Trei pacienţi din Sibiu au beneficiat, în premieră, de aterectomie rotaţională

aterectomie rotationala - Foto: Freepik @gerain0812
aterectomie rotationala - Foto: Freepik @gerain0812

Ce este aterectomie rotaţională. Trei pacienți cu vârste de 63, 67 şi 77 de ani au beneficiat de aterectomie rotaţională, o procedură realizată în premieră, la Sibiu.

Trei pacienţi cu vârste de 63, 67 şi 77 de ani au beneficiat de aterectomie rotaţională, o procedură realizată în premieră în cadrul Laboratorului de Angiografie şi Cateterism Cardiac al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Sibiu, potrivit unui comunicat de presă, scrie Agerpres.

Pacienţii au fost externaţi în stare bună şi asimptomatici, anunţă SCJU Sibiu.
"La sfârşitul săptămânii trecute, în data de 01.08.2024, în cadrul Laboratorului de Angiografie şi Cateterism Cardiac al SCJU Sibiu, echipa coordonată de dr. Bitea Ioan, împreună cu dr. Lazăr Leontin, dr. Onea Laurenţiu, în prezenţa şi cu ajutorul dr. Ayman Elkahlout, şef al Cardiologiei Intervenţionale din cadrul IBCV Târgu Mureş, în calitate de proctor al Boston Scientific, a realizat primele astfel de proceduri", se arată în comunicat.

Aterectomia rotațională este un instrument consacrat în cardiologia intervențională pentru tratamentul leziunilor coronariene calcifiate. Pe parcursul a 3 decenii de experiență clinică și cercetare, tehnicile s-au maturizat și rezultatele s-au îmbunătățit.

Evoluția strategiei aterectomiei rotaționale către un accent pe modificarea leziunilor pentru a facilita angioplastia cu balon și stenting a stat la baza unor progrese majore în ceea ce privește siguranța procedurii, inclusiv posibilitatea de a utiliza echipamente de calibru mai mic și acces radial. Tehnica optimă și siguranța sporită au permis utilizarea exploratorie a AR pentru diferite tipuri de leziuni și reevaluarea cerințelor procedurale, inclusiv compoziția soluției de spălare și stimularea transvenoasă. Pregătirea pentru gestionarea complicațiilor rămâne extrem de importantă și sunt prezentate recomandări pentru operatori și instituții, scrie American Heart Association Journals.

Aterectomia rotațională facilitează intervenția coronariană percutană pentru leziunile complexe de novo cu calcificare severă. Cu toate acestea, o strategie de aterectomie rotațională de rutină nu a conferit o reducere a restenozei sau a evenimentelor cardiace adverse majore.

Deoarece este solicitantă din punct de vedere tehnic, aterectomia rotațională este puțin frecventă, potrivit Science Direct.

Aterectomia rotaţională (rotablaţia) este o procedură în timpul căreia, prin intermediul unui bur/freză ovaloid(ă) tapetat(ă) cu microcristale de diamant, la viteze de rotaţie impresionante, aproximativ 160.000 rotaţii/secundă, se fragmentează calciul din leziunea coronariană, facilitându-se astfel traversarea cu materialele necesare, inclusiv stenturi, au precizat reprezentanţii spitalului sibian.

"Procedurile laborioase, consumatoare de timp, s-au desfăşurat fără incidente, pacienţii fiind externaţi în stare bună, asimptomatici. Doresc să mulţumesc pe această cale atât dlui dr Ayman Elkahlout, cât şi întregului colectiv pentru buna desfăşurare a acestei premiere în cadrul Laboratorului de Angiografie din cadrul SCJUS", a declarat medicul Bitea Ioan.

Laboratorul de Angiografie şi Cateterism Cardiac din cadrul SCJUS actualmente dispune de dotări în concordanţă cu laboratoarele similare din cadrul Uniunii Europene, de la aparatură şi consumabile uzuale, până la cele de ultimă generaţie, mai susţin reprezentanţii spitalului sibian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel