Tromboza vasculară se referă la formarea excesivă a cheagurilor de sânge în artere sau vene. Acest lucru se întâmplă în urma producerii ridicate de factori de coagulare. În urma acestui proces vasele de sânge vor fi "înfundate" total sau parțial, iar oxigenul și elementele necesare pentru creșterea celulară nu vor mai ajunge la țesuturi. Uneori, cheagul de sânge poate fi deplasat odată cu fluxul sanguin și poate ajunge la creier.
Cauze
Trombozele au o componentă genetică, iar istoricul familial joacă un rol important. Factorii favorizanți în apariția trombozelor sunt fumatul, obezitatea, fracturile, traumatisme, imobilitatea anumitor zone în timpul operației sau în urma sedentarismului, anumite boli autoimune și unele medicamente, precum substanțele contraceptive. Riscul de tromboză crește odată cu înaintarea în vârstă, iar unele boli se pot complica cu tromboze. În această categorie intră bolile de inimă, diabetul zaharat sau cancerul.
Simptome
Tromboza se va manifesta mai ales în zona care a fost privată de sânge și va include următoarele simptome:
-durere, în special la nivelul piciorului;
-umflarea și înroșirea sau decolorarea zonei afectate;
-starea de amețeală sau de confuzie;
-durere în piept.
Tratament
Tromboza este o problemă medicală serioasă care necesită tratament. Medicul specialist va apela la o serie de teste pentru diagnosticul trombozei. De obicei, medicul specialist prescrie substanțe anticoagulante pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge și substanțe trombolitice pentru dizolvarea cheagurilor deja existente. Uneori se pot aplica stenturi pe vasele de sânge pentru restabilirea și menținerea fluxului sanguin normal.
Persoanele predispuse, care au avut în familie tromboză sunt sfătuite să urmeze un stil de viață cât mai sănătos, să renunțe la fumat, să facă mișcare fizică și să mențină în limite normale greutatea corporală.
Complicațiile trombozei pot fi fatale și includ infarctul miocardic, atacul vascular cerebral, embolismul pulmonar și alte afecțiuni respiratorii.
Vezi și: 5 condimente pentru sănătatea INIMII
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.