Trezitul foarte de dimineață, 4 schimbări ale obiceiurilor alimentare. De ce este bine să fii matinal

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
trezitul foarte de dimineata. FOTO: Freepik @master1305
trezitul foarte de dimineata. FOTO: Freepik @master1305

Cum te poate ajuta trezitul foarte de dimineață și de ce este important să îți modifici rutina de somn.

”Cine se scoală de dimineață, departe ajunge” este una dintre zicalele după care ar trebui să ne ghidăm în viață, iar dacă sunteți din categoria ”păsărilor de noapte”, adică ora de somn este una târzie în noapte, beneficiile pe care vi le oferă trezitul foarte de dimineață ar putea să vă ajute să schimbați rutina în ceea ce privește somnul.

Chiar dacă specialiștii recomandă între 7 și 9 ore de somn de calitate, interval necesar pentru refacerea organismului, dar și pentru pregătirea pentru o nouă zi, important este și ora la care vă culcați.

Un studiu recent a arătat că mutarea orei de somn târziu în noapte poate însemna un risc de probleme emoționale și comportamentale în comparație cu cei care se trezesc de dimineață.

De asemenea, cercetarea a evidențiat și structura diferită a creierului între cele două tipuri de adolescenți, iar aceste diferențe sunt atât la nivelul materiei cenușii, cât și la cel al materiei albe, care au fost legate de diferențe în ceea ce privește memoria, bunăstarea emoțională, atenția și empatia, potrivit Science Alert.

Trezitul foarte de dimineață, 4 schimbări majore

Trezitul foarte de dimineață vine la pachet cu câteva schimbări ale rutinei zilnice, atât în privința somnului, căci va trebui să vă gestionați timpul în așa fel încât să vă încadrați în noua oră de somn, cât și ceea ce ține de obiceiurile alimentare. Iar per total, lucrurile se pot duce într-o direcție bună, este nevoie doar de efortul de a vă trezi la ora 5 dimineață.

”Unii oameni pot avea mai multă motivație să urmeze obiceiuri sănătoase dimineața.

Așadar, acordarea de mai mult timp în acea perioadă a zilei poate permite să gătești mai mult, să faci exerciții fizice, să meditezi sau să creezi un mediu care să fie propice nevoilor unei persoane, explică Lauren Manaker, citată de EatThis.

Vezi și: Care este elementul-miraculos al creșterii imunității. Craiu: Face diferența. Se liniștesc părinții

Trezitul foarte de dimineață și micul dejun

Acțiunea de a vă fi matinali vă ajută să luați micul dejun,  masa considerată ca fiind cea mai importantă din zi, iar dacă aceasta este una echilibrată nutrițional și luată în tihnă, aveți toate șansele să vă începeți ziua cu o doză bună de energie.

Trezitul foarte de dimineață și reducerea risipei alimentare

Un alt avantaj al trezitului dis de dimineață este acela că veți avea timp suficient să pregătiți masa și pentru ceilalți din familie, să organizați meniul de peste zi, dar dacă lucrați în schimburi, puteți chiar să gătiți. Cu mai mult timp pentru această activitate evitați atât stresul financiar, ca urmare a risipei alimentare, dar și stresul legat de ”ce mai gătim astăzi”.

Trezitul foarte de dimineață ajută hidratarea

Cu cât vă treziți mai devreme cu atât începeți hidratarea mai devreme, iar mutarea orei de somn va duce, în mod automat, și la reducerea consumului de alcool. 

Trezitul foarte de dimineață, schimbarea ritualului de somn

Este de înțeles că pentru a vă putea trezi foarte de dimineață, dar și pentru a păstra numărul de ore de somn recomandate, este necesar să vă mutați ora de culcare. Dar nu trebuie să vă speriați, poate că vă va veni ceva mai geru în primele zile, însă o dată intrați în ritm veți descoperi că ritmul circadian s-a reglat, că vă puteți trezi chiar și fără ceas, mai mult, că a fost redus nivelul de stres, dar ați și reușit să vă gestionați anxietatea.

”Nu este surprinzător faptul că oamenii pot simți efecte pozitive atunci când se trezesc mai devreme - atâta timp cât îi permit corpului lor să doarmă suficient, culcându-se și ei puțin mai devreme.

În timp, somnul inadecvat poate fi legat de creșterea în greutate, dificultăți de concentrare și iritabilitate.

Așadar, dacă o persoană doarme suficient, trezirea mai devreme poate avea cu siguranță efecte pozitive asupra sănătății”, spune Manaker.

Orele de somn pierdute se recuperează greu

Orele recomandate de somn sunt foarte importante, căci privarea de somn crește riscurile pentru sănătate, iar potrivit unui studiu condus de cercetătorii britanici de la University College London a arătat că un somn mai scurt de 5 ore, la persoanele de peste 50 de ani, este asociat cu un risc crescut de a dezvolta cel puțin două boli cronice, boli care la rândul lor cresc riscul de deces.

În ceea ce privește recuperarea orelor de somn, cel mai adesea la final de săptămână, psihiatrul și expertul în medicina somnului, Alex Dimitriu, este de părere că poți recupera somnul, dar numai dacă nu ai lăsat datoria de somn să crească prea mult. Prin definiție, o oră de somn pierdută echivalează cu o oră de datorie de somn... citește mai departe AICI.

Vezi și: 5 motive pentru care femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații. Peste 60% dintre femei și bărbați nu dorm cât trebuie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel