Traumele din copilărie pot avea legătură cu dezvoltarea tulburării de personalitate histrionică. Ce este această afecțiune și care sunt metodele de tratament

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:

Tulburarea de personalitate histrionică este o condiție complexă și dificilă, care necesită o abordare atentă și personalizată în cadrul îngrijirii sănătății mintale. 

Tulburările de personalitate reprezintă o gamă variată de condiții, care afectează modul în care o persoană gândește, simte și interacționează cu ceilalți. Printre acestea, tulburarea de personalitate histrionică (TPH) se remarcă prin instabilitate emoțională, autoimagine distorsionată și dorința copleșitoare de a fi observat. 

Vezi și: De ce sunt țările nordice fericite? Pilonii fericirii nordice sunt ușor de intuit, dar greu de pus în aplicare de toată lumea

Simptome și caracteristici

Un aspect central al TPH este expresia excesivă și superficială a emoțiilor și sexualității, menite să atragă atenția asupra persoanei afectate. Persoanele cu tulburare de personalitate histrionică pot să se simtă neapreciate sau deprimate atunci când nu sunt în centrul atenției și să prezinte emoții superficiale și fluctuante. Ele pot adopta comportamente dramatice și extrem de expresive emoțional, chiar până la punctul de a încurca sau jena prietenii și familia în public. În plus, aceste persoane pot fi preocupate exagerat de aspectul lor fizic și pot folosi acest aspect pentru a atrage atenția, purtând haine colorate sau provocatoare. Pot, de asemenea, să se comporte inadecvat sexual cu majoritatea oamenilor pe care îi întâlnesc și să aibă dificultăți în menținerea relațiilor, fiind adesea percepute ca superficiale sau false.

Cauze și factori de risc

Tulburările de personalitate, inclusiv tulburarea de personalitate histrionică, sunt printre cele mai puțin înțelese condiții de sănătate mintală. Cu toate acestea, cercetările sugerează că există mai mulți factori care pot contribui la dezvoltarea TPH. Genetica joacă un rol, deoarece tulburarea de personalitate histrionică tinde să se transmită în familii, indicând o legătură genetică. Traumele din copilărie, cum ar fi abuzul sau decesul unui membru al familiei, pot, de asemenea, să contribuie la dezvoltarea tulburării de personalitate histrionică ulterior în viață, în timp ce stilurile parentale caracterizate prin lipsa limitelor, indulgență excesivă sau inconsistență pot crește probabilitatea apariției acestei afecțiuni. De asemenea, modelele parentale de comportament dramatic sau inadecvat sexual pot influența dezvoltarea tulburării de personalitate histrionică la copii.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul tulburării de personalitate histrionică poate fi dificil, deoarece persoanele afectate nu recunosc, de obicei, că există o problemă cu comportamentul lor. Medicii folosesc criteriile stabilite în Manualul de Diagnostic și Statistică al Tulburărilor Mintale pentru a diagnostica tulburarea de personalitate histrionică, care necesită îndeplinirea a cinci sau mai multe comportamente persistente, cum ar fi disconfortul,atunci când nu sunt centrul atenției sau comportamentul seducător. Tratamentul principal pentru TPH implică terapia de grup, terapia psihodinamică sau terapia cognitiv-comportamentală. Deși nu există medicamente specifice pentru tratarea TPH, uneori medicamentele pentru depresie sau anxietate pot fi prescrise pentru a gestiona simptomele conexe.

Vezi și: Postul intermitent crește riscul bolilor cardiovasculate. Anca Hâncu: Să nu mai fim atât de orbiți de fiecare dietă nouă! Toate lucrurile acestea merg împotriva sănătății, nu înspre sănătate!

Tulburarea de personalitate histrionică este o condiție complexă și dificilă, care necesită o abordare atentă și personalizată în cadrul îngrijirii sănătății mintale. Este esențial ca persoanele afectate și familiile lor să caute ajutorul medicilor și să primească sprijin și tratament adecvat. Înțelegerea și conștientizarea acestei afecțiuni sunt cruciale pentru reducerea stigmatizării și pentru promovarea unei îngrijiri eficiente și compasionale în comunitatea noastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel