Trucul care te scapă de insecte. Cum să scoți căpușa de pe piele

Monika Baciu |
Data publicării:
insecte - FOTO: Freepik@pedroh3nrique1
insecte - FOTO: Freepik@pedroh3nrique1

Medicii de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara împărtășesc un truc care ne scapă de insecte.

Cu încălzirea vremii, pericolul expunerii la căpușe crește, iar este important să fim conștienți de măsurile pe care le putem lua pentru a ne feri de acestea. Căpușele sunt insecte parazitare care trăiesc în iarbă înaltă, în zonele forestiere sau ierboase, și sunt mai active în sezonul cald, între primăvară și toamnă. 

Trucuri pentru a evita insectele

Medicii de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara împărtășesc mai multe trucuri care ne scapă de insecte.

"Încălzirea vremii aduce si pericolul expunerii la căpușe. Iată câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a vă feri de acestea:

Evitați zonele cu vegetație densă: Căpușele trăiesc în iarbă înaltă, în zonele forestiere sau ierboase. Evitați plimbările prin aceste zone în perioadele în care căpușele sunt active, mai ales în sezonul cald, între primăvară și toamnă.

Purtați îmbrăcăminte adecvată: Atunci când mergeți în zonele în care există riscul de a întâlni căpușe, purtați haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi, de preferabil de culoare deschisă. Încercați să vă acoperiți cât mai mult posibil pielea pentru a reduce șansele de expunere.

Utilizați repelenți: Aplicați repelenți pe piele și pe îmbrăcăminte, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Substanțele chimice, cum ar fi DEET-ul pot ajuta la respingerea căpușelor.

Inspectați-vă și verificați animalele de companie: După ce reveniți dintr-o zonă în care există căpușe, inspectați-vă și vă verificați hainele, pielea și părul pentru a vă asigura că nu aveți căpușe atașate. De asemenea, verificați animalele de companie pentru căpușe și îndepărtați-le cât mai repede posibil.

Evitați să vă așezați direct pe sol: Atunci când petreceți timp în aer liber, evitați să vă așezați direct pe sol sau pe iarbă. Folosiți pleduri și pături pentru picnic, iar acestea să fie de culoare deschisă.

Faceți duș zilnic. La duș, verificați cu atenție prezența vreunei căpușe, mai ales în părțile moi, cu piele fină (sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului)", arată reprezentanții Spitalului Victor Babeș Timișoara, pe pagina de Facebook. 

Cum să scoți căpușele

Este important să scoateți căpușele cât mai repede posibil pentru a reduce riscul de transmitere a bolilor.

"Îndepărtați căpușele cât mai repede posibil: Dacă observați că o căpușă s-a atașat de dumneavoastră sau de animalul dumneavoastră de companie, îndepărtați-o imediat folosind o pensetă de căpușe. Trageți ușor și ferm, încercând să extrageți întreaga căpușă. Nu apăsați sau nu strângeți căpușa, deoarece acest lucru ar putea provoca eliberarea de bacterii în corp.

Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente un insecticid pe bază de permetrină 0,5 %.

Folosiți plase de insecte: Daca dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti insecte în jurul patului și folie de protecție.

Dezinfectarea hainelor: Tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe, prin spălarea și uscarea cel puțin o oră cu aer cald/fierbinte.

Protecția împotriva căpușelor este esențială pentru prevenirea bolilor transmise de acestea, cum ar fi boala Lyme și encefalita", mai arat[ reprezentanții unității medicale.

Boala Lyme, ce este

Boala Lyme este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi și, în unele regiuni, de alte specii de Borrelia. Această boală este transmisă de căpușe, în special de căpușele din genul Ixodes, care pot fi găsite în zonele cu iarbă înaltă sau păduri. În general, căpușele se hrănesc cu sângele gazdei lor și pot transmite bacteriile în timpul acestui proces.

Simptomele bolii Lyme pot varia și pot afecta diferite părți ale corpului, incluzând pielea, articulațiile, sistemul nervos și inima.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel