Trichineloză, ce carne de porc trebuie să mănânci ca să nu te îmbolnăvești

Proteine, carne, alimentație
Proteine, carne, alimentație

Carnea de porc este vedeta gastronomică de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor de iarnă, motiv pentru care specialiștii în sănătate publică atrag atenția asupra pericolului de îmbolnăvire prin trichineloză, boală răspândită în întreaga lume. Trichineloza este determinată de un vierme, Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Iată câteva informații despre boală, dar și câteva măsuri de prevenire a acesteia și sfaturi de la medicii Direcțiilor de Sănătate Publică.

Consumul cărnii de porc asigură un important aport nutritiv pentru sezonul friguros, așa că românii consumă cu precădere de sărbători acest tip de carne. Unii încă mai respectă tradițiile în gospodării și practică şi în prezent sacrificarea/procesarea tradiţională a porcilor.

Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spiralis. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile. 

Nu cumpărați carne de porc neautorizată sanitar-veterinar, necontrolată. Nu cumpărați carne de porc de la comercianții care vând pe marginea drumului”, a tras un semnal de alarmă dr. Loti Popescu, de la DSPJ Constanța.

Cum se manifestă trichineloza

La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febră, edeme palpebrale (ale pleoapelor) și faciale însoțite de conjunctivită (inflamație a conjunctivei care se manifestă prin roșeață, senzație de corp străin în ochi, secreție abundentă), dureri musculare și adinamie (scăderea forței musculare), precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată. Boala nu se transmite interuman. 

,,În cazul apariţiei de simptome digestive sau oculare după consumul de carne de porc sau vânat infestata, vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la medicul de familie”, spune dr.  Daniela Rahotă, director executive DSP Bihor.

Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic, unele obiceiuri culinare precum prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă, achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate, tăierea clandestină a animalelor. Medicii recomandă ca românii să renunţe la obiceiuri culinare riscante cum ar fi consumul de carne crud sau de preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic.

Măsuri de prevenire a bolii

În vederea prevenirii îmbolnăvirii prin trichineloză, DSP Bihor recomandă populației să respecte următoarele măsuri: să achiziționeze animale de la unități avizate sanitar; să achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar, să trimită la examen trichineloscopic probe din carnea de porc, sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat, în centrele autorizate ale autoritatilor sanitar-veterinare și să respecte recomandările acestora; la tocarea cărnii de porc/vânat sa folosească o mașina de tocat, destinată acestei activități, și curățarea acesteia înainte și după folosire, cât și curățarea tuturor suprafetelor și a instrumentelor folosite; să pregătească carnea în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit; în timpul gătirii să asigure atingerea de 71 grade Celsius în toată masa de carne pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri; să prelucreze termic a resturile/măruntaiele/sângele, provenite de la vanat/porc, care urmează să fie hrană pentru animale.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel