fi euforic, după care depresiv, agresiv, se modifică profilul psiho-comportamental, își pierde controlul agresivității comparativ cu perioada anterioară luării acestor medicamente și aceste lucruri se simt. Iar dacă vorbim despre steroizi anabolizanți, da, aici, speranța de viață a unui pacient este mult mai mică decât a celor care nu consumă astfel de steroizi anabolizanți, pentru masă musculară, pentru a părea altfel.
Noi am avut cazuri mortale", a mi spus medicul.
"Pare bolnav copt, nu știu dacă apucă ziua de mâine"
Mugur Ciuvică l-a întrerupt pe medicul Tudor Ciuhodaru și l-a întrebat dacă există varianta ca Putin să fi luat acești steroizi.
Fără să stea pe gânduri, medicul a spus ferm: "Nu!".
Mugur Ciuvică: Acum pe bune. Pare bolnav copt, nu știu dacă apucă ziua de mâine.
"Dacă o persoană, aflată într-o astfel de poziție și având în spate un întreg arsenal terapeutic, o întreagă evaluare medicală, sunt convins că este controlat dacă nu zilnic, sigur săptămânal și are oricând acces la medicamente și soluții terapeutice la care mulți dintre noi nu s-ar gândi niciodată. Dacă ar avea nevoie de orice soluție medicală radicală, știți foarte bine că se găsește oricând. Și un donator și o posibilitate de transplant și tot ce este nevoie ca un astfel de om să beneficieze de tratamente pe care alții nu le-ar avea la dispoziție.
Dacă ne uităm la parada de pe 9 mai din Rusia, Putin se mișca fără niciun fel de problemă. Avea chiar un ritm alert, ținea pasul acolo. Un pacient cu Parkinson nu face acest lucru. Nici un pacient cu afecțiuni semnificative de tip osteo-articular", a mai spus Tudor Ciuhodaru.
De ce a purtat Vladimir Putin pătură pe picioare
"Nu există o logică medicală și dacă era vorba de încălzit sunt convins că găsea și alte soluții. Dacă o folosea pentru încălzit s-ar fi acoperit până la glezne. Eu am văzut și ipoteze despre păturica anti-glonț, nu știu dacă se confirmă sau nu.
Pe de altă parte, din punct de vedere medical, pătura nu l-ar fi ajutat cu absolut nimic", a conchis medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.