Tuberculoza este cauzată de bacterii (Mycobacterium tuberculosis) care afectează cel mai adesea plămânii. Tuberculoza este vindecabilă și prevenibilă, notează OMS. Bacteriile care provoacă tuberculoză se răspândesc de la o persoană la alta prin picături mici eliberate în aer prin tuse și strănut.
Pandemia de COVID a crescut numărul cazurilor de tuberculoză
Tuberculoza se răspândește de la o persoană la alta prin aer. Pandemia de coronavirus a făcut ca formele grave de tuberculoză pulmonară să reapară.
”Ani la rând s-a crezut că tuberculoza poate fi controlată, chiar eradicată, datorită medicamentelor moderne, a serviciilor de sănătate îmbunătăţite şi a condiţiilor de igienă. Ca urmare a pandemiei COVID-19, însă, pe fondul restricțiilor sanitare și a unui sistem imunitar scăzut, s-a constatat o reapariţie, în toată lumea, a formelor grave de tuberculoză pulmonară, inclusiv dezvoltarea unor forme cu rezistenţă la antibiotice. Cifrele raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în anul 2021 sunt alarmante.
La nivel mondial, la fiecare 20 de secunde, se înregistrează un deces provocat de tuberculoză. Mai mult, un pacient infectat poate răspândi boala altor 15 persoane în decurs de numai un an. Tuberculoza este o boală infecţioasă cronică și contagioasă produsă de bacteria Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch, ce se răspândește pe cale respiratorie (prin tuse, strănut, etc) și se poate localiza în orice organ, dar cel mai frecvent în plămân (peste 90% din cazuri), având potențial fatal, dacă nu este tratată la timp”, notează dr. Adriana Socaci medic primar pneumolog- coordonator dispensar TBC, potrivit Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara.
Vezi și: Coaja de pepene, beneficii pentru sănătate. Cum o poți consuma
Mod de transmitere
Când persoanele cu TBC pulmonar tușesc, strănută sau scuipă, propulsează germenii TBC în aer. O persoană trebuie să inhaleze doar câțiva dintre acești germeni pentru a se infecta.
Aproximativ un sfert din populația lumii are o infecție TBC, ceea ce înseamnă că oamenii au fost infectați cu bacterii TBC, dar nu sunt (încă) bolnavi de boală și nu o pot transmite, notează OMS.
”Aspectul cel mai înşelător al tuberculozei pulmonare este reprezentat de evoluţia lentă a bolii: tusea, transpirații nocturne, subfebră, scăderea în greutate - simptome care pot indica prezenţa şi altor infecţii. Simptomele devin mai evidente odată ce tusea este însoţită de expectorarea mucoasă sau purulentă, eventual, și cu sânge, urmată şi de deteriorarea semnificativă a stării generale. În acest stadiu însă, boala este deja avansată.
Persoanele din grupurile cu risc de îmbolnăvire sunt cele cu imunitatea scăzută a organismului (infecția HIV), dar şi persoanele care suferă de maladii cronice ca hepatită, diabetul zaharat şi boli endocrine. Cu riscuri mai mari să contracteze boală sunt persoanele care trăiesc în medii aglomerate, care muncesc în spitale, adăposturi pentru oamenii străzii, în subterane, cazărmi şi penitenciare.
În ultimii ani a crescut numărul îmbolnăvirilor în rândurile persoanelor care fac abuz de alcool, care consumă droguri şi lucrează în medii cu umiditate ridicată. Persoanele care fumează prezintă un risc de două ori mai mare decât nefumătorii. Dacă într-o familie există deja un bolnav cu tuberculoză pulmonară, riscul ca ceilalţi membri să contracteze boala este mult mai ridicat.
Pentru a preveni apariția formelor grave de tuberculoză pulmonară este important să vă adresați cât mai repede posibil medicilor de la dispensarul de pneumoftiziologie teritorial, dacă prezentați tuse de peste 3 săptămâni care nu cedează la medicamentele obișnuite”, mai explică medicul.
Vezi și: Stângăcia, o componentă genetică. Ciurea: Lăsaţi-i pe stânga, nu se întâmplă nimic grav
Semnele și simptomele tuberculozei active includ:
- Tuse timp de trei sau mai multe săptămâni
- Tuse cu sânge sau mucus
- Dureri în piept sau dureri cu respirație sau tuse
- Pierdere în greutate neintenționată
- Oboseală
- Febră
- Transpirații nocturne
- Frisoane
- Pierderea poftei de mâncare, arată Mayo Clinic
Tuberculoza poate afecta, de asemenea, alte părți ale corpului, inclusiv rinichii, coloana vertebrală sau creierul. Când tuberculoza apare în afara plămânilor, semnele și simptomele variază în funcție de organele implicate. De exemplu, tuberculoza coloanei vertebrale poate provoca dureri de spate, iar tuberculoza în rinichi ar putea provoca sânge în urină.
Tuberculoza - complicații
Fără tratament, tuberculoza poate fi fatală. Boala activă netratată afectează de obicei plămânii, dar poate afecta și alte părți ale corpului.
Complicațiile tuberculozei includ:
- Dureri de coloană vertebrală. Durerile de spate și rigiditatea sunt complicații comune ale tuberculozei.
- Deteriorarea articulațiilor. Artrita care rezultă din tuberculoză (artrită tuberculoasă) afectează de obicei șoldurile și genunchii.
- Umflarea membranelor care acoperă creierul (meningită).
- Probleme hepatice sau renale. Ficatul și rinichii ajută la filtrarea deșeurilor și impurităților din sânge. Tuberculoza în aceste organe le poate afecta funcțiile.
- Tulburări cardiace. Rareori, tuberculoza poate infecta țesuturile care vă înconjoară inima, provocând inflamații și colecții de lichide care ar putea interfera cu capacitatea inimii de a pompa eficient. Această afecțiune, numită tamponadă cardiacă, poate fi fatală, mai arată Mayo Clinic.
Tuberculoza - tratament
Tuberculoza este o boală tratabilă și vindecabilă. Tuberculoza activă, susceptibilă la medicamente, este tratată cu un curs standard de 6 luni de 4 medicamente antimicrobiene care sunt furnizate cu informații și sprijin pacientului de către un lucrător medical sau un voluntar instruit. Fără un astfel de sprijin, aderența la tratament este mai dificilă, mai notează OMS. Din 2000, se estimează că 66 de milioane de vieți au fost salvate prin diagnosticarea și tratamentul TBC.
Medicamentele anti-tuberculoză au fost utilizate de zeci de ani, iar tulpinile care sunt rezistente la unul sau mai multe dintre medicamente au fost documentate în fiecare țară chestionată. Rezistența la medicamente apare atunci când medicamentele anti-tuberculoză sunt utilizate în mod necorespunzător, prin prescripție incorectă de către furnizorii de servicii medicale, medicamente de slabă calitate și pacienți care opresc tratamentul prematur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.