Tremuratul mâinilor, cauze și tratament. Poate indica boli grave

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
tremuratul mainilor - FOTO: Freepick
tremuratul mainilor - FOTO: Freepick

Tremuratul mâinilor poate indica probleme grave de sănătate atunci când aceasta este frecventă și interferează cu activitățile zilnice.

Tremuratul mâinilor apare ca o contracție musculară. Aceasta poate provoca părți ale corpului să se agite sau tremure. Tremuratul mâinilor este comun. În unele cazuri, acestea pot fi complet normale și benigne, în timp ce în altele pot semnala o afecțiune medicală subiacentă.

Ce este tremurul

Tremurul este involunar. Toată lumea are un tremur ușor atunci când se mișcă sau menține o anumită postură. Aceasta se numește tremor fiziologic. Tremurul fiziologic este adesea insesizabil. Tremuratul mâinilor pot fi mai vizibi atunci când o persoană își ține mâinile direct în fața corpului sau când este stresată sau anxioasă.

Tremurul afectează în cea mai mare parte mâinile. Cu toate acestea, poate apărea și în alte părți ale corpului, cum ar fi:

- capul

- brațele

- picioarele

- trunchiul

- caseta vocală (laringe), care poate da senzația unei voci răgușite, arată Medical News Today.

Vezi și: Chirurgia, tratament al cancerului bronhopulmonar. Medic: Intervențiile deschise, clasice sunt înlocuite de intervenții minim invazive

Tremuratul mâinilor - cauze

Tremurul poate fi normal sau ar putea rezulta din afecțiuni neurologice, alte probleme de sănătate, sau utilizarea de medicamente. Mai jos sunt câteva cauze potențiale ale tremurului.

Tremur fiziologic. Este o formă mai vizibilă de tremor fiziologic. De obicei, afectează mâinile și degetele de pe ambele părți ale corpului.

Acesta poate fi provocat de:

- anxietate

- oboseală

- lipsa somnului

- consumul excesiv de cofeină

- exercițiu viguros

- tiroidă hiperactivă

Tremurul fiziologic nu necesită tratament medical, cu excepția cazului în care o persoană trebuie să se bazeze pe coordonarea musculară fină pentru a presta diferite activități.

Vezi și: Cum să prăjești corect oul. Mihaela Bilic: Secretul nu constă în ulei, ci în căldură

Afecțiuni neurologice

Tremurul poate fi și din cauza unei probleme în părțile profunde ale creierului care controlează mișcarea. Unele afecțiuni neurologice care pot face ca mâinile să tremure sunt:

Scleroza multiplă: Această boală degenerativă atacă creierul și măduva spinării, ceea ce face dificilă transmiterea mesajelor de către nervi. Mulți oameni cu scleroză multiplă experimentează un anumit grad de tremur. Acest lucru se dezvoltă adesea atunci când boala dăunează zonelor din căile sistemului nervos central care controlează mișcarea.

Boala Parkinson: Această boală implică o pierdere de celule nervoase într-o parte a creierului care joacă un rol critic în mișcarea motorie. 75% din persoanele cu Parkinson se confruntă cu tremuratul mâinilor. Tremurul, de obicei, începe pe o parte a corpului, și se poate răspândi în partea opusă. Agitarea poate deveni mai pronunțată în timpul perioadelor de stres sau de emoție puternică.

Accident vascular cerebral: După un accident vascular cerebral, o persoană se poate confrunta cu tremuratul mâinilor. Deteriorarea ganglionilor bazali determină o persoană să aibă tremor, în timp ce deteriorarea cerebelului provoacă tremor de intenție.

Leziuni cerebrale traumatice: Tremurul ca o consecință a leziunilor cerebrale traumatice se numește tremor post-traumatic. Un studiu din 2020 a constatat că tremurul post-traumatic se întâmplă ca urmare a deteriorării anumitor zone ale creierului responsabile de mișcare. Acest tip de tremur este mai puțin frecvent.

Distonie: Distonia este o tulburare de mișcare în care contracțiile musculare involuntare provoacă mișcări și posturi repetitive, involuntare. Afecțiunea are ca și cauză funcționarea necorespunzătoare a ganglionilor bazali din creier. Un studiu din 2021 a declarat că distonia și tremurul sunt strâns legate, mai arată Medical News Today.

Vezi și: Salata verde cu frunze roșii, efecte asupra tensiunii și inimii. Care sunt beneficiile acesteia

Condiții de sănătate

Următoarele condiții de sănătate pot provoca, de asemenea, tremurul mâinilor

- afecțiuni psihiatrice, cum ar fi depresia sau tulburarea de stres post-traumatic

- tulburări degenerative moștenite, cum ar fi ataxia ereditară sau sindromul X fragil

- abuzul de alcool

- otrăvire cu mercur

- hipertiroidism

- insuficiență hepatică sau renală

- anxietate sau panică

Medicamente

Anumite medicamente pot duce la tremurul mâinilor

- unele medicamente astm

- medicamente pentru afecțiuni psihiatrice, cum ar fi anumite antidepresive și stabilizatori de dispoziție

- medicamente antiaritmie

- medicamente pentru cancer

- medicamente care suprimă sistemul imunitar, cum ar fi ciclosporina

- corticosteroizi

- anumite medicamente antivirale

- antibiotice specifice

- amfetamină

- cafeină

Vezi și: Micul dejun, necesar pentru organism. Ce se întâmplă dacă sari peste această masă

Cât de normal este tremuratul mâinilor

Este normal ca mâinile să tremure. Acest lucru este mai ales în cazul în care o persoană se simte stresată sau anxioasă sau a avut un somn insuficient.

Tremurul ușor al mâinilor care nu afectează viața de zi cu zi a unei persoane nu este, de obicei, un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, dacă o persoană prezintă tremor sever sau persistent al mâinilor care interferează cu activitățile lor zilnice, ar trebui să vadă un medic pentru a ajuta la determinarea cauzei.

Cum să oprești tremuratul mâinilor

Modificări ale stilului de viață: Următoarele modificări ale stilului de viață pot ajuta la reducerea tremurului mâinilor la persoanele cu tremur fiziologic:

- evitarea exercițiilor viguroase

- evitarea consumului excesiv de alcool

- evitarea stimulentelor, cum ar fi cofeina 

Tratarea condițiilor de bază: Tremurul mâinilor care apar din cauza unei afecțiuni subiacente, cum ar fi hipertiroidismul sau renunțarea la alcool, se îmbunătățesc de obicei în urma tratamentului pentru afecțiunea de bază.

Tehnici psihologice: Persoanele care se confruntă cu tremur din cauza anxietății sau a atacurilor de panică pot beneficia de practicarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi exercițiile respirație.

Kinetoterapie: Un kinetoterapeut poate învăța oamenii exerciții pentru a îmbunătăți următoarele:

- controlul muscular, funcționarea și forța

- coordonare

- echilibru

Terapie ocupațională: Un terapeut ocupațional poate ajuta persoanele care trăiesc cu tremor să continue să se angajeze în activitățile lor zilnice obișnuite.

Vezi și: Semințele de portocale, beneficii la care nu te așteptai. Cum poți să le consumi

Tremuratul mâinilor – tratament

Cele mai multe tipuri de tremur sunt incurabile. Cu toate acestea, opțiunile de tratament sunt disponibile pentru a ajuta o persoană să gestioneze simptomele.

- Medicamente. Medicii pot prescrie medicamente pentru a ajuta la reducerea frecvenței și severității tremurului. Opțiunile posibile de tratament includ:

- beta-blocante, cum ar fi propranolol

- medicamente pentru anxietate

- Botox

Botoxul este o neurotoxină care provoacă paralizie localizată. Injecțiile cu botox pot fi benefice în tratarea tremurului vocii și capului. Cu toate acestea, injecțiile cu botox pentru tremurul mâinilor pot duce la slăbiciunea degetelor.

- Chirurgie. Unii oameni pot experimenta un tremur sever, care nu răspunde la medicamente sau care are un impact semnificativ asupra calității vieții lor. În astfel de cazuri, un medic poate recomanda intervenții chirurgicale, cum ar fi stimularea profundă a creierului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel