Tristeţea şi demenţa, ţinute la distanţă printr-o activitate simplă


Neurologii de la Stanford afirmă că exerciţiile de tip cardio sunt o adevărată comoară atât pentru corp, cât şi pentru minte. Potrivit specialiştilor, această activitate simplă îmbunătățește memoria, stimulează starea de spirit și previne demența.

Sunt multe motive pentru care avem nevoie să menţinem creierul într-o stare de funcționare bună, iar unul dintre acestea este că avem nevoie de rezultate bune la serviciu. Când creierul lucrează la o capacitate optimă, ești mai creativ, mai eficient și mai productiv la locul de muncă.


Pe lângă asta, mai există un motiv pentru care trebuie sa avem grijă de materia cenuşie: pentru că ne ajuta să fim fericiți. Numeroase studii arată că funcționarea neurologică sănătoasă este legată de o stare de spirit mai stabilă și de capacitatea de a fi rezistent în fața stresului.

Exercițiul de tip cardio

„Iată o activitate care s-a dovedit că îmbunătățește memoria de lucru și pe termen lung, îmbunătățește starea de spirit, ţine demența la distanţă și, în general, îți face creierul și corpul fericite", a declarat pentru revista Inc dr. Erica Seigneur, de la Institutul de Neuroștiințe Stanford.

„Exercițiul cardio (alergat, dans, bicicletă) declanșează o cascadă moleculară în creier care duce în final la o creștere a plasticității sinaptice. La rândul său, se crede că aceasta îmbunătățește învățarea, memoria și alte forme de cunoaștere", spune Seigneur.

Creșterea ritmului cardiac nu este bună numai pentru menținerea unui creier sănătos - contribuie de fapt la creșterea creierului în volum.
„Exercițiul fizic are ca rezultat și apariţia a doi noi neuroni într-o parte a creierului, importantă pentru învățare și memorie numită hipocamp", spune Seigneur. De fapt, ea afirmă că exercițiile cardiovasculare au drept rezultat o creștere a volumului a hipocampului cu aproximativ 2%.

Neurologii nu sunt singurii care pledează pentru exerciții fizice

„Există date epidemiologice bune care să sugereze că oamenii activi sunt mai puțin deprimați decât oamenii inactivi", spune James Blumenthal, doctor în psihologie clinică la Duke University.

Cu alte cuvinte, conform unor studii largi de corelație bazate pe populație, atunci când faci exerciții fizice, te simți mai bine. Mai plin de speranță şi ești mai motivat să îndeplinești lucrurile din viața ta pe care ţi le dorești cu adevărat.

„S-au găsit, de asemenea, exerciții care să atenueze simptome precum stima de sine scăzută și retragerea socială", potrivit unei alte lucrări intitulată Exericise for mental health (ecerciţii pentru sănătate mintală).

Este ușor să crezi că pentru a-ți îmbunătăți funcționarea creierului, ar trebui să citești cărți complexe sau să faci puzzle-uri încrucișate interminabile. Și este ușor să crezi că atunci când te simți abătut, un film și o cutie de dulciuri te vor face să te simți mai bine.

În timp ce aceste lucruri vă pot ajuta (temporar), este, de asemenea, dovedit științific că un mod eficient de a vă ajuta creierul - și starea de spirit - este mult mai simplu: sportul

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel