Trezitul de dimineață: de ce e mai dificil iarna

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Somn
Somn

Trezitul de dimineață poate fi mai dificil iarna, când afară e frig. Cercetătorii au o explicație pentru asta.

Iarna poate fi departe, dar n-am uitat de provocarea de a ne trezi în acele zile reci și întunecate. Temperatura afectează comportamentul aproape tututror viețuitoarele, dar încă mai există multe de învățat despre legătura dintre neuronii senzoriali și neuronii care controlează ciclul somn-veghe.

Neurobiologii de la Universitatea de Nord-Vest au descoperit un indiciu despre ce se află în spatele acestui comportament. Într-un studiu facut pe musculite de otet, cercetătorii au identificat un circuit „termometru” care transmite informații despre temperatura rece externă de la antena musculitei, la creierul superior. Ele arată cum, prin acest circuit, condițiile reci de sezon și întuneric pot inhiba neuronii din interiorul creierului care promovează activitatea și trezirea, în special dimineața.

"Acest lucru explică de ce - atât pentru muște, cât și pentru oameni - este atât de greu să te trezești dimineața în timpul iernii", a spus Marco Gallio, profesor asociat de neurobiologie la Colegiul de Arte și Științe din Weinberg. "Studiind comportamentele într-o musculita de otet putem înțelege mai bine cum și de ce temperatura este atât de critică pentru reglarea somnului."

Studiul, condus de Gallio și realizat în Drosophila melanogaster, a fost publicat astăzi (21 mai) în revista Current Biology.

Lucrarea descrie pentru prima dată receptorii „frigului absolut”, care locuiesc în antena de muscă si care răspund la temperatura doar sub „zona de confort” a mustei, de aproximativ 77 de grade Fahrenheit. După ce au identificat acei neuroni, cercetătorii i-au urmărit până la țintele lor în creier. Ei au descoperit că principalii destinatari ai acestor informații sunt un grup mic de neuroni cerebrali care fac parte dintr-o rețea mai mare care controlează ciclurile de activitate și somn. Când circuitul la rece pe care l-au descoperit este activ, celulele țintă, care, în mod normal, sunt activate de lumina dimineții, sunt oprite.

Drosophila (musculita de otet) este un sistem de model clasic pentru biologia circadiană, zona în care cercetătorii studiază mecanismele care controlează ciclul nostru de repaus și activitate de 24 de ore. 

 

Studiul, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel