Tromboza venoasă profundă este o afecţiune gravă, pe care oricine poate să o aibă, iar dacă aceasta nu este tratată poate avea consecințe grave, putând duce la deces.
Această afecțiune ”în esență, înseamnă formarea unor cheaguri de sânge în venele mari de la nivelul picioarelor sau a pelvisului.
Sunt acele cheaguri care vor bloca circulaţia sângelui, iar dacă se fragmentează, pot migra şi pot fi impinşi până în plămâni, producând astfel embolia pulmonară", a explicat dr. Rareş Nechifor. medic primar radiolog, la ”Sfat de Sănătate” de la Antena 3.
Cauzele trombozei venoase profunde
Cauzele apariției trombozei venoase pot fi multiple, de la cauză genetică, exces de estrogen (tratamentele anticoncepționale), deshidratarea, dar și imobilizarea la pat, precum și statul în avion sau în mașină mai mult de patru ore poate crește semnificativ riscul de tromboză.
”Pacienții din spitale, ce au suferit o intervenție chirurgicală sau un traumatism, ce sunt nevoiți să stea în pat mult timp, sunt expuși unui risc mare de tromboză venoasă profundă”, a precizat medicul Nechifor.
Potrivit acestuia, varicele sunt o altă cauză de apariție a trombozei venoase, însă una secundară, altele fiind cele mai importante.
”Tromboza venoasă profundă poate duce la deces. 30% dintre pacienții care fac tromboză venoasă profundă își pierd viața, iar 50% rămân cu sechele pe viață, în sensul că picioarele le rămân umflate, dureroase, uneori apar răni. Aceștia ajung să nu mai poată lucra”, a mai spus medicul Nechifor, adăugând că în faza acută aceasta implică spitalizare și tratament intens.
Care sunt simptomele trombozei venoase
”Simptomele, precum un picior umflat şi dureros, o respiraţie dificilă sau o tensiune redusă, sunt semne care ar trebui să ne ducă imediat la medic. Este o afecţiune ce se produce brusc şi nu întotdeauna neprezentarea la medic este o cauză de mortalitate.
Sigur, cu cât ajungem mai repede, cu atât sunt șanse să tratăm mai repede și mai eficient această afecțiune”, a explicat dr. Nechifor semnele care trebuie să atragă atenția în cazul trombozei venoase.
Tromboza venoasă poate fi prevenită, dar și tratată
Această afecțiune gravă poate fi prevenită cu destul de multă ușurință, prin hidratarea corespunzătoare și prin modificarea poziției statice, adică să nu se stea prea mult în aceeași poziție, fie că e vorba de stat jos sau în picioare.
”Femeile să evite, în măsura în care se poate, anticoncepţionalele. Mai ales combinația cea mai periculoasă, deshidratare și tratament anticoncepțional. Dacă există şi o predispoziţie moştenită din familie, riscul este şi mai mare”, a mai spus medicul.
În ceea ce privește tratamentul persoanelor diagnosticate cu tromboza venoasă profundă, acesta trebuie făcut la timp și se realizează cu un anticoagulant, care nu dizolvă cheagul de sânge format, ci îl împiedică să mai crească.
”Un tratament trombolitic, care este mai puternic și care trebuie injectat în interiorul cheagului de sânge şi permite dizolvarea lui. Sau un tratament endovascular, prin care intrăm și aspirăm și extragem acele cheaguri de sânge. Acest tratament este relativ nou în România şi ţine de radiologia intervenţională. Este o procedură total minim invazivă, există doar o mică înţepătură de ac. Chirurgia în astfel de cazuri este foarte delicată”, a explicat medicul Rareș Nechifor la Antena 3.
De asemenea, a mai precizat medicul, după refacerea axului vascular pacientul poate să ducă o viață normală, însă trebuie să fie atent la câteva aspecte, să se hidrateze și să nu fumeze.
Vezi și: A fost lansată prima platformă de informare pe tema FIBROMULUI uterin
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.