Trei alimente pe care un endocrinolog le evită. Sunt promovate ca fiind sănătoase, dar conțin substanțe nocive

Monika Baciu |
Data publicării:
endocrinolog - FOTO: Freepik@EyeEm
endocrinolog - FOTO: Freepik@EyeEm

Mulți dintre noi consideră că anumite alimente "sănătoase" sunt alegerea ideală pentru un stil de viață echilibrat, dar un endocrinolog avertizează că acestea pot avea efecte negative asupra sănătății hormonale și metabolice.

Vezi și: Cinci semne ale tumorilor cerebrale. Dacă simți asta, mergi urgent la medic

Dr. Alessia Roehnelt, medic endocrinolog, a dezvăluit trei tipuri de alimente pe care le evită complet, explicând motivele din spatele alegerilor sale alimentare. Potrivit acesteia, unele produse promovate ca fiind "sănătoase" pot avea, de fapt, un impact negativ asupra sănătății hormonale și metabolice.

Ce alimente trebuie evitate

Dr. Roehnelt susține că pune un accent deosebit pe alimentația naturală pentru a menține echilibrul hormonal și sănătatea metabolică.

"Ca endocrinolog care se concentrează pe optimizarea sănătății în mod natural, sunt foarte atentă la ceea ce mănânc. Prioritizez alimente care susțin echilibrul hormonal, sănătatea metabolică și longevitatea și evit cele care perturbă aceste procese", a explicat dr. Roehnelt.

Printre produsele pe care nu le-ar consuma niciodată se numără:

Vezi și: Infecția cu Helicobacter pylori, asociată cu un risc redus de esofagită eozinofilică

1. Produsele vegetale ultra-procesate, alternative la carne

"Multe alternative vegetale la carne sunt promovate ca fiind "sănătoase", dar, în realitate, sunt pline de uleiuri din semințe inflamatorii, aditivi și ingrediente sintetice care pot afecta negativ sănătatea hormonală", afirmă Dr. Roehnelt.

Ea recomandă în schimb surse integrale de proteine, precum carnea provenită de la animale hrănite natural, peștele sălbatic, ouăle de la găini crescute în aer liber sau leguminoasele organice.

2. Îndulcitorii artificiali

"Mulți oameni cred că fac o alegere sănătoasă înlocuind zahărul cu îndulcitori artificiali, dar aceștia pot perturba sănătatea intestinală, pot crește nivelul insulinei și pot amplifica poftele alimentare", mai spune dr. Roehnelt. 

Pentru un gust dulce, endocrinologul preferă variante naturale, precum mierea crudă sau siropul de arțar.

Vezi și: Somnul prelungit și oboseala, semnale ale morții în cazul vârstnicilor. Ce se întâmplă, de fapt, când bătrânii dorm mai mult

Alimentele pe care endocrinologii le evită - FOTO: Freepik@revengestudio

3. Cerealele pentru micul dejun

"Majoritatea cerealelor, chiar și cele etichetate ca fiind "sănătoase" sau "integrale", conțin carbohidrați rafinați, arome artificiale și zaharuri ascunse care cresc glicemia și favorizează rezistența la insulină", avertizează Dr. Roehnelt.

În locul acestora, ea recomandă un mic dejun bogat în proteine și nutrienți, cum ar fi ouăle, iaurtul grecesc sau un smoothie cu grăsimi sănătoase și fibre.

Vezi și: Compusul natural care oprește progresia cancerului. Are efect și în cazul bolilor neurodegenerative

Impactul alimentelor ultra-procesate asupra sănătății

Statisticile arată că mai mult de jumătate dintre caloriile consumate de britanici provin din alimente ultra-procesate, în ciuda riscurilor pentru sănătate. Printre acestea se numără mezelurile, chipsurile, pâinea produsă industrial și cerealele pentru micul dejun.

În ceea ce privește alternativele vegetale la carne, compoziția acestora include adesea soia, mazărea, glutenul de grâu, leguminoasele sau jackfruit-ul. De asemenea, multe dintre ele conțin cantități ridicate de sare, coloranți artificiali și agenți de procesare, pentru a le conferi o textură și un gust asemănător cu cel al cărnii.

Un studiu din 2021 a analizat diferențele nutriționale între persoanele care consumă carne, cele care urmează o dietă vegetariană/flexitariană bazată pe surse naturale de proteine (fasole, nuci, soia) și cele care includ alternative vegetale ultra-procesate.

Rezultatele au arătat că persoanele care consumă produse vegetale ultra-procesate nu își acopereau necesarul zilnic de calciu, potasiu, magneziu, zinc și vitamina B12. În schimb, acestea depășeau limitele recomandate pentru zahăr și grăsimi saturate. Pe de altă parte, cei care au înlocuit carnea cu proteine vegetale naturale și-au menținut echilibrul nutrițional optim.

Recomandările Dr. Alessia Roehnelt pun în lumină importanța alegerii alimentelor cât mai naturale și minim procesate. Chiar dacă anumite produse sunt promovate ca fiind sănătoase, ingredientele ascunse și procesarea industrială pot avea efecte negative asupra sănătății hormonale și metabolice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel