"Dacă tușiți sau transpirați foarte tare noaptea, mergeți la medic, vă rog frumos". Dr. Marius Sava: România este o țară endemică de tuberculoză

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
Tuberculoza - Foto: Freepik @eaktopapps
Tuberculoza - Foto: Freepik @eaktopapps

Medicul Marius Sava roagă pacienții să meargă la medic dacă cele patru simptome importante.

Este vorba de o boală infecțioasă care afectează cel mai adesea plămânii și este cauzată de un tip de bacterie. Se răspândește prin aer atunci când persoanele infectate tușesc, strănută sau scuipă, potrivit OMS.

Nu rata:

ASTA avem noi în burtă! Medicul Marius Sava: Este impresionant! Dacă ceva nu funcționează... ne-am dus

"Nu vă mai clătiți gura după ce vă spălați pe dinți!" Stomatolog: Nu este o glumă! Este ciudat, dar faceți o greșeală

Tratamentul pentru endometrioză. Dr. Elvira Brătilă: Nu este o boală a cărui tratament e doar chirurgia. Le dăm pacientelor un scor de fertilitate

Se estimează că aproximativ un sfert din populația globală a fost infectată. Aproximativ 5-10% dintre persoanele infectate vor prezenta în cele din urmă simptome și vor dezvolta boala.

Boala poate fi prevenită și vindecată. Cei care sunt infectați, dar nu sunt (încă) bolnavi nu pot transmite boala.

"Din păcate, România este o țară endemică de tuberculoză. Marea problemă e că suntem așa de indolenți și nu ne interesează starea noastră de sănătate, încât mergem la medic când este prea târziu.

Dacă tușiți, dacă scădeți în greutate, dacă transpirați foarte tare noaptea și dacă ați eliminat și sânge la tuse, trebuie să mergeți neapărat la medic să vă facă o radiografie.

Suntem țara cu cea mai mare incidență a tuberculozei din Europa.

Vă rog frumos, dacă aveți simptome respiratorii, să mergeți să faceți analize", a spus medicul Marius Sava, în emisiunea La Măruță de la ProTV.

Tuberculoza este de obicei tratată cu antibiotice și poate fi fatală în lipsa tratamentului.

Ce cauzează tuberculoza și cum se transmite?

Tuberculoza este cauzată de bacterii. Se poate răspândi prin contactul apropiat cu persoane care au tuberculoză și prezintă simptome (tuberculoză activă).

Atunci când o persoană cu tuberculoză activă tușește, aceasta eliberează mici picături care conțin bacterii. Puteți intra în contact cu tuberculoza dacă respirați în mod regulat aceste picături pe o perioadă lungă de timp.

Unele persoane au tuberculoză în organism, dar nu se îmbolnăvesc sau nu prezintă simptome (tuberculoză latentă). Acest tip de tuberculoză nu poate fi transmis altor persoane, dar se poate transforma în tuberculoză activă în viitor, potrivit NHS.

Tuberculoza - ce simptome dă

Persoanele cu infecție latentă cu tuberculoză nu se simt rău și nu sunt contagioase. Doar o mică parte dintre persoanele care sunt infectate cu tuberculoză vor dezvolta boala și simptomele tuberculozei. Bebelușii și copiii sunt expuși unui risc mai mare.

Anumite afecțiuni pot crește riscul unei persoane de a se îmbolnăvi de tuberculoză:

- diabet (nivel ridicat de zahăr în sânge)

- sistem imunitar slăbit (de exemplu, HIV sau SIDA)

- malnutriție

- consumul de tutun.

Spre deosebire de infecția cu tuberculoză, atunci când o persoană se îmbolnăvește de tuberculoză, aceasta va avea simptome. Acestea pot fi ușoare timp de mai multe luni, astfel încât este ușor să transmiteți tuberculoza altor persoane fără să știți.

Simptome comune ale tuberculozei:

- tuse prelungită (uneori cu sânge)

- dureri în piept

- slăbiciune

- oboseală

- pierdere în greutate

- febră

- transpirații nocturne.

Simptomele care apar depind de locul din organism în care tuberculoza devine activă. Deși tuberculoza afectează de obicei plămânii, afectează și rinichii, creierul, coloana vertebrală și pielea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel