Trecerea la ora de vară, de ce poate fi periculoasă pentru sănătate

Dana Lascu |
Data publicării:
Cancerul omoară în fiecare an circa 10 milioane de oameni
Cancerul omoară în fiecare an circa 10 milioane de oameni

Duminică, 31 martie 2019, vom da ceasurile înainte cu o oră pentru că trecem la ora de vară. Astfel, ora 03.00 dimineața va deveni ora 04.00 dimineața. Vom dormi mai puțin, așa că trecerea la ora de vară poate avea și efecte nefaste asupra sănătății. Iată care sunt aceste și cum puteți să le evitați:

Trecerea la ora de vară, care anul acesta va avea loc la 31 martie 2019, ne poate da peste cap organismul. Potrivit studiilor, schimbarea cu o oră a timpului de trezire și a aceluia de mers la culcare poate declanșa probleme de sănătate subiacente.

Schimbarea ceasurilor nu aduce de fapt lumină naturală suplimentară, ci schimbă, în percepția noastră, ora la care răsare și apune Soarele, ceea ce poate provoca perturbări ale ritmului circadian. Iar de aici, numai probleme notează timeanddate.com

Lipsa de somn, risc de infarct

Setarea ceasului cu o oră înainte care are loc primăvară înseamnă pierderea unei ore de somn în dimineața de după schimbare. Pentru unii oameni, aceasta poate fi doar un mic inconvenient. Cu toate acestea, lipsa de somn poate avea efecte nefericite la cei cu predispoziții spre diferite boli.

Spre exemplu, un studiu suedez publicat în The News England Journal of Medicine a constatat că riscul de a avea un infarct miocardic crește în primele 3 zile lucrătoare după trecerea la la ora de vară.

Apoi, oboseala indusă de această schimbare a orei este considerată a fi cauza principală pentru creșterea accidentelor de circulație în prima zi de luni (adică pe 1 aprilie 2019, anul acesta), conform unui alt studiu.

De asemenea, tot în prima zi lucrătoare de după trecerea la ora de vară crește riscul de accidente la locul de muncă, iar leziunile au o gravitate mai mare în comparație cu alte zile de luni.

De asemenea, această schimbare a ceasului este legată și de riscul de avort spontan pentru pacientele cu fertilizare in vitro.

Declanșator de depresie?

Pierderea unei ore de lumină după-amiaza, după ce se revine la ora standard (cea de iarnă), poate declanșa afecțiuni mintale, inclusiv tulburarea bipolară și tulburarea afectivă sezonieră (SAD), cunoscută și sub numele de depresia de iarnă.

Un studiu danez a constatat o creștere cu 11% a cazurilor de depresie dată de schimbarea orei, toamna și primăvara. Cazurile s-au rărit treptat după 10 săptămâni.

În plus, un studiu australian a constatat că ratele de sinucidere la bărbați au crescut în zilele după schimbarea orei de primăvară și de toamnă. Evident, există studii care demonstrează contrariul.

Sentimente tranzitorii

Chiar dacă disturbarea ritmului circadian poate avea unele efecte grave, cele mai multe studii afirmă că acestea trec în zilele care urmează după trecerea la ora de vară sau iarnă.

Facebook, spre exemplu, a constatat că, în urma unui schimșbări de oră mai mulți oameni spuneau că sunt „obosiți" decât într-o zi normală de luni. Cu toate acestea, mulți utilizatori Facebook au raportat, de asemenea, că se simt „fericiți" și „minunat" - probabil un efect al serilor mai lungi.

Mai mult somn, sănătate mai bună

La fel ca pierderea (oricând a) unei ore de somn, trecerea la ora de vară poate avea un efect negativ, în timp ce câștigarea unei ore de somn poate fi benefică: În cursul zilei de luni de după trecerea la ora de iarnă ratele de atac de cord scad.

Cum să treci peste efectele schimării orei

Dacă sunteți obosit vă scade productivitatea, concentrarea și starea de bine, la modul general. Iată câteva modalități simple de a face mai ușoară această schimbare a ceasului:

- Setați alarma să vă trezească mai devreme decât de obicei în zilele de vineri și sâmbătă de dinainte de trecerea la ora de vară. Acest lucru vă va ajuta să vă dați mai ușor din pat în dimineața zilei de luni și să nu resimțiți pierderea unei ore de somn așa de profund. Același lucru îl puteți face și cu copilul dumneavoastră.

- Dimineața, primul lucru pe care trebuie să-l faceți e să mâncați un mc dejun sănătos. Alimentele vă fac corpul să înțeleagă că a început ziua.

- Mergeți la plimbare. Lumina, și mai ales lumina soarelui, ajută la ajustarea ceasului intern al corpului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel