Sănătatea psihică se referă la bunăstarea psihologică generală, adică la prezența unor caracteristici pozitive și nu la inexistența bolilor psihice precum depresia, anxietatea etc. De asemenea, starea psihică poate fi testată prin capacitatea de a gestiona emoțiile și sentimentele, de a face față situațiilor dificile și de a înțelege calitatea și natura relațiilor umane.
Factori care periclitează sănătatea mintală
Stresul. Stresul este o componentă a vieții cotidiene și se răspândește peste tot: acasă, la locul de muncă, în timpul planificării unei vacanțe, în relațiile cu cei apropiați sau în trafic. O cantitate redusă de stres este benefică întrucât ne menține alerți, prezenți și în control, însă presiunea constantă și grijile care perturbă liniștea zilnică reprezintă o condiție gravă, resimțită de tot mai multe persoane. Stresul poate duce la o tulburare nervoasă, descrisă ca fiind un colaps emoțional sau psihologic acut. Căderea nervoasă apare după o perioadă profundă de stres, timp în care persoana în cauză nu mai poate funcționa în relațiile sociale pe care le-a stabilit și întâlnește dificultăți în derularea activităților zilnice.
Preocuparea pentru sănătatea mintală face parte din cotidian și, la fel ca orice parte din viață, această stare este influențată de întâmplările din fiecare zi. De aceea, stresul este un factor perturbator care adesea dezechilibrează și degradează starea de bine a unei persoane.
Atunci când sănătatea mintală este afectată, apar simptome precum:
- tristețe sau negativism excesiv
- gândire confuză sau sentimente extreme de vinovăție
- modificări spontane ale dispoziției
- retragerea din viața socială
- oboseală acută, insomnie
- incapacitatea de a face față stresului sau activităților de rutină
- furie excesivă
- gânduri sinucigașe
Tulburările nervoase sunt adesea greu descoperite de pacient sau negate, motiv pentru care manifestările fizice precum: insomnia, problemele de respirație, migrenele, pierderea memoriei, dereglările hormonale, atacurile de panică, lipsa apetitului, tulburările de vedere etc. sunt adesea tratate ca boli independente. Pacientul care beneficiază de o asigurare de sănătate se bucură de promptitudine, de medici specializați și de servicii medicale la cele mai înalte standarde, fapt care îi permite să descopere cauzele simptomatice în cel mai scurt timp și să primească tratamentul de care are nevoie. Persoanele care evită vizita la medic din cauze materiale sunt supuse riscului de agravare a problemei, punându-și sănătatea în pericol.
Greșelile comune ale persoanelor care suferă de stres acut sau tulburări nervoase
Greșelile comune în rândul persoanelor care suferă de stres acut sau chiar de tulburări nervoase sunt reprezentate de acțiunile pe care le fac și de măsurile pe care le iau. Vizitele dese la doctor, realizarea tuturor analizelor acoperite de o asigurare medicală privată, blamarea celorlalți pentru simptomele fizice care nu dispar și a căror cauză nu este identificată ca fiind boală fizică de către medici, toate acestea pot fi evitate prin recunoașterea, din timp, a simptomelor și a posibilelor cauze. Așadar, conștientizarea și sinceritatea față de noi înșine grăbește semnificativ procesul de vindecare și ajută la prevenirea acestora.
În contrapondere, semnele sănătății mintale sunt:
Sentimentul de mulțumire față de propria existență
Capacitatea de a te bucura de viață și de a te distra
Abilitatea de a face față stresului și de a reveni, cu brio, din perioada stresantă
Investirea în relații sănătoase
Dorința de a învăța lucruri noi
Încrederea în sine
Capacitatea de a găsi un echilibru între relații și responsabilități
Sănătatea mintală nu înseamnă lipsa situațiilor dificile sau a momentelor de tristețe, ci capacitatea de a trece peste greutăți și de a gestiona viața eficient în ciuda clipelor triste, a traumelor sau a stresului excesiv. Această abilitate poartă numele de rezistență și este întâlnită în rândul persoanelor sănătoase. Personale rezistente emoțional și-au dezvoltat mecanismele necesare pentru a păstra o perspectivă pozitivă și a reveni din situații dificile:
Confruntarea și înțelegerea situației în care se află
Petrecerea timpului cu cei dragi
Acțiuni de voluntariat care dau sens și semnificație vieții
Ieșiri dese în compania prietenilor
Prioritizarea hobby-urilor
Învățarea unor noi sporturi sau activități recreative
Adoptarea unui animal de companie
Citirea cărților de self-help
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.