Trei motive pentru care să nu te freci la ochi. Afecțiunile grave pe care le poți declanșa. Cum să calmezi mâncărimea ochilor

Monika Baciu |
Data publicării:
trei motive pentru care sa nu te freci la ochi – FOTO: Freepik@syda_productions@gzorgz
trei motive pentru care sa nu te freci la ochi – FOTO: Freepik@syda_productions@gzorgz

Trei motive pentru care să nu te freci la ochi. Poți declanșa afecțiuni oculare grave.

Trei motive pentru care să nu te freci la ochi. Este ceva ce facem cu toții, adesea fără să ne dăm seama, o dată sau de mai multe ori pe zi. Indiferent dacă ochii sunt obosiți sau iritați, optometristul Weston Tuten, OD, explică de ce trebuie să avem grijă nu doar de pielea delicată din jurul ochilor, ci și de globii oculari în sine.

Poți provoca daune corneei

”Este posibil să zgârii corneea cu unghiile când te freci la ochi, ceea ce poate duce la o abraziune. Poți, de asemenea, să îndrepți genele către cornee, iar acestea vor atinge corneea în mod repetat la fiecare clipire a ochilor. Este posibil chiar să induci astigmatism cornean prin frecarea excesivă a ochilor”, spune Dr. Tuten, potrivit Cleveland Clinic.

Prea multă iritație poate duce la alte afecțiuni

”Este posibil să dezvolți o afecțiune numită keratoconus dacă îți freci ochii prea mult”, explică el.

Anumite afecțiuni de bază, cum ar fi alergiile și sindromul Down, pot duce la frecarea excesivă a ochilor în copilărie, ceea ce poate duce la o scădere a rezistenței corneei.

Poți crea costuri suplimentare pentru îngrijirea ochilor

”Când corneea se slăbește, poate dezvolta un con în loc să fie o cupolă netedă. Acest con va refracta lumina în mod greșit, iar ochelarii nu vor corecta vederea”, spune Dr. Tuten.

Pacienții cu keratoconus trebuie să folosească lentile de contact speciale, ceea ce necesită mai mult timp și bani din partea pacientului.

Vezi și: Ce trebuie să știi despre saltele. Cu ce diferă salteaua de iarnă față de cea de vară. Cum alegi salteaua în funcție de felul în care dormi și durerile pe care le ai

Prevenția este cea mai bună soluție

Pentru a preveni frecarea ochilor, poți folosi picături oftalmice topice. Anumite picături sunt disponibile fără prescripție medicală pentru cei care au alergii.

”Picăturile pot fi răcite înainte de a le folosi pentru a le face mai confortabile. Poți, de asemenea, să folosești lacrimi artificiale fără conservanți, răcite, pentru a oferi mai mult confort”, sugerează Dr. Tuten.

Cum să calmezi mâncarimea ochilor

După ce alergiile sunt identificate ca fiind cauza mâncărimii ochilor, medicul oftalmolog vă poate recomanda mai multe metode de calmare:

Evitarea și îndepărtarea polenului. Măsurile de protecție pe timpul sezonului înalt al polenului pot contribui semnificativ la ameliorarea senzației de mâncărime la ochi.

Închideți ferestrele la mașină sau acasă și purtați ochelari de soare cu protecție completă în aer liber pentru a evita contactul cu polenul.

Folosiți un dezumidificator pentru a controla potențiala dezvoltare a mucegaiului în locuința dumneavoastră.

Faceți duș în fiecare seară pentru a elimina polenul acumulat pe piele, pleoape, păr și față. Asigurați-vă că vă spălați pe mâini după ce ați atins animalele de companie.

Vezi și: De ce să nu bei cafea imediat ce te trezești. Ce se întâmplă în ficat atunci când consumi cafea

Schimbați mai des lenjeria de pat.

Compresă rece. Dacă vă confruntați cu un caz ușor de mâncărime legată de alergii, o cârpă rece sau o compresă aplicată pe ochi poate ajuta temporar la reducerea disconfortului.

Lacrimi artificiale. Utilizarea frecventă a picăturilor ochi lubrifiante disponibile fără prescripție medicală și răcite poate ameliora simptomele.
Picături pentru ochi anti-alergice sau medicamente orale. Pentru mulți oameni, picăturile pentru ochi care combat alergiile sau medicamentele orale care conțin antihistaminice sau stabilizatori de celule mastocite pot ameliora simptomele. Acestea pot fi obținute fără prescripție medicală sau medicul vă poate prescrie.

Imunoterapie pentru alergii. Un tratament numit imunoterapie sublinguală implică administrarea zilnică a picăturilor pentru alergii acasă. Sunt tratați cu alergenii la care sunt sensibilizați și, în timp, devin mai toleranți la acei alergeni, potrivit Hopkins Medicine.

Dacă aceste tratamente nu ajută, o vizită la medicul oftalmolog vă poate ajuta să determinați dacă altceva este cauza alergiilor dumneavoastră. Afecțiuni precum blefarita - o inflamație a pleoapelor - sau sindromul de ochi uscat pot, de asemenea, cauza iritații la ochi. Acestea necesită un plan de tratament specific pentru acele condiții.

De ce te mănâncă ochii

Dacă simți că ochii tăi te dor sau te mănâncă, este posibil să fie cauza unor factori diferiți. Iată câteva motive comune pentru senzația de mâncărime sau disconfort la nivelul ochilor:

Uscăciunea oculară: Acesta este un motiv comun pentru senzația de mâncărime la nivelul ochilor. Poate fi cauzată de expunerea la aerul uscat, utilizarea prelungită a ecranelor sau a aerului condiționat. Lacrimile artificiale sau picături oftalmice prescrise de un oftalmolog pot ajuta la ameliorarea disconfortului.

Alergii: Alergiile pot provoca mâncărime și roșeață la nivelul ochilor. Polenul, praful, mucegaiul sau alți alergeni pot declanșa reacții alergice oculare. Evitarea alergenelor și utilizarea antihistaminicelor poate ajuta la gestionarea simptomelor.

Vezi și: Mirodeniile care previn formarea mucegaiului în butoaiele cu varză. Au efect conservant, adaugă prospețime și intensifică savoarea

Conjunctivită: Infecțiile sau inflamațiile la nivelul conjunctivei (mucoasa care acoperă partea albă a ochiului) pot provoca mâncărime și secreție oculară. În cazul conjunctivitei, este important să consulți un medic pentru un tratament adecvat.

Contactul cu substanțe iritante: Diverse substanțe chimice sau particule străine pot irita ochii și provoca senzația de mâncărime. Protecția oculară și spălarea imediată a ochilor pot ajuta în astfel de situații.

Obiceiuri personale: Atunci când atingi sau freci ochii cu mâinile murdare, acestea pot deveni iritate sau pot apărea infecții. Este important să eviți acest obicei pentru a menține ochii sănătoși.

Lentile de contact: Utilizarea lentilelor de contact necorespunzătoare sau purtarea acestora timp îndelungat poate provoca disconfort și mâncărime. Consultă un specialist în ochi pentru a evalua situația și pentru a primi sfaturi cu privire la purtarea corectă a lentilelor de contact.

Dacă senzația de mâncărime a ochilor persistă sau este însoțită de alte simptome neobișnuite, este important să consulți un medic oftalmolog. El sau ea poate identifica cauza exactă și poate recomanda tratamentul corespunzător pentru a ameliora disconfortul ocular.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel