Carmen Brumă, autoare a mai multor programe pentru slăbit, oferă câteva trucuri despre cum să mâncăm de sărbătorile de iarnă și să nu ne îngrășăm.
”Masa de Crăciun este de obicei foarte bogată şi conține multe preparate cu foarte multe calorii. Dar, cu puțină grijă şi cu nişte strategii ajutătoare, nişte strategii corecte poţi să estompezi sau chiar să anulezi eventualul câștig ponderal. În primul rând ai putea, de exemplu, să consumi în prima parte a zilei alimentele cu multe calorii precum: șoriciul, toba, caltaboșii, sarmalele, astfel încât să îi dai organismului șansa, răgazul necesar pentru a le consuma şi nu pentru a le depune. O altă strategie câștigătoare din punctul meu de vedere, şi cea mai eficientă metodă de a nu te îngrășa, este mișcarea. (...)
Pe lângă antrenamentele de acasă ai putea, pur şi simplu, să faci mișcare în aer liber, să te plimbi, să mergi alert, să alergi ușor sau pur şi simplu să stai la temperaturi scăzute pentru că astfel este activată termogeneza, adică efortul pe care organismul îl face pentru a păstra constantă temperatura organelor interne. (...) Ca ultimă strategie pentru masa de seară aş recomanda ca pe lângă preparatele tradiționale pe care le alegi să le consumi să pui şi o salată din legume proaspete pentru că ea conține apă şi fibre care te vor ajuta să te saturi mai repede, fără ca tu să percepi acest lucru ca pe o restricție. Doza de siguranță la alcool ar fi de 3 pahare pe zi, astfel încât să nu adaugi kilograme pentru că alcoolul îngrașă printr-un dublu mecanism, adică prin caloriile pe care le conține, dar şi prin semnalul dat organismului de a le stoca", spune Carmen Brumă, potrivit Antena 3.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic le recomandă românilor, pe rețelele sociale, o strategie culinară pentru sărbătorile de iarnă. ”Mai e un pic până la Crăciun, așa că vă propun o analiză a meniului de sărbători. Cum să facem să mâncăm din toate fără să ne alegem cu o indigestie?”, se întreabă dr Bilic.
Ea face câteva recomandări. Mai întâi recomandă să ”spațiați și temporizați felurile de mâncare, puteți mânca din toate însă nu tot la o singură masă”, să ”consumați aperitivele dimineața, ciorba și sarmalele la prânz iar friptura și cozonacul la masa de seară”.
”O altă variantă ar fi să vă mulțumiți cu jumătate de porție, în felul acesta puteți gusta din mai multe preparate la o singură masă și să rămâneți în același buget de calorii. Faceți pauze de 2-3 ore între mese, încercați să ieșiți la aer liber și să faceți puțină mișcare- preparatele culinare sunt cu atât mai gustoase cu cât ne este mai foame. Dacă anticipați un festin, în orele premergătoare consumați doar iaurt sau ciorbă ca să lăsați loc pentru ospățul ce va urma. Piftia este și ea un fel dietetic de mâncare, care ține de foame cu puține calorii. Preparatele din porc pentru aperitiv de tipul tobă lebăr caltaboș sau afumături sunt concentrate în gust, grăsime și calorii; tăiați-le în felii subțiri, iar dacă țineți la siluetă mâncați-le cu legume, nu cu pâine- bastonașe de castravete ardei gras gulie ridichi sau chiar murături.
Cât despre salata de boeuf, este tot un aperitiv bogat în grăsime; fiți zgârciți cu maioneza și consumați-o fără pâine, are cartofi din belșug. Sarmalele sunt un fel de mâncare complet și echilibrat, cu condiția să nu folosiți carne foarte împănată și să nu adăugați la fiert ulei vegetal. Sarmalele nu trebuie să fiarbă în grăsime ca să fie gustoase,folosiți condimente suc de roșii și zeamă de varză. Dacă au mult orez nici de mămăligă nu mai e nevoie, un ardei iute ajunge”, detaliază dr Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.