Trucul simplu care te ajută să adormi în câteva minute. Un truc simplu de respirație pentru a te ajuta să adormi și să asiguri un somn mai odihnitor în timpul nopții poate avea numeroase beneficii pentru sănătatea ta generală, conform unui expert citat de Mirror.
Somnul de calitate are o serie întreagă de beneficii importante pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea stării de spirit, reducerea stresului și beneficii fizice. Dacă ai dificultăți în a adormi, știi că învățarea unor tehnici pentru a îmbunătăți calitatea somnului poate face o diferență semnificativă, așa cum indică și NHS.
Există multe modalități de a-ți îmbunătăți somnul, incluzând stabilirea unei rutine regulate, atenția acordată alimentației și exercițiilor fizice sau utilizarea tehnicilor de relaxare.
Vezi și: Ce este pelicula albă de pe ciocolată. De ce apare și ce se întâmplă dacă o mănânci
Insomnia, problemă extrem de răspândită
”Problemele legate de somn sunt comune, iar motivele pentru care ne confruntăm cu insomnii pot varia pe parcursul vieții noastre, cum ar fi bolile, stresul la locul de muncă sau chiar nașterea unui copil. Câteva nopți de somn agitat nu sunt de obicei motiv de îngrijorare, dar pot deveni o problemă atunci când lipsa de somn începe să afecteze activitățile zilnice”, potrivit NHS.
Ce este tehnica Chandra Bhedana, trucul care te ajută să adormi în câteva minute
Chandra Bhedana este o tehnică de respirație din practica yoga și meditație care poate fi folosită ca un ritual de somn pentru a ajuta la relaxarea corpului și a minții și pentru a facilita adormirea și somnul mai odihnitor în timpul nopții. Această tehnică se concentrează pe respirația conștientă și poate avea efecte benefice asupra stării de calm și a sistemului nervos.
Chandra Bhedana este conceput pentru a stimula sistemul nervos parasimpatic, ceea ce poate ajuta la reducerea stresului, a tensiunii arteriale și la inducerea unei stări de calm care facilitează adormirea. Poți integra această tehnică în ritualul tău de somn pentru a îmbunătăți calitatea și profunzimea somnului tău.
Expertul Navsah Ridan Karamehmet a împărtășit o tehnică de respirație numită Chandra Bhedana, care poate ajuta la inducerea somnului.
”Chandra Bhedana este o tehnică care contribuie la relaxarea atât a corpului, cât și a minții, activând sistemul nervos parasimpatic. Acesta poate contribui la reducerea temperaturii corpului, la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea stresului”, susține ea.
Vezi și: Cum alegem pâinea. Ce ingrediente trebuie să conțină o pâine sănătoasă și ce trebuie să evităm
Iată cum se practică Chandra Bhedana:
1. Stai într-o poziție confortabilă, cu coloana vertebrală dreaptă.
2. Plasează degetele arătător și mijlociu pe frunte.
3. Alternează între degetul mare și degetul inelar pentru a închide nările din dreapta și din stânga.
4. Închide nara dreaptă cu degetul mare și inspiră prin nara stângă.
5. Închide nara stângă cu degetul inelar și expiră prin nara dreaptă.
Navsah, fondatoarea Breath Hub, sugerează să faci acest exercițiu timp de 10 runde pentru a simți efectul său calmant.
”Dacă ești la început și nu ai experiență cu respirația conștientă, poți să menții o durată egală pentru inspir și expir. Pe măsură ce devii mai experimentat, poți prelungi expirația de două ori mai mult decât inspirația pentru a obține mai multă eficiență. Pe măsură ce avansezi, poți adăuga și o reținere a respirației, închizând ambele nări după inspirație”, mai adaugă Nevsah.
Ea menționează că insomniile, trezirile nocturne și senzația de neliniște la trezire sunt trăsături tipice ale vieții moderne, iar oamenii deseori nu iau în considerare cauzele acestor probleme. De asemenea, Navsah remarcă că insomnia poate fi ”un lucru pe care îl laudăm în secret atunci când lucrăm până târziu.”
O altă tehnică de respirație utilă, bine cunoscută pentru reducerea anxietății și a îngrijorării, este tehnica 4-7-8. Aceasta implică inspirarea timp de patru secunde, reținerea respirației timp de șapte secunde și expirarea lentă timp de opt secunde. Cheia aici nu este durata, ci raportul dintre acești timpi, conform spuselor lui Navsah.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.