Tudor Chirilă, operat în Germania: Am sperat că va ceda la tratament, dar țeapă. Am fost diagnosticat cu...

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Tudor Chirila - Foto: Instagram Tudor Chirila
Tudor Chirila - Foto: Instagram Tudor Chirila

Tudor Chirilă a fost operat. Ce spune artistul despre diagnosticul pe care l-a primit.

Tudor Chirilă este unul dintre cei mai cunoscuți artiști din România, nu numai pentru vocea sa și pentru poziția de jurat la Vocea României, ci și din cea de actor. 

Tudor Chirilă se confrunta de mai mulți ani cu o problemă medicală destul de delicată, care îi punea meseria în pericol. Anul acesta, la începutul lunii septembrie artistul a trecut printr-o operație chirurgicală complicată, după ce nu a mai reușit să țină diagnosticul sub control doar pe baza tratamentului.

Artistul a povestit totul pe rețelele de socializare. 

"A fost o vară foarte grea pentru mine", a recunoscut el.

Juratul de la Vocea României a ajuns în Germania pentru intervenția chirurgicală, iar acum se recuperează pentru a putea reveni pe scenă și pentru a-și duce proiectele mai departe. 

Vezi și: Loredana Groza, "nu am operații estetice", afectată de menopauză și criza vârstei. Medici: Bătrânețea se declanșează. Are o textură a pielii ce nu se obține niciodată la estetician

"Am sperat că va ceda la tratament, dar țeapă"

"După turneul cu #visulamerican am fost diagnosticat cu un edem pe una din corzile vocale. Asta m-a făcut să anulez aproape toate concertele antamate în vara care tocmai a trecut. Am sperat că edemul va ceda la tratament, dar țeapă. Am ajuns într-un final la Hamburg la început de septembrie unde m-am operat și am început reeducarea vocală post operatorie.

A fost greu de hotărât mai ales că tot vara asta a murit și doamna Duțescu, terapeutul vocal cu care am lucrat o viață de om. Așa că m-am trezit singur cu toate deciziile pe cap și cu niște filmări pe care trebuia să le termin. Apoi, cum spuneam, Hamburg. Am să mai vorbesc despre Hamburg și despre echipa pe care am întâlnit-o acolo. Am să scriu despre experiența asta în newsletter-ul meu.

E mult de scris din atât de multe puncte de vedere: experiență medicală, experiență psihologică, învățare, cercetare, etc. E o școală de terapie vocală diferită, însă am avut surpriza să validez metoda doamnei Duțescu cu echipa din Germania, să confirm că tot ce am făcut cu ea a fost bine și că situația nu este neapărat consecința folosirii deficitare a vocii. Spun asta pentru că știu cât de multă nevoie este în industria muzicală din România, în teatru sau chiar în film de conștientizarea importanței antrenării și folosirii vocii.

Știu că eu am părăsit UNATC total descoperit pe partea asta și știu că vocea nu doar se primește, ci ulterior se educă. Pe mine m-a costat mult de tot faptul că n-am învățat nimic în facultate la capitolul ăsta.

Una peste alta, sunt în plin proces de recuperare vocală, voi începe să cânt în curând", a scris Tudor Chirilă, pe Facebook.

Tudor Chirilă a fost suspect de hematom pe corzile vocale încă din anul 2015 și chiar dacă până acum a reușit să țină totul sub control doar cu tratament și pauză vocală, de această dată a fost nevoit să se opereze.

2. -imagine fara descriere- (tudor-chirila--operat-in-germania-am-sperat-ca-va-ceda-la-tratament--dar-teapa--am-fost-diagnosticat-cu-edem-pe-corzile-vocale_04300400.jpg)

Foto: Facebook Tudor Chirilă

 

Ce este un edem?

 

Edemul este o umflătură cauzată de excesul de lichid prins în țesuturile corpului. Deși edemul poate afecta orice parte a corpului, este posibil să îl observați mai mult la mâini, brațe, picioare, glezne și picioare.

Edemul poate fi rezultatul medicamentelor, al sarcinii sau al unei boli de bază, adesea insuficiență cardiacă congestivă, boli de rinichi sau ciroză hepatică.

Luarea de medicamente pentru a elimina excesul de lichid și reducerea cantității de sare din alimente ameliorează adesea edemul. Atunci când edemul este un semn al unei boli de bază, boala însăși necesită un tratament separat.

Edemul lui Reinke. Ce este și ce simptome are

 

Partea nemusculară a corzii vocale, uneori numită pliu vocal, chiar sub suprafața sa, se numește spațiul lui Reinke. Umflarea în această zonă se numește edemul lui Reinke.

Atunci când corzile vocale sunt afectate de umflătură, ele nu pot vibra în mod obișnuit. Asta înseamnă că vocea va suna diferit.

Care sunt factorii de risc și cauzele edemului lui Reinke?

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să facă această afecțiune. Edemul lui Reinke este cauzat de fumat.

Edemul lui Reinke apare aproape întotdeauna din cauza fumatului de lungă durată.  Literatura de specialitate sugerează că poate apărea secundar unei boli tiroidiene, unei modificări hormonale, refluxului de acid gastric sau suprasolicitării vocii.  Cu toate acestea, dovezile nu sunt concludente.

Edemul lui Reinke nu dispare după renunțarea la fumat, însă poate înceta să crească în dimensiuni.

Edemul lui Reinke nu dispare de la sine, astfel că iritarea va continua. Edemul Reinke vă poate face greu de înțeles, deoarece vă afectează sunetul vocii.

Edemul lui Reinke. Care sunt simptomele și diagnosticul edemului Reinke


O schimbare a vocii către una foarte gravă este o caracteristică cheie a edemului Reinke.

Simptomele edemului Reinke

- O voce joasă și răgușită.

- Dificultăți de respirație

Diagnosticul edemului Reinke se face prin examinarea iritației din partea din spate a gâtului care provoacă simptomele.

Edemul lui Reinke. Tratamentul edemului lui Reinke

Edemul lui Reinke nu dispare de la sine.

Cauza afecțiunii trebuie să fie identificată și tratată pentru a rezolva edemul. Dacă fumați, opriți-vă. În funcție de gravitatea refluxului acid, este posibil să aveți nevoie de ajutor pentru a aborda această afecțiune, potrivit University of Pittsburgh.

Tratarea edemului lui Reinke poate implica terapie vocală sau intervenție chirurgicală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel