Medici de la trei spitale din Iași ar putea rămâne fără oxigen în câteva ore întrucât stocurile sunt pe terminate. Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat, la Antena 3, că ”există o criză pentru că sunt doar două firme mari care livrează oxigen în țară și una mai mică. Toate au avut probleme în livrarea de oxigen din cauza cererii mari”.
Medicul Florin Roșu, managerul Spitalului Sf. Spiridon din Iași, a declarat, potrivit aceleiași surse, că oxigenul cu concentrație 93% este recomandat pacienților, dar nu cel tehnic: "Suntem într-o situație disperată. Pacientul trebuie să fie îngrijit cu un oxigen medical care să aibă o anumită concentrație. În niciun caz cu oxigen tehnic. Oxigenul tehnic conține reziduuri de ulei și alt fel de reziduuri", spune acesta.
Potrivit unui comunicat, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi susţine că oxigenul necesar este asigurat pentru ziua de luni ca urmare a sprijinului acordat de Spitalul Judeţean Suceava, care a transmis cu titlu de împrumut 50 de butelii de oxigen Spitalului de boli infecţioase Iaşi.
"Pentru luni avem asigurat oxigenul necesar, ca urmare a sprijinului acordat de Spitalul Judeţean Suceava, care a transmis, cu titlul de împrumut, Spitalului de boli infecţioase Iaşi, 50 de butelii de oxigen. Mulţumim conducerii Spitalului Judeţean Suceava şi domnilor Prefecţi ai celor două judeţe, Iaşi şi Suceava, pentru implicarea în rezolvarea acestei crize. O soluţie complementară o reprezintă utilizarea staţiei de producere a oxigenului medical de la Spitalul de Obstetrică-ginecologie Cuza-Vodă Iaşi, care poate asigura câte 12 tuburi de oxigen zilnic", susţine DSP Iaşi într-un comunicat remis presei.
Potrivit sursei citate, încă de săptămâna trecută au apărut "disfuncţionalităţi" în ceea ce priveşte asigurarea continuităţii aprovizionării cu oxigen la nivelul cerinţelor.
"Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) a acordat prioritate găsirii unor soluţii pentru această criză extrem de gravă. Pentru a diminua riscul apariţiei unei situaţii în care pacienţilor să nu li se poată furniza necesarul de oxigen, Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei a emis o circulară prin care se precizează că oxigenul produs de concentratoare de oxigen care se încadrează în categoria dispozitivelor medicale reglementate de H.G. 54/2009 având o concentraţie de 93% poate fi utilizat în spitale. Mai precizăm că utilizarea acestui produs, oxigenul 93%, este autorizată de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România", susţine DSP Iaşi.
DSP Iaşi afirmă că Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi şi Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi folosesc aceeaşi sursă de oxigen. "Având în vedere că în momentul de faţă se întâmpină probleme cu privire la asigurarea necesarului de oxigen, considerăm că soluţia propusă de CNCCI, reprezintă singura alternativă pentru situaţiile în care toate rezervele vor fi epuizate", se mai arată în comunicat, arată Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.