Trezirea în timpul nopții poate duce la deces. Ce se întâmplă, de fapt, în organism

Monika Baciu |
Data publicării:
hipertensiunea arteriala nocturna - FOTO: Freepik
hipertensiunea arteriala nocturna - FOTO: Freepik

Trezirea din timpul nopții poate fi un factor de risc major care duce la deces.

Când te trezești frecvent noaptea, tensiunea  arterială poate fi afectată. În mod normal, tensiunea arterială scade seara și în timpul somnului. Însă, dacă ai apnee de somn sau te trezești des pentru a merge la toaletă, tensiunea ta poate să crească în loc să scadă. Acest fenomen se numește hipertensiune nocturnă.

Hipertensiunea nocturnă crește riscul de atac de cord

Tensiunea arterială fluctuează pe parcursul zilei conform ritmului tău circadian. Chiar înainte de a te trezi dimineața, tensiunea arterială începe să crească, la fel și nivelurile de cortizol. De aceea ești mai predispus să faci un atac de cord dimineața. Seara și în timpul somnului, tensiunea arterială scade, chiar dacă ai hipertensiune arterială.

Totuși, la unii oameni, tensiunea arterială nu scade seara. Apneea obstructivă în somn și trezitul frecvent noaptea pentru a merge la toaletă pot face ca tensiunea arterială să crească în loc să scadă, conform unui articol din 2018 în Hypertension. Pe de altă parte, hipertensiunea arterială nocturnă - numită hipertensiune nocturnă - ar putea cauza simptome precum apneea de somn sau trezitul mai des noaptea.

Ai putea avea hipertensiune nocturnă dacă tensiunea arterială medie pe parcursul nopții este de 110 sistolic și 65 diastolic, care este un prag mult mai mic decât hipertensiunea tipică.

Vezi și: Micul dejun și depresia. Săritul peste prima masă a zilei și adoptarea unei diete inflamatorii pot influența starea mentală

Ce ar putea cauza hipertensiunea nocturnă

Există două tipuri de hipertensiune nocturnă, conform unui articol din 2022 în Journal of Clinical Hypertension. Primul are legătură cu ritmul circadian.

Hipertensiunea nocturnă legată de ritmul circadian: La unii oameni, tensiunea arterială crește noaptea și scade dimineața. Hipertensiunea nocturnă izolată: Tensiunea arterială este mai mare decât ar trebui pe timpul nopții din diverse motive, cum ar fi mediul de somn cald, îmbătrânirea, factorii genetici, tulburările de somn, sau consumul excesiv de sare.

Indiferent de tip, persoanele cu hipertensiune nocturnă sunt mai expuse riscului de evenimente cardiovasculare, deteriorare a organelor și disfuncție cognitivă. Chiar și persoanele cu tensiune arterială normală sau hipertensiune controlată ar putea fi expuse riscului de boală cardiovasculară dacă hipertensiunea nocturnă nu este controlată.

Vezi și: Fasolea: un element vital al unei diete echilibrate și sănătoase. Cele mai sănătoase soiuri

Cum să gestionezi hipertensiunea nocturnă

Hipertensiune arterială nocturnă - FOTO: Freepik@bilahata

Dacă deja ai hipertensiune arterială, un monitor de tensiune arterială de 24 de ore ar putea fi necesar pentru a diagnostica și gestiona hipertensiunea nocturnă, conform unui articol din 2024 în Journal of Clinical Hypertension.

Tehnologiile noi, cum ar fi dispozitivele portabile, ar putea indica probleme cardiace și de tensiune arterială în timpul somnului. Cei care deja iau medicamente pentru hipertensiune ar putea avea nevoie să treacă la medicamente care gestionează tensiunea arterială pe o perioadă mai lungă, cum ar fi un medicament cu eliberare prelungită.

Vezi și: Multiplele cauze ale sângerărilor nazale. Factorii declanșatori și tretamentele eficiente

Hipertensiunea nocturnă, tratament

Tratamentul hipertensiunii nocturne ar putea fi similar cu tratarea hipertensiunii generale. Acest lucru include o dietă sănătoasă, cum ar fi planul de alimentație DASH, care pune accent pe alimente bogate în potasiu, fibre și proteine slabe, limitând în același timp sodiul și grăsimile saturate. Va trebui, de asemenea, să îți gestionezi greutatea și să rămâi activ, renunțând la fumat și reducând consumul de alcool.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel