Trei condimente pe care să nu le folosești vara. Duc la transpirație excesivă și deshidratare

Monika Baciu |
Data publicării:
condimente - FOTO: Freepik@pressfoto
condimente - FOTO: Freepik@pressfoto

Aceste condimente pe care le folosim în preparatele culinare ne deshidratează. Nu sunt recomandate pe timpul verii.

Vara este o perioadă în care temperaturile ridicate pot afecta confortul nostru și pot influența modul în care reacționăm la alimente și condimente. Este important să înțelegem cum anumite condimente pot influența temperatura corpului și să alegem în mod conștient cele mai potrivite pentru această perioadă.

Unele condimente au tendința de a genera căldură internă, ceea ce poate să nu fie ideal în zilele toride. Iată patru condimente pe care ar trebui să le evităm sau să le consumăm cu moderație în această perioadă:

Ardei roșu: Pudra de ardei roșu poate crește temperatura corporală, determinând transpirație excesivă și disconfort în stomac și piept. Este mai bine să limităm consumul său în timpul verii pentru a evita aceste efecte.

Ghimbir: Desigur, ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene benefice, dar este cunoscut și pentru capacitatea sa de a crește temperatura corporală și de a provoca transpirație. Persoanele cu diabet sau tulburări de sângerare ar trebui să-l evite în timpul verii din cauza efectelor sale asupra temperaturii corpului.

Vezi și: Cum să te bronzezi fără riscuri. Dr. Tudor Ciuhodaru: Sunt trei reguli foarte importante

Usturoi: Chiar dacă usturoiul este benefic în iarnă datorită efectelor sale pentru pierderea în greutate și metabolism, în timpul verii poate genera căldură suplimentară în organism, contribuind la probleme precum refluxul gastroesofagian și respirația urât mirositoare. Se recomandă consumul moderat în această perioadă.

Piper negru: Piperul negru poate crește semnificativ rata metabolică și poate genera "arderi" dacă este consumat în exces în timpul verii. În plus, poate interfera cu anumite medicamente, așa că este prudent să limităm consumul său, potrivit Health Shots.

Vezi și: Stresul, impact negativ asupra creierului. Poate declanșa boala Alzheimer

Alte riscuri

Consumul excesiv de condimente fierbinți poate să nu fie doar neplăcut din punct de vedere fizic (cum ar fi arsuri în stomac sau reflux gastroesofagian), dar poate afecta și starea generală de sănătate, mai ales pentru cei cu afecțiuni precum diabetul sau tulburări de coagulare a sângelui. Pentru persoanele care iau medicamente anticoagulante sau au tulburări de coagulare a sângelui, consumul excesiv de aceste condimente poate crește riscul de sângerare excesivă.

Alimente care răcoresc

În contrast, există câteva condimente care pot ajuta la răcorirea organismului în timpul căldurii verii. Acestea includ menta, coriandrul, chimionul și semințele de fenicul, cunoscute pentru proprietățile lor răcoritoare și digestive. Alegerea condimentelor în timpul verii trebuie să țină cont de capacitatea acestora de a echilibra căldura internă a corpului și de a menține prospețimea și sănătatea digestivă, potrivit Medindia.

Vezi și: Combinația de medicamente care îmbunătățește supraviețuirea în limfomul Hodgkin. Cum funcționează terapia

Alimente care deshidratează - FOTO: Freepik

Ce se întâmplă când mâncăm mâncare picantă pe timp de caniculă

Capsaicina, substanța activă din ardeiul iute, are un efect neobișnuit asupra modului în care corpul reglează temperatura. Atunci când este administrată sistemic mamiferelor, capsaicina determină o reacție complexă de pierdere a căldurii, care variază în funcție de specie. Aceasta include evitarea mediilor calde și o preferință accentuată pentru temperaturile răcoroase.

Capsaicina activează receptori specializați în piele și nervi senzoriali care detectează căldura, dar nu influențează receptorii pentru frig sau senzațiile mecanice. Această substanță poate altera setările interne ale organismului, determinând o schimbare în modul în care corpul reacționează la temperaturi ambientale, cu efecte ce pot persista timp îndelungat după administrare, notează National Library of Medicine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel