Tromboembolismul, complicație a trombozei venoase profunde. Dr. Rodica Niculescu: Este grav! Dezvoltă insuficiență respiratorie și stop cardiorespirator

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
tromboembolismul - FOTO: Freepik@stefamerpik
tromboembolismul - FOTO: Freepik@stefamerpik

Tromboembolismul este o complicație mortală a trombozei venoase profunde. Poate duce chiar la deces.

Tromboembolismul este un cheag de sânge care blochează fluxul de sânge. Venele transportă sânge de la extremitățile corpului înapoi la inimă. Atunci când o venă este blocată, sângele se acumulează în spatele blocării, cauzând inflamație, iar celulele în fața blocării nu pot primi oxigenul și substanțele nutritive de care au nevoie.

Tromboembolismul, complicație mortală

Dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog intervenționist la Spitalul Clinic Sanador, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL de ce este atât de grav tromboembolismul.

"Din nefericire sunt foarte mulți pacienți care ajung cu tromboembolism pulmonar. Statusul este grav. Pacienții dezvoltă insuficiență respiratorie și stop cardiorespirator, în formele cele mai grave. În acest caz, intervenția cu angio-CT este depășită.

În cel mai fericit caz, odată diagnosticați dacă trombul pleacă în vena cavă inferioară, atriul drept artera pulmonară fac stop. Doar tratamentul chirurgical cu deschiderea toracelui și tragerea trombului prin artera pulmonară",  a explicat dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog intervenționist la Spitalul Clinic Sanador, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Secundele care fac diferența dintre viață și moarte

În astfel de cazuri diferența dintre viață și moarte o fac doar câteva minute. Dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog intervenționist la Spitalul Clinic Sanador, a împărtășit un astfel de exemplu.

"Am avut un astfel de caz particular. Este o lecție pentru posibilitatea prezentării cât mai rapide la medic. Este vorba de o lăuză, la al doilea copil, care a dezvoltat tromboză venoasă profundă având și trombofilie cu determinări genetice semnificative numeroase.

În acest context, tromboza venoasă profundă a fost diagnosticată în maternitate. Odată cunoscută a fost trimisă la clinica noastră. La internarea avea trombul în vena cavă inferioară. Colegii noștri chirurgi s-au gândit să îl extragă pentru că riscul era de tromboembolie pulmonară.

Tromboembolism - FOTO: Freepik

Când au pus-o pe masa chirurgicală i-a plecat trombul direct în artera pulmonară și au reușit să o salveze cu ajutorul intervenției chirurgicale clasice.

În ultimii ani, acest tratament intervențional a fost asociat cu tratamentele chirurgicale, lucru care a condus la așa-numita echipă a inimii care este foarte importantă în orice spital.

Cine înțelege necesitatea aceasta face parte foarte bine, astfel că ne ajutăm reciproc. Pacientul este în centrul atenției. Noi, prin cunoștințele noastre reușim să îi ajutăm",   a mai spus dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog intervenționist la Spitalul Clinic Sanador, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi mai multe în VIDEO:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel