Sănătatea mintală nu se referă doar la bunăstarea noastră fizică sau mentală, ci mai degrabă la bunăstarea noastră emoțională, socială și psihologică, toate combinate. Sănătatea mintală este o parte esențială a sănătății noastre. Este o stare în care un individ este capabil să-și perceapă potențialul, să facă față mecanismelor stresului de zi cu zi, să lucreze cu productivitate deplină și, de asemenea, este capabil să-și împărtășească alianța.
Cum să ținem sub control sănătatea mintală
Terapia prin ACT
Terapia ACT înseamnă terapie de acceptare și angajament. Este un tip de psihoterapie care ajută la sporirea concentrării și încurajează persoana să fie prezentă în acest moment, mai degrabă decât să se rămână ancorat în trecut sau să-și facă griji pentru viitor. De asemenea, ajută să vă acceptați gândurile și emoțiile fără nicio judecată. Cu ajutorul unui profesionist autorizat, această terapie poate schimba viața. Cuvintele cheie sunt acceptare și angajament.
Următorul pas este de a merge în direcția corectă. Trebuie să se angajeze într-un proces de gândire pozitivă și să înceteze să se ocupe de trecut. Apoi vine acțiunea. Apoi, trebuie să preia conducerea și să rămână cu gândirea pozitivă și să evite recidiva. Ultimul act este angajamentul. Odată ce ați terminat cu experiența ACT, profesionistul vă va ajuta să găsiți modalități de a încorpora această terapie în viața de zi cu zi.
Terapie cognitiv comportamentală
Funcția majoră a acestei terapii este de a schimba tiparele de gândire. Vizează atât părțile conștiente, cât și cele inconștiente, atitudinea, comportamentul nostru etc. Tehnici pentru a depăși problemele de sănătate mintală
-Practicarea Mindfulness:
Este o tehnică de terapie cognitiv comportamentală inspirată din budism.
Scopul este să-i ajute pe oameni să se retragă din obsesia pentru lucrurile negative, mai degrabă decât să se concentreze asupra prezentului. Mindfulness este încă sibiecg de studiu și sunt multe cercetări în desfășurare pe această temă. Reprezintă un vârf al practicii psihoterapiei. Indiferent de cercetările făcute, toate arată că este eficientă în îmbunătățirea concentrării, gestionarea durerii și reglarea emoțiilor.
-Programarea activității:
Este o tehnică de terapie cognitiv comportamentală care ajută la încurajarea oamenilor să efectueze comportamente mai sănătoase, cum ar fi meditația, exercițiile etc. Este utilă în special pentru cei care suferă de probleme precum depresia și nu au nicio motivație pentru a efectua activități sănătoase.
REBT
REBT reprezintă terapia comportamentală rațională emoțională. Introdusă de Albert Ellis în anii 1950, această terapie ajută la identificarea credințelor iraționale și a modelelor de gândire negative care pot duce la probleme emoționale sau comportamentale.
Pasul 1 - Pentru a identifica gândurile și credințele iraționale subiacente:
Cu aceasta, profesioniștii identifică orice gânduri, convingeri sau comportamente iraționale care pot cauza unei persoane un nivel semnificativ de suferință psihologică. A avea credințe iraționale poate fi extrem de nesănătos pentru oameni. Asta duce la așteptări rigide de la alții și de la noi înșine, dezamăgire, anxietate, vinovăție etc.
Pasul 2 - Pentru a contesta convingerile iraționale:
Pentru a contesta convingerile iraționale, profesionistul trebuie să folosească metode directe și confruntabile. Terapeuții trebuie să fie sinceri și logici pentru a finaliza acest pas.
Pasul 3 - Pentru a obține o perspectivă asupra gândirii raționale
Acceptarea propriilor convingeri iraționale poate fi o provocare. Uneori devine puțin greu pentru pacienți și adesea le este greu să se întâlnească față în față cu modelele lor de gândire.
Dar chiar după ce pacientul și-a identificat convingerile problematice, nu devine mai ușor. Îndrumarea lor prin procesul de schimbare poate fi și mai dificilă.
Aici, terapeuții încurajează și ghidează pacienții lor să schimbe și să rectifice comportamentele nedorite și să lucreze asupra lor. De obicei, terapeuții sugerează activități precum meditația, imaginile ghidate, jurnalul etc. Și, odată ce pacientul a dobândit suficientă perspectivă, ei obțin abilități mai bune de luare a deciziilor, gestionând mai bine stresul de zi cu zi etc.
Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.