Trigliceride crescute, moduri. Dacă testele de sânge vă arată nivele ridicate de trigliceride, e bine de știut că acestea sunt grăsimi importante pentru corpul vostru, dar prea multe dintre ele vă pot răni inima și pot duce la alte probleme de sănătate, se explică pe platforma emedicinehealth.com.
Ce sunt trigliceridele
Potrivit sursei citate, trigliceridele pot proveni din alimentele pe care le consumăm. Sunt produse de ficat când mâncăm alimente amidon sau zahăr. Iar indiferent dacă vin din mâncare sau organismul le face, când organismul nu poate folosi toate trigliceridele pe care le consumă sau le produce, le depozitează ca și celule de grăsime.
Asemeni colesterolului, trigliceridele crescute pot coagula arterele, ceea ce poate duce la infarct miocardic și accident vascular cerebral. La niveluri ridicate, mai pot duce pancreatită.
Care sunt valorile normale ale trigliceridelor
Doctorii folosesc următoarele valori ale trigliceridelor găsite în sânge pentru a determina riscurile generale pentru sănătate.
Nivelurile trigliceridelor:
Normal – mai puțin de 150 mg/dL
La limită - 150-199 mg/dL
Ridicate - 200-499 mg/dL
Foarte ridicate - 500mg/dL și peste
Când valorile trigliceridelor sunt ridicate, una dintre pericolele majore este amenințarea sindromului metabolic. Sindromul metabolic se referă la mai multe tulburări metabolice asociate care, împreună, cresc șansele de a dezvolta boli cardiovasculare. Aproximativ 23% (cifre din State) dintre adulți sunt afectați de sindromul metabolic.
Pentru a evalua sindromul metabolic, medicii țin cont de următorii factori: mai mult de 150 mg/dl de trigliceride în sânge, un nivel de glucoză de 100 mg/dl sau mai mare, creșterea tensiunii arteriale 130/85 mmHg sau mai mult), colesterol scăzut HDL ("colesterol bun"), mai puțin de 40 mg/dl, grăsime de burtă; o circumferință a taliei mai mare de 40 de centimetri la bărbați și 35 de centimetri la femei. Sindromul metabolic crește foarte mult șansele de a dezvolta boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet. Acesta este de obicei atribuit unei combinații de inactivitate, obezitate, factori genetici și îmbătrânire.
Ce determină ca trigliceridele să aibă niveluri mari
Alimentele pe care le alegeți să mâncați joacă un rol important în citirea trigliceridelor. Consumul de alimente corecte poate determina scăderea trigliceridelor în câteva zile.
Ce determină nivelurile mari? Zahărul. De aceea sunt de evitat zaharurilor adăugate (carbohidrați cristalini dulci cum ar fi glucoza și zaharoza) în alimente. Excesul de zahăr poate fi transformat prin ficat în trigliceride.
Unele alimente se strecoară în dietele noastre fără să știm, de aceea e bine să citim etichetele produselor. Unele zaharoase care sunt cel mai bine evitat include: sucuri acidulate dulci, bomboane, cele mai multe cereale pentru micul dejun, sucuri de fructe concentrate, iaurt aromat și înghețată.
Zahărul din unele alimente poartă numeroase nume - există aproape 100 de denumiri pentru compușii de zahăr precum: dextroză anhidră, cristale de trestie de zahăr, caramel, sirop de porumb, digliceride, dizaharide, eritritol, fructooligozaharide, glucitol, fructoză lichidă, sirop de malț, maltodextrină, pentoză, sorbitol, xilitol și xiloză.
Cum să scădeți valorile trigliceridelor: 10 ponturi utile
În primul rând, mâncați alimente cu fibre multe deoarece ajută la umplerea stomacului fără a adăuga mulțime de calorii, încetinesc procesul digestiv, ajută la scăderea trigliceridelor. Fibrele se găsesc, de obicei, în fructe, legume și linte și în anumite tipuri de boabe.
Câteva exemple de alimente bogate în fibre: fasole, semințe de in, semințe de dovleac, tărâțe de ovăz și de orez, fulgi de ovăz, mazăre, germeni de Bruxelles, broccoli, zmeură și mure, orez sălbatic și spaghete întregi de grâu. Evitați făina albă rafinată.
Câteva ponturi utile:
1. Consumați cele mai potrivite tipuri de grăsime - sunt acele grăsimi nesănătoase pe care doriți să le evitați pentru a vă menține nivelul scăzut al trigliceridelor; grăsimile pe care le doriți sunt grăsimi mono- și polinesaturate, precum cele găsite în: avocado, nuci, pui fără piele, ulei de canola și ulei de măsline. Stai departe de grăsimile trans, o grăsime creată de om adesea găsită în: alimente prelucrate, cartofi prăjiți, biscuiți, prăjituri, chipsuri și margarină. Limitați consumul de grăsimi saturate, care se găsește în: carne roșie, înghețată, brânză și produse de patiserie.
2. Alegeți pește în loc de carne roșie - grăsimile omega-3, care se găsesc în abundență în pește, vă ajută inima și scad trigliceridele. Carnea roșie este încărcată cu grăsimi saturate - care sunt rele pentru inima ta și contribuie la creșterea trigliceridelor. Nutriționiștii recomandă consumul de pește cel puțin de două ori pe săptămână. Pești bogați în omega-3: somon, macrou, păstrăv, hering, ton alb-negru și sardine.
3. Alte surse de omega-3 - spanac, kale, semințe de in, varză de bruxells, fasole și salată verde.
4. Suplimentele Omega-3 - înainte de a le lua, vorbiți cu medicul deoarece capsulele cu Omega-3 capsule cu o cantitate concentrată de omega-3 sunt disponibile, dar nu toată lumea are nevoie de ele. Și nu sunt bune pentru unii oameni care sunt predispuși la sângerare atunci când iau doze mari de omega-3.
5. Nu consumați mult alcool - excesul de alcool este o cauză a trigliceridelor ridicate. Prea multă alcool înseamnă mai mult de o băutură pe zi pentru femei și două băuturi pe zi pentru bărbați.
6. Fără băuturi dulci - una dintre cele mai simple modalități de a scădea trigliceridele este de a nu mai bea băuturi carbogazoase îndulcite. Acestea conțin mult zahăr.
7. Slăbiți - greutatea contribuie la creșterea trigliceridelor. Greutatea în plus, în special cea de pe abdomen și cea din jurul taliei, ridică trigliceridele.
8. Mult sport – faceți mișcare; începeți o rutină regulată de antrenament: 30 de minute de exercițiu fizic, cinci zile pe săptămână. Cu această rutină puteți reduce trigliceridele cu 20% până la 30%.
9. Mergeți la medic – ca să aflați cît trebuie să reduceți trigliceridele, mergeți la medic. Acesta vă poate ajuta să țineți evidența trigliceridelor și vă va ajuta să aflați când sunt prea mari. În același timp, medicul dumneavoastră poate verifica dacă, cumva aveți și probleme de sănătate conexe, inclusiv: boală renală, glandă tiroidă lentă, obezitate.
10. Medicamente pentru scăderea trigliceridelor - uneori modificările stilului de viață pot să nu fie suficiente ca să reduceți trigliceridele. Doctorul vă poate sugera adăugarea unui medicament cu prescripție medicală la rutina dumneavoastră. Câteva opțiuni pentru scăderea trigliceridelor includ: fibrați, niacinul, statinele și uleiul de pește de mare doză. Însă, pentru a afla care e cea mai bună modalitate de a vă proteja inima, medicul va examina toate grăsimile din sânge, inclusiv trigliceridele și toate tipurile de colesterol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.