Tuberculoza, principala cauză a deceselor provocate de boli infecțioase în 2023. OMS, apel la prevenție

Monika Baciu |
Data publicării:
tuberculoza - FOTO: Freepik@rawpixel.com
tuberculoza - FOTO: [email protected]

Această boală a cauzat cele mai multe decese provocate de boli infecțioase în anul 2023.

Vezi și: COYA 301, promisiuni în creșterea celulelor T regulatorii pentru pacienții cu Alzheimer. Reduce neuroinflamația

Un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) subliniază că tuberculoza a înlocuit COVID-19 ca principala cauză a deceselor cauzate de boli infecțioase, evidențiind provocările persistente în efortul global de eradicare a acestei boli.

Creșterea diagnosticării tuberculozei

Anul trecut, aproximativ 8,2 milioane de persoane au fost diagnosticate pentru prima dată cu tuberculoză, ceea ce indică un acces mai bun la tratamente adecvate. Acest număr reprezintă cel mai mare nivel înregistrat de OMS din 1995, în creștere față de 7,5 milioane în 2022, transmite Reuters.

Provocările în eradicarea bolii

Datele sugerează că eradicarea tuberculozei este un obiectiv încă îndepărtat, din cauza subfinanțării semnificative a eforturilor de combatere a bolii. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că este revoltător faptul că tuberculoza continuă să afecteze atât de mulți oameni, în ciuda existenței unor instrumente eficiente pentru prevenire, detectare și tratament.

Scăderea deceselor, dar creșterea cazurilor

Numărul de decese asociate tuberculozei a scăzut la 1,25 milioane în 2023, comparativ cu 1,32 milioane în 2022. Totuși, numărul total de persoane care se îmbolnăvesc de tuberculoză a crescut ușor, ajungând la aproximativ 10,8 milioane în 2023.

Vezi și: Focar de gripă aviară într-o comună din România. Cum se manifestă și cum ne poate afecta sănătatea

Necesitatea progresului global

Reprezentanții OMS subliniază că pragurile și obiectivele globale de reducere a poverii bolii nu sunt pe drumul cel bun, fiind necesare progrese considerabile pentru a atinge țintele stabilite pentru 2027. Țările cu venituri mici și mijlocii, care suportă 98% din povara bolii, se confruntă cu o lipsă semnificativă de fonduri.

Reducerea diferenței între cazuri estimate și cele raportate

În 2023, diferența dintre numărul estimat de cazuri noi de tuberculoză și cele raportate s-a redus la aproximativ 2,7 milioane, o scădere semnificativă față de nivelurile înregistrate în timpul fazei acute a pandemiei COVID-19, când diferența era de aproximativ 4 milioane în 2020 și 2021.

Tuberculoza rezistentă la medicamente multiple

Specialiștii de la OMS atrag atenția asupra crizei de sănătate publică reprezentate de tuberculoza rezistentă la medicamente multiple, care continuă să fie o problemă majoră în lupta împotriva acestei boli.

Tuberculoza, ce este

Tuberculoza este o boală gravă care afectează în principal plămânii. Germenii care cauzează tuberculoza sunt un tip de bacterii. Tuberculoza se poate răspândi atunci când o persoană cu boala tușește, strănută sau cântă. Aceasta poate elibera picături minuscule cu germenii în aer. O altă persoană poate inspira aceste picături, iar germenii ajung în plămâni.

Tuberculoza se răspândește ușor în locurile unde oamenii se adună în mulțimi sau unde oamenii trăiesc în condiții aglomerate. Persoanele cu HIV/SIDA și alte persoane cu un sistem imunitar slăbit au un risc mai mare de a contracta tuberculoza decât persoanele cu sisteme imunitare normale.

Medicamentele numite antibiotice pot trata tuberculoza. Dar unele forme de bacterii nu mai răspund bine la tratamente, potrivit Mayo Clinic.

Vezi și: Contaminarea încrucișată, risc mortal. Cum să prevenim îmbolnăvirea prin legume și fructe

Tuberculoza - FOTO: Freepik@frimufilms

Tuberculoza, simptome

Când germenii tuberculozei supraviețuiesc și se multiplică în plămâni, se numește infecție cu TBC. O infecție cu TBC poate fi în una dintre cele trei etape. Simptomele sunt diferite în fiecare etapă.

Infecția primară cu TBC

Prima etapă se numește infecția primară. Celulele sistemului imunitar găsesc și capturează germenii. Sistemul imunitar poate distruge complet germenii. Dar unele germeni capturați pot supraviețui și se pot multiplica.

Cei mai mulți oameni nu au simptome în timpul unei infecții primare. Unele persoane pot prezenta simptome asemănătoare cu cele ale gripei, cum ar fi:

- Febră ușoară.

- Oboseală.

- Tuse.

Infecția latentă cu TBC

Infecția primară este de obicei urmată de etapa numită infecție latentă cu TBC. Celulele sistemului imunitar construiesc un zid în jurul țesutului pulmonar cu germeni de TBC. Germenii nu pot cauza alte daune dacă sistemul imunitar îi menține sub control. Dar germenii supraviețuiesc. Nu există simptome în timpul infecției latente cu TBC.

Boala activă cu TBC

Boala activă cu TBC apare atunci când sistemul imunitar nu poate controla o infecție. Germenii cauzează boală în întreaga plămân sau în alte părți ale corpului. Boala activă cu TBC poate apărea imediat după infecția primară, dar de obicei apare după luni sau ani de infecție latentă cu TBC.

Simptomele bolii active cu TBC în plămâni încep de obicei treptat și se agravează pe parcursul câtorva săptămâni. Acestea pot include:

Vezi și: Semnele care îți arată că ai probleme cu ficatul. Apar în fazele incipiente ale bolii

- Tuse.

- Tuse cu sânge sau mucus.

- Durere în piept.

- Durere la respirație sau tuse.

- Febră.

- Frisoane.

- Transpirații nocturne.

- Pierdere în greutate.

- Lipsa poftei de mâncare.

- Oboseală.

- Stare generală de rău.

Boala activă cu TBC în afara plămânilor

Infecția cu TBC poate să se răspândească din plămâni în alte părți ale corpului. Acest lucru se numește tuberculoză extrapulmonară. Simptomele variază în funcție de partea corpului infectată. Simptomele comune pot include:

Vezi și: Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic

- Febră.

- Frisoane.

- Transpirații nocturne.

- Pierdere în greutate.

- Lipsa poftei de mâncare.

- Oboseală.

- Stare generală de rău.

Boala activă cu TBC în laringe este în afara plămânilor, dar are simptome mai asemănătoare cu cele ale bolii din plămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel