Medicii specialişti din România au acum la dispoziție teste Elecsys β-Amyloid (1-42) LCR, Elecsys Phospho-Tau (181p) LCR și Elecsys Total-Tau LCR. Acestea sunt recomandate pentru determinarea unor acumulări de proteine în lichidul cefalorahidian (LCR), la pacienți adulți cu afectare cognitivă, care sunt testați pentru depistarea și diagnosticarea bolii Alzheimer (BA).
În prezent, diagnosticarea bolii Alzheimer se face pe baza simptomelor clinice, inclusiv a testelor cognitive. Astfel, un număr semnificativ de pacienți sunt diagnosticați abia când boala este într-un stadiu avansat. Simptomele apar de obicei după vârsta de 60 de ani, deși persoanele cu anumite mutații genetice rare pot dezvolta boala mai devreme.
Vechile metode de diagnosticare, mai puțin precise
Cu toate acestea, diagnosticul bolii Alzheimer bazat pe evaluarea funcției cognitive este corect numai în 70-80% din cazuri. De aceea, diagnosticarea certă a boli este foarte importantă, pentru a face distincția dintre tulburările de memorie legate de vârstă și boala Alzheimer în stadiu incipient.
În acest context au fost dezvoltate o serie de teste cu ajutorul unor biomarkeri prelevați din lichidul cefalorahidian (LCR), pentru a ajuta în procesul de diagnosticare a bolii Alzheimer. ”Testarea biomarkerilor din lichidul cefalorahidian, prin testele pe care le punem la dispozitie, oferă clinicienilor, pacienților și familiilor acestora oportunitatea unui diagnostic clar, rapid și complet. Diagnosticarea demenței sau a bolii Alzhemier va ajuta persoanele afectate și familiile acestora să conștientizeze situația într-un stadiu cat mai incipient, astfel încât să poată lua măsuri pentru a asigura îmbunatăţirea calităţii vieții. În plus, un instrument de diagnostic care identifică mai bine pacienții cu boala Alzheimer, poate ajuta medicii să evalueze mai bine opțiunile de tratament.”, a declarat Nora Galli, Country Manager, Roche Diagnostics Romania, compania care a lansat pe piață testele.
În lipsa unor statistici oficiale, specialiștii estimează că în România, aproximativ 300.000 persoane suferă de boala Alzheimer, iar numărul acestora este în continuă creștere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.