Studii recente demonstrează că saltelele devin rapid focare de patogeni, punând în pericol sănătatea noastră în moduri surprinzătoare. De la alergii severe și astm până la riscuri asociate cu boli grave precum pneumonie și apendicită, igiena lenjeriei de pat devine crucială pentru a evita complicații neașteptate.
Unele studii au legat lenjeriile murdare de apariția unor boli severe precum pneumonie, apendicită și gonoree.
Lenjeria de pat, mortală
Potrivit experților în somn de la Bed Kingdom, corpul elimină fluide și uleiuri în timpul somnului, împreună cu mii de celule moarte de piele.
Acest lucru atrage acarienii care excretă materie fecală legată de alergii, astm, rinită și exacerbări ale eczemelor. De aceea, mai mulți factori de sănătate recomandă spălarea mai frecventă a lenjeriilor.
"Se recomandă schimbarea lenjeriilor zilnic pentru persoanele bolnave. Simptomele pot include tuse, strănut, erupții cutanate, ochi iritați și nas înfundat. Acarienii sunt și un factor foarte comun de declanșare a astmului la cei afectați. Prin urmare, este benefic pentru confortul și sănătatea dumneavoastră să spălați lenjeriile mai des", explică Bed Kingdom, potrivit The Express.
Vezi și: Pofta, semn de avertizare al unei boli grave. Detaliul de pe limbă la care să fii atent
Pielea, afectată de lenjeriile murdare
Materia fecală și corpurile moarte ale acarienilor pot provoca reacții alergice severe la anumite persoane. Dermatologul Alok Via de la Cleveland Clinic a explicat că organismele bacteriene din corpul nostru sunt mai numeroase decât propriile noastre celule.
"Când lăsați celulele moarte de piele să se acumuleze în lenjeriile dumneavoastră, bacteriile pot prospera. Dacă acestea ajung din nou pe pielea dumneavoastră, pot duce la foliculită", a spus expertul.
Lenjeria de pat și infecțiile
Lenjeria de pat - FOTO: Freepik@mrsiraphol
Pe lângă iritare, s-a demonstrat că transmiterea infecțiilor este posibilă și prin lenjerie murdară. Stafilococul auriu este printre bacteriile mai periculoase pentru că este mai contagioasă decât alte tipuri.
De asemenea, este strâns legată de afecțiuni de sănătate severe precum pneumonia. Apendicita este de asemenea un risc atunci când bacteriile sau paraziții intră în tractul digestiv. Poate apărea când tubul care unește intestinul gros și apendicele este blocat sau prins de fecale, explică Johns Hopkins Medicine.
Dacă apendicele se sparge, poate duce la "infecții grave și letale".
Vezi și: Strănutul, mai periculos decât s-ar crede. Riscuri și complicații neașteptate
Apendicita poate cauza complicații grave, cum ar fi:
Ruptura apendicelui. Un apendice rupt, numit și apendicită perforată, poate răspândi infecția în întreg abdomenul, o condiție numită peritonită. Această stare poate pune viața în pericol și necesită intervenție chirurgicală imediată pentru îndepărtarea apendicelui și curățarea cavității abdominale.
Formarea unui pungi de puroi în abdomen. În cazul în care apendicele se rupe, poate apărea o infecție localizată, numită abces. În majoritatea cazurilor, chirurgul drenază abcesul prin introducerea unui tub prin peretele abdominal în abces. Tubul este lăsat în loc timp de aproximativ două săptămâni, iar pacientul primește antibiotice pentru a elimina infecția.
După ce infecția este eliminată, va fi necesară intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea apendicelui. În unele cazuri, abcesul este drenat și apendicele este îndepărtat imediat, potrivit Mayo Clinic.
Pentru a evita ca lenjeriile să devină un vehicul de transmitere a infecțiilor, experții de la Bed Kingdom recomandă să vă alocați timp pentru a spăla lenjeria cel puțin o dată pe săptămână.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.