Trei alimente care favorizează apariția demenței. Macină creierul

Monika Baciu |
Data publicării:
dementa - FOTO: Freepik@GiovanniCancemi
dementa - FOTO: Freepik@GiovanniCancemi

Sănătatea creierului depinde și de stilul de viață. Medicii au întocmit o listă cu cele mai nocive trei alimente pentru creier. Grav este că sunt consumate aproape zilnic. 

Există anumite alimente și obiceiuri alimentare care pot avea un impact negativ asupra sănătății creierului. Ceea ce mâncăm și facem are un impact direct asupra sănătății. Experții au întocmit o listă cu cele mai nocive alimente pentru creier.

Ce să nu mănânci dacă vrei să ai un creier sănătos

Îți poți reduce riscul de a dezvolta demență în mai multe moduri, iar unul dintre acestea este prin alimentație. Demența este termenul general pentru mai multe boli, principala fiind Alzheimer, care afectează memoria, gândirea și capacitatea de a îndeplini sarcinile zilnice.

Una dintre modalitățile prin care putem reduce riscul de a dezvolta demență este să ne modificăm dieta. După Crăciun, mulți se angajează în ceea ce sunt adesea modificări nerealiste ale stilului de viață, încercând să reducă drastic caloriile pentru a pierde în greutate și pentru a se detoxifia după sezonul de răsfăț.

Este important să mențineți o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși pentru a asigura aportul adecvat de nutrienți pentru sănătatea generală, inclusiv sănătatea creierului.

Vezi și: Trei motive pentru care să bei apă caldă pe stomacul gol. Cât de caldă trebuie să fie, de fapt

Ce să nu mănânci

Carne roșie: Redu consumul de carne roșie și optează pentru alternative mai sănătoase, cum ar fi carnea de pui sau peștele. Un stil de viață mai apropiat de dieta mediteraneană exclude în mare măsură carnea roșie.

Alimente bogate în zahăr: Evită alimentele bogate în zahăr, deoarece un consum excesiv poate fi asociat cu riscul crescut de afecțiuni precum diabetul și obezitatea, care pot contribui la declanșarea demenței.

Consum excesiv de alcool: Limitarea consumului de alcool este esențială. În dieta mediteraneană, se recomandă un consum moderat de vin roșu, dar alcoolul în exces poate avea efecte negative asupra sănătății creierului, potrivit Express.

Vezi și: De câte ori pe zi trebuie să ne spălăm pe dinți. Ce se întâmplă dacă uiți să îți speli dinții într-o zi

Alimente de adăugat în dietă

Alimente pentru creier - FOTO: Freepik@gelpi

Fructe și Legume: Adaugă mai multe fructe și legume la lista ta de cumpărături. Acestea sunt bogate în antioxidanți și substanțe nutritive esențiale care sprijină sănătatea creierului.

Cereale: Includerea cerealelor în dietă poate oferi beneficii. Alege cereale integrale și bogate în fibre pentru a asigura un aport constant de energie și nutrienți.

Acizi grași sănătoși: Integrează în dietă surse de acizi grași sănătoși, cum ar fi uleiul de măsline, nuci nesărate, semințe și pește gras. Acești acizi grași omega-3 sunt cunoscuți pentru beneficiile lor asupra sănătății creierului.

Cu toate acestea, dieteticienii nu recomandă această abordare, deoarece este prea dificil să te ții de schimbările drastice și orice greutate pierdută se va aduna din nou rapid. În schimb, se recomandă modificări graduale ale ceea ce mâncați și beți, care sunt mai durabile și, prin urmare, vor avea ca rezultat o persoană mai sănătoasă și mai fericită.

Vezi și: De ce să mănânci o banană pe zi. Mihaela Bilic: Ține psihiatrul departe

Alzheimer Society susține că o dietă sănătoasă și echilibrată ar putea reduce riscul de demență și de alte afecțiuni, cum ar fi cancerul, diabetul, accidentul vascular cerebral și bolile de inimă. Consumul unei game de alimente diferite, în proporții corecte, înseamnă că este mai probabil ca creierul dumneavoastră să primească toți nutrienții de care are nevoie pentru a rămâne sănătos.

Vezi și: Conopida, leguma care poate împiedica răspândirea cancerului. Care este doza zilnică recomandată pentru a beneficia de vitaminele sale

Dar există, de asemenea, unele dovezi că o dietă de tip mediteranean poate reduce riscul de a dezvolta probleme de memorie și de gândire și de a suferi de unele forme de demență. Această dietă presupune consumul de alimente din țările mediteraneene, cum ar fi Spania, Italia și Grecia.

Este un mod de alimentație bazat în principal pe plante, iar produsele de origine animală provin din pește sau păsări de curte și o cantitate limitată de produse lactate. Din acest motiv, dacă doriți să încercați această abordare pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, ar trebui să adăugați mai multe fructe, legume și cereale pe lista dumneavoastră de cumpărături și să evitați carnea roșie și alimentele zaharoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel