Trucul simplu pentru a preveni fractura de șold. Dr. Răzvan Ionuț Dragomir: Ne ajută să prevenim incidentele nefericite, precum căzătura

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
miscarea - FOTO: Freepik@rawpixel.com
miscarea - FOTO: [email protected]

Un truc simplu și la îndemâna oricui ne poate ajuta să prevenim accidentele minore, precum căzăturile. În cazul persoanelor vârstnice, aceste accidentări pot duce la fractură de șold, care poate fi fatală.

Sedentarismul este un factor important care favorizează apariția fragilității oaselor, cunoscută și sub numele de osteoporoză. Osteoporoza este o afecțiune în care oasele devin fragile și predispuse la fracturi.

Trucul care ne menține tonusul muscular

Dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL ce putem face pentru a ne menține sănătatea oaselor.

O viață sedentară implică o lipsă de activitate fizică, ceea ce poate duce la pierderea masei osoase. Exercițiile fizice regulate, în special cele care implică greutatea corporală și impactul (cum ar fi alergatul, săriturile sau ridicarea de greutăți), sunt importante pentru menținerea densității osoase.

"Utilizarea osului, adică mersul și activitatea fizică constantă ne mențin oasele sănătoase, dar și musculatura din jurul articulațiilor. Este extrem de important să avem o coordonare musculară bună. Ne ajută să prevenim incidentele nefericite, precum căzătura. Dacă avem un tonus muscular bun, o coordonare musculară bună și oasele sunt sănătoase, atunci ne punem la adăpostul acestor accidentări. 

Sunt persoane vârstnice care sunt mai tonice și chiar dacă suferă un traumatism, pot să nu dezvolte o fractură la nivelul colului femural. Am întâlnit pacienți care se accidentează la alt nivel. 

Persoane vârstnice active - FOTO: Freepik@seventyfour

Un pacient vârstnic, cu multiple comorbidități, sedentar, care are o activitate fizică limitată, chiar și atunci când se împiedică ușor de un covor, poate să sufere o fractură la nivelul colului femural",  a explicat dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR. 

Activitatea fizică poate contribui la menținerea echilibrului și coordonării, ceea ce poate reduce riscul de cădere și fractură osoasă. Lipsa exercițiilor fizice poate duce la pierderea acestor abilități și poate crește riscul de accidentare.

Pentru a preveni apariția fragilității oaselor, este important să se practice regulat exerciții fizice adecvate, să se mențină o dietă echilibrată, bogată în calciu și vitamina D, și să se evite factorii de risc precum fumatul și consumul excesiv de alcool.

Vezi mai multe în VIDEO:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel