Trosnitul gâtului, nesănătos. Poate provoca AVC

Monika Baciu |
Data publicării:
trosnitul gatului - FOTO: Freepik
trosnitul gatului - FOTO: Freepik

Acest gest simplu, dar pe care îl considerăm chiar reconfortant, poate duce la AVC.

Trosnitul gâtului, deși poate părea inofensiv și chiar satisfăcător pentru mulți, ascunde riscuri serioase. În timp ce sunetul acela poate fi atribuit unor bule de aer sau întinderii ligamentelor, manipularea gâtului poate afecta arterele vertebrale esențiale, cu potențiale consecințe grave.

Trosnitul gâtului poate provoca AVC

Experții avertizează asupra pericolelor ascunse, iar cazurile rare, dar severe, subliniază necesitatea prudenței și a unei evaluări atente înainte de a recurge la aceste practici.

Experții de la Saratoga Spine afirmă că se crede că acest sunet care apare atunci când ne trosnim gâtul ar putea fi rezultatul bulelor de aer, colapsului unor spații din lichidul lubrifiant al articulației sau întinderii rapide a ligamentelor, printre alte cauze posibile.

Trosnirea gâtului poate prezenta riscuri unice, deoarece gâtul conține arterele vertebrale care transportă sângele către creier. Deși rar, întinderea excesivă a gâtului poate provoca ruperea acestor artere, reducând fluxul de sânge către creier și crescând riscul de accident vascular cerebral.

"Dacă apare un accident vascular cerebral, acesta poate fi amenințător pentru viață sau poate lăsa suferindul cu o dizabilitate permanentă, cum ar fi pierderea vederii, probleme de mers și probleme cu vorbirea și înghițirea", a declarat Christine Roffe, profesor de medicină a accidentului vascular cerebral la Keele University, pentru Newsweek.

Vezi și: Antibioticele, pericole ascunse. Vârstnicii, vulnerabili

Într-un caz sever, cercetătorii dintr-un raport din 2018 publicat în Biomedical Research and Reviews au detaliat cum o femeie în vârstă de aproximativ 30 de ani a decedat la scurt timp după ce a suferit o manipulare a gâtului efectuată de un chiropractor — un incident pe care se estimează că 1 din 48 de chiropractori l-a experimentat, conform raportului.

Trosnirea gâtului poate părea inofensivă și chiar satisfăcătoare pentru unii, dar impactul său asupra sănătății poate varia. De obicei, sunetele de "pop" care apar atunci când te miști într-un anumit fel sau aplici o presiune ușoară asupra gâtului nu sunt dăunătoare. Cu toate acestea, crack-uirea gâtului care provoacă durere poate indica o leziune sau o afecțiune medicală subiacente care necesită atenție.

Vezi și: Toracoscopia, intervenția care elimină nodulul pulmonar. Dr. Bogdan Tănase: Vorbim intervenții care înseamnă o agresiune chirugicală mai mică asupra organismului

Pericolele trosnirii gâtului

Trosnitul gâtului - FOTO: Freepik@8photo

Gâtul conține numeroase structuri vitale, inclusiv mușchi, ligamente, nervi și vase de sânge, care pot fi afectate negativ de crack-uirea forțată. Manipularea spinală agresivă poate afecta articulațiile dintre vertebre și, în cazuri rare, poate duce la probleme grave precum:

- Accident vascular cerebral

- Leziuni ale măduvei spinării

- Leziuni ale nervilor atașați de măduva spinării

Deși nu este frecvent, trosnirea agresivă a gâtului poate provoca "disecție arterială"—ruperea pereților vaselor de sânge de-a lungul părților laterale ale gâtului, ceea ce poate întrerupe fluxul de sânge către creier și poate cauza un accident vascular cerebral. Acest risc există atât în cazul manipulărilor efectuate de profesioniști, cât și în cazul trosnirii proprii.

Vezi și: Îmbătrânirea, accelerată brusc la vârsta de 44 și 60 de ani. Schimbările hormonale, factor major

Efecte secundare

Trosnirea gâtului poate provoca disconfort temporar și efecte secundare care, de obicei, se rezolvă în decurs de 24 de ore, cum ar fi dureri de cap, disconfort sau rigiditate. Aceste simptome sunt adesea inofensive și se îmbunătățesc rapid.

De ce este totuși plăcut să ne trosnim gâtul

Trosnirea gâtului poate oferi o senzație plăcută din mai multe motive:

Efectul placebo: Sunetul poate crea impresia că tensiunea a fost eliberată, chiar dacă nu s-a întâmplat nimic semnificativ.

Endorfine: Procesul poate stimula eliberarea endorfinelor, substanțe chimice care îmbunătățesc starea de bine.

Simptome îmbunătățite: O trosnire ușoară poate reduce rigiditatea și îmbunătăți temporar gama de mișcare.

Trosnirea gâtului poate fi inofensivă dacă este efectuată corect, dar poate cauza leziuni serioase dacă este făcută cu prea multă forță. Deși poate aduce unele beneficii temporare, cea mai sigură metodă de a efectua manipulări spinale este să te adresezi unui profesionist în domeniu, potrivit Very Well Health.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel