Dan Vodnar, profesor la USAMV Cluj, spune că ouăle fierte se decojesc mai ușor dacă sunt ținute câteva minute în apă cu gheață.
”Ouăle fierte se decojesc mai ușor dacă sunt ținute câteva minute în apă cu gheață? Proteinele din membrana oului se denaturează în timpul fierberii și cauzează lipirea cojii oului de albuș. Menținerea oului pentru câteva minute într-un vas cu apă foarte rece va determina întărirea membranei, aspect care permite cojii să se desprindă ușor de albuș”, explică Dan Vodnar pe pagina proiectului său, Știință cu sare și piper.
5 motive ca să mâncați ouă:
1. Gălbenușurile de ou conțin colină, care este un nutrient pentru corpul nostru. Îmbunătățește metabolismul, dezvoltarea creierului și funcția nervoasă. Când metabolismul este stimulat, ajută la pierderea rapidă în greutate.
2. Gălbenușurile de ou sunt o sursă potențială de vitamina D, care este extrem de importantă pentru sănătatea oaselor, puterea imunității și sănătatea generală. Sunt și o sursă excelentă de grăsime esențială pentru pierderea în greutate.
3. Ouăle vă pot ajuta să mențineți o dietă bogată în proteine, cum e dieta ketogenică. Oul este bogat în proteine care îmbunătățesc metabolismul și nivelurile de energie și îți satisface foamea pe termen lung. Toate acestea sunt esențiale pentru pierderea în greutate.
4. Un ou are 5 grame de grăsime, ceea ce reprezintă mai puțin de 10% din totalul de grăsimi necesare organismului în tr-o zi. Iar o dietă mediteraneană bogată în grăsimi este utilă pentru a reduce greutatea corporală, spre exemplu.
5. Alimentele care sunt bune pentru pierderea în greutate pot fi, de asemenea, utile pentru funcțiile creierului. Colina și luteina care se găsesc în ouă sunt esențiale pentru dezvoltarea și funcționarea creierului. Colina din ouă îmbunătățește memoria, starea de spirit și alte funcții ale creierului. Și studiile au arătat că tulburările de dispoziție sunt legate de greutatea și metabolismul nesănătos.
Ouăle, unele dintre alimentele sănătoase pe care trebuie să le consumăm ca parte a unei diete echilibrate, pot sta la frigider câteva săptămâni. Vrei să pregătești ceva dulce, dar nu știi cât timp au stat ouăle în frigider? Nu te panica! Există câteva moduri prin care să-ți dai seama dacă ouăle sunt proaspete:
* verifică data de expirare - ouăle pe care le cumperi de la supermarket au inscripționată pe ele data când expiră. Dacă le-ai cumpărat din piață sau de la o fermă, află că ouăle pot sta la frigider 28 de zile, cu condiția ca ele să nu aibă crăpături sau zgărieturi.
* miroase oul - la fel ca produsele proaspete, cum ar fi brânzeturile, deserturile sau chiar iaurturile, ouăle pot avea un miros suspect odată ce au expirat. Alimentele expirate au adesea un miros neplăcut și nu trebuie consumate. Poate că și-au pierdut vitaminele și gustul s-a modificat.
* verifică aspectul cojii - înainte de a consuma orice produs, cel mai bine este să îl analizezi vizual, pentru a evita orice risc. Ar trebui verificată coaja, dacă este fină, vâscoasă sau crăpată. Orice aspect dubios poate indica prezența mucegaiului. La un ou stricat, albușul poate fi albastru, roz sau negru, iar gălbenușul devine verde. Aceste nuanțe pot indica prezența bacteriilor care pot provoca intoxicații alimentare.
* scufundă oul în apă - scufundă oul într-o cratiță sau într-un castron umplut cu apă. Dacă va coborî pe fundul recipientului, este încă bun de mâncat. Dar dacă rămâne nemișcat, înseamnă că ar trebui consumat rapid. Dacă iese la suprafață, este stricat. De fapt, cu cât oul este mai vechi, cu atât plutește mai mult.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.