În noaptea de sâmbătă spre duminică, 24 spre 25 octombrie, se schimbă ora în Europa. 4 devine 3. Comisia Europeană propune renunțarea la trecerea la ora de iarnă din 2021. Momentan, nu există o decizie oficială. În vara lui 2018, scrie DC News, Comisia Europeană a organizat o consultare publică pe această temă și a primit 4,6 milione de răspunsuri. 84% dintre oameni vor să se renunțe la modificarea semestrială a orei.
Inima
Experții din domeniul sănătății susțin că lipsa unei ore de somn nu este inofensivă și fără efecte pe cât ne-ar plăcea să credem. Matt Walker este profesor în Neuroștiințe și Psihologie la Universitatea din California, SUA, și a declarat, într-o prelegere TEDx, că și o oră de somn lipsă e suficientă pentru a lăsa urme asupra organismului.
”Vă pot spune și despre privarea de somn şi sistemul cardiovascular, şi e nevoie de doar o oră. Pentru că există un experiment global făcut asupra a 1,6 miliarde de oameni din 70 de ţări, de două ori pe an. Se numește „ora de vară”. Primăvara, când pierdem o oră de somn, observăm o creștere cu 24% a infarctelor în ziua următoare. În toamnă, când câştigăm o oră de somn, vedem o reducere cu 21% a infarctelor. Nu e incredibil? Și vedem exact același efect pentru accidentele rutiere”, a declarat profesorul.
Joseph Gannon, fiziolog-șef la o Clinică a Tulburărilor de Somn a afirmat, pentru The Telegraph, că schimbarea bruscă a orei ar fi un motiv de îngrijorare: ”Dacă sunteți sănătoși, dormiți bine și sunteți tineri, nu sunt prea multe consecințe. (...) Persoanele pe care le poate afecta sunt cele care sunt deja lipsite de somn, în special în condiții precum apneea în somn", dar și persoanele matinale, care se vor forța practic să doarmă mai mult”.
Accidente rutiere
Schimbarea anuală a ceasului din octombrie aduce o creștere de aproximativ 20 de accidente rutiere pe zi în care cineva este rănit, potrivit unor cercetări recente. Analiza datelor poliției britanice din ultimii șase ani arată că în cele două săptămâni de după ce ceasurile se dau înapoi cu o oră, există în medie cu 278 mai multe coliziuni cu vătămare corporală decât în cele două săptămâni dinaintea schimbării orei. Joseph Gannon consideră vinovate pentru accidente nivelurile de melatonină ale organismului, care o iau razna.
Un studiu din 2012 realizat de cercetători de la Universitatea Birmingham din Alabama, susține că atacurile cardiace cresc după trecere ala ora de iarnă din cauza schimbării ritmului circadian și chiar a unui mic șoc pentru sistemul imunitar. „Riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional", declara, potrivit unui material de anul trecut de pe DC Medical, conf univ dr Tudor Ciuhodaru.
Trecerea la ora de iarnă afectează depresia și tulburarea afectivă sezonieră, dar și durerile de cap de tip cluster (cefalee cluster).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.