Trauma dumping: când poveștile altora te afectează. Fenomenul online de tip "Storytime" te poate distruge emoțional

Trauma dumping storytime - Foto: Freepik
Trauma dumping storytime - Foto: Freepik

Ți-a povestit cineva vreodată ceva atât de șocant încât te-a lăsat fără cuvinte sau ți-a oferit o stare de anxietate? Ai fost vreodată copleșit emoțional de povestea cuiva?Trauma Dumping: când poveștile tale tulburătoare devin o povară pentru cei din jur. Cum amplifică rețelele sociale acest fenomen.

Ai întrebat vreodată pe cineva cum i-a fost ziua, doar pentru a primi un răspuns copleşitor despre o experienţă traumatizantă?

Sau ai fost prins într-o conversaţie, dar în loc de discuţii lejere, ai fost expus la o poveste extrem de dureroasă care te-a lăsat epuizat emoţional? Acest fenomen se numeşte trauma dumping.

Ce este trauma dumping?

Foto: Freepik @The Yuri Arcurs Collection

Trauma dumping, care s-ar putea traduce ca "descărcare emoțională bruscă" sau "împărtășirea necontrolată a traumelor", se referă la momentul în care o persoană împărtăşeşte un eveniment traumatizant sau stresant fără a verifica dacă interlocutorul său este pregătit să asculte sau are capacitatea emoţională de a gestiona acea informaţie.

Deşi este un fenomen prezent într-o formă sau alta de-a lungul timpului, reţelele sociale, în special TikTok, au amplificat acest risc exponenţial.

Cum influenţează TikTok trauma dumping-ul?

TikTok a devenit un spaţiu de sprijin şi validare pentru multe persoane care au trecut prin experienţe dificile. Platforma favorizează conţinutul emoţional intens, ceea ce duce adesea la viralizarea poveştilor traumatizante.

Multe dintre aceste videoclipuri nu includ avertismente care să pregătească audienţa pentru conţinutul sensibil.

Un studiu recent, menționat de Reuters, a analizat primele 50 de videoclipuri de pe TikTok cu hashtagurile #traumatok, #trauma, #traumatized, #traumatic şi #traumabond.

La momentul colectării datelor, aceste 250 de videoclipuri acumulaseră 296,6 milioane de aprecieri, 2,3 milioane de comentarii şi 4,6 milioane de distribuiri.

Dintre acestea, aproximativ 67% erau utilizatori care împărtăşeau propriile traume, iar 22% erau creatori care se prezentau drept “experţi” în domeniul traumei.

Problema experţilor neavizaţi

Una dintre cele mai mari probleme identificate este că 84% dintre cei care se prezentau drept experţi nu ofereau detalii despre calificările lor, iar doar 2% erau psihologi sau profesionişti din domeniul sănătăţii mintale.

Acest lucru creşte riscul de dezinformare şi de recomandări greşite pentru persoanele vulnerabile care caută ajutor.

Expunerea la traumă secundară

Un alt efect negativ al trauma dumping-ului este vicarious trauma, sau trauma secundară, fenomen care apare atunci când cineva este afectat emoţional de experienţele traumatizante ale altora.

Acest tip de traumă este comun în rândul profesioniştilor care lucrează cu persoane aflate în suferinţă, precum terapeuţii sau paramedicii, dar oricine poate fi vulnerabil la acest efect, mai ales cei cu o sensibilitate emoţională ridicată.

Lipsa avertismentelor pentru conţinut sensibil

O descoperire alarmantă a studiului a fost că doar 3,7% dintre videoclipurile analizate includeau un avertisment de tip trigger warning.

Aceste avertismente sunt esenţiale pentru a permite utilizatorilor să decidă dacă au capacitatea emoţională de a viziona conţinutul respectiv.

Cum putem face TikTok un spaţiu mai sigur?

Deşi împărtăşirea poveştilor traumatizante poate fi benefică pentru vindecare, este important ca acest lucru să fie realizat responsabil.

TikTok ar trebui să încurajeze utilizarea avertismentelor pentru conţinut sensibil, iar creatorii ar trebui să le folosească pentru a permite utilizatorilor să aleagă dacă doresc sau nu să consume acel tip de conţinut.

Pentru utilizatorii TikTok şi ai altor platforme sociale, este esenţial să fie precauţi în faţa dezinformării şi să verifice sursele informaţiilor pe care le consumă.

Dacă te simţi copleşit emoţional de conţinutul pe care îl vizionezi, este recomandat să cauţi sprijin de specialitate de la un profesionist în sănătate mintală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel