Tromboliza, tratament salvator în caz de AVC, acces limitat pentru pacienții români

Steluța Indrei |
Data publicării:
Statistică sumbră - peste 1.500 de pacienți mor anual în instituțiile publice de sănătate mintală
Statistică sumbră - peste 1.500 de pacienți mor anual în instituțiile publice de sănătate mintală

Tromboliza, procedura care le poate salva viața pacienților cu accident vascular cerebral, se face doar în 14 spitale din România. Ministerul Sănătății pregăteşte un protocol prin care să oblige spitalele care au dotările corespunzătoare să aplice procedura de tromboliză în cazurile de AVC ischemic.

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă a doua cauză de mortalitate în România. La fiecare oră, patru oameni mor din cauza unui AVC. Tromboliza, singura procedură medicală care i-ar putea salva pe pacienţii cu accident vascular cerebral ischemic, nu se face în toate spitalele importante din ţară.

În România sunt doar 14 spitale în care se face tromboliză, iar şase dintre ele sunt în Bucureşti.

Ministerul Sănătății pregăteşte un act normativ prin care să îi oblige pe medicii din spitalele care au disponibilă această procedură să o aplice atunci când este cazul. Protocolul ar putea intra în vigoare la începutul anului viitor.

Ce este tromboliza?

Tromboliza este o perfuzie care li se administrează pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic. Substanţa dizolvă cheagul format pe vasul de sânge. Tromboliza se poate face doar în primele patru ore şi jumătate de la apariţia atacului cerebral. Tocmai de aceea este bine că procedura să se realizeze în toate spitalele judeţene pentru că pacientul să ajungă în timp util în unitatea sanitară.

Medicii spun că tromboliza ajută la reducerea riscului de mortalitate și dizabilitate față de tratamentul clasic.

Tromboliza, inaccesibilă în multe spitale

Tromboliza ar putea fi făcută în mai multe spitale din țară, dar nu toţi şefii secţiilor de neurologie şi managerii îşi dau interesul, susţine ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii spune că: „Spitalele judeţene trebuie să facă tromboliza venoasă pentru că există posibilităţi financiare. Din punctul meu de vedere cred că nu există neurologi pregătiţi pentru asta şi spitalele trebuie să-i trimită la pregătire."

Medicul neurolog este singurul care decide dacă pacientul are nevoie de tromboliza şi tot el efectuează procedura.

O scuză pe care o invocă reprezentanţii spitalelor este lipsa banilor. Dar ministrul Sănătăţii spune că substanţele pot fi cumpărate prin Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), iar ministerul va deconta facturile. Pentru a intra în Programul naţional de tromboliză, spitalul trebuie să solicite acest lucru Ministerului Sănătății.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel