Tuberculoza: medicament promițător în plină campanie pentru eradicarea bolii

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ștefan Răduț (stânga), liderul Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă și vicepreședinte în TB Europe Coalition, în fața Ateneului Român luminat în roșu
Ștefan Răduț (stânga), liderul Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă și vicepreședinte în TB Europe Coalition, în fața Ateneului Român luminat în roșu
Autorități, foști pacienți și medici, împreună în campania pentru eradicarea tuberculozei
Autorități, foști pacienți și medici, împreună în campania pentru eradicarea tuberculozei
  • Ștefan Răduț (stânga), liderul Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă și vicepreședinte în TB Europe Coalition, în fața Ateneului Român luminat în roșu
  • Autorități, foști pacienți și medici, împreună în campania pentru eradicarea tuberculozei

Cercetatorii vizează o cale metabolică, calea dihidrofolat reductază, crucială pentru sinteza aminoacizilor pentru a trata infecțiile din tuberculoză și au dezvoltat un nou medicament eficient în tratarea bolii. Luna martie este marcată printr-o campanie la nivel mondial pentru eradicarea acestei boli antice: E timpul să eradicăm tuberculoza!

Tuberculoza (TBC), o boală veche, antică chiar, și reunoscută ca fiind dificil de tratat. A ucis zeci de milioane de oameni în istoria omenirii, și antibioticele care au fost utilizate pentru combaterea bolii în istoria recentă devin din ce în ce mai puțin eficiente.

O campanie pentru eradicarea Tuberculozei

24 Martie 2019 a fost Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, iar în România, cladirea Ateneului Român, cea a Guvernului și Arcul de Triumf, au fost luminate în roșu! O campanie organizată an de an de Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă și de alte ONG-uri partenere, care anul acesta s-a desfășurat sub mesajul „It's time to end TB", în traducere: „Este timpul să oprim Tuberculoza"

Nevoia de noi tratamente

În fața acestei realități, Dennis Wright, profesor de chimie medicală la Departamentul de Științe Farmaceutice al Universității din Connecticut (și echipa sa), s-a gândit să găsească o nouă modalitate de a contracara patogenul care dă boala, mycobacterium tuberculosis (Mtb). Constatările sale au fost publicate ieri în revista de specialitate Cell Press.

Deși nu este evident în Statele Unite, Tuberculoza este cea mai importantă și mai periculoasă boală infecțioasă din lume, acum depâșind HIV, spune Wright. Iar zonele cele mai afectate de tuberculoză sunt cele care devin din ce în ce mai industrializate, inclusiv China, Rusia și India.

Protocoalele actuale de tratament necesită utilizarea mai multor medicamente, datorită abilității neobișnuite a bacteriilor de a dezvolta rezistență la medicamente individuale. Tulpinile rezistente la medicamente este în creștere, din cauza lipsei de aderare la protocoale de tratament, spune Wright.

„Terapia de primă linie pentru TB sensibilă la medicamente presupune utilizarea a trei sau patru medicamente în combinație", spune el. „Amestecul este necesar deoarece agentul patogen este un maestru în dezvoltarea rezistenței la medicamente".

Timpul de tratament este, de asemenea, cel puțin de șase luni pentru tulpinile sensibile la medicamente; dar pentru tuberculoza rezistentă la medicamente, aceasta poate fi și de 18 luni și adesea mai mult. Din păcate, aceasta înseamnă aderarea pe deplin la tratament, în special în zonele mai puțin industrializate, este puțin probabil sau imposibil pentru mulți, spune Wright.

Un mod diferit de a ataca bacteria periculoasă

La universitatea americană, Wright are o nouă abordare, dezvoltând medicamente care vizează bacteriile în moduri diferit față de cum o fac clasele existente de medicamente. El spune că aceasta abordare are rolul de a ajuta la evitarea rezistenței agentului patogen la medicamentele existente.

În ultimii ani, cercetarea privind întreruperea căii folatului în Mtb a fost explorată ca un mijloc de tratare a infecției. Calea folatului este esențială pentru producerea de acizi nucleici sau blocuri de ADN și ARN - informațiile necesare pentru reproducerea sau replicarea organismelor.

Deoarece este atât de important pentru supraviețuire, calea folatului este, de asemenea, foarte conservată - ceea ce înseamnă că medicamentele antifolate pot viza bacterii, ciuperci, paraziți, dar și oameni. Prin urmare, este absolut necesar un medicament perfect țintite pentru a fi siguri că atacă doar patogenul și nu gazda.

„Este ușor să facem compuși antifolați foarte puternici, dar provocarea e să nu aibă impact asupra căii umane a folatului", spune Wright. „Tuberculoza este foarte interesantă (științific vobind, n.r.) deoarece, deși calea folatului este foarte conservată, există multe diferențe între Mtb și om pe toată calea, iar acele diferențe sunt ceea ce încercăm să țintim".

Medicamente promițătoare

Medicamentele antifolate, ca o nouă clasă de medicamente în tratamentul tuberculozei și a multor alte boli, sunt promițătoare. Cu toate acestea, există în prezent doar un antifolat utilizat pentru tratamentul TB, numit acid para-aminosalicilic (PAS).

Wright și echipa sa au comparat PAS cu 60 de antifolate concepute pentru a viza o componentă foarte specifică a căii folatului numită dihidrofolat reductază (DHFR). Un colaborator a analizat compușii în culturi de Mtb, incluzând tulpini rezistente la medicamente.

„Enzimele Mtb și DHFR umană diferă foarte fin, dar, de fapt, acea singură schimbare de aminoacizi in site-ul de legare de medicamente este suficientă pentru a ne da selectivitate", spune Wright. Compușii nu numai că au selectivitate în inhibarea DHFR patogenă, dar au influențat, de asemenea, ușurința cu care medicamentul intră în bacterie.

Wright spune că obținerea medicamentelor este dificilă, deoarece tuberculoza este una dintre cele mai dificil de penetrat microorganisme. „Este rezistent la medicamente datorită stratului exterior de ceară și pentru că se poate ascunde de sistemul imunitar".

Cum intră în celule

Antifolatele clasice, precum metotrexatul, necesită transport activ în celule; totuși, compușii dezvoltați de Wright și echipa sa intră pasiv în celulă. Wright spune ca ciclul folatului poate juca, de asemenea, un rol în capacitatea bacteriei de a-și produce stratul protector de ceară, ceea ce înseamnă că va fi mai ușor să intre alte medicamente și să ajute la îndepărtarea infecției cu TBC.

Wright spune că aceste două constatări au fost validarea faptului că acești compuși vizează ceea ce sperau să vizeze; și în ansamblu, cercetătorii au descoperit că aceștia sunt mai eficienți decât PAS.

„Pe măsură ce oamenii călătoresc mai mult", spune el, „nu suntem siguri cât va rămâne tuberculoza izolată".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel