Bronșita se caracterizează printr-o inflamație a mucoasei bronșice, iar simptomele se pot întinde pe o durată foarte lungă de timp. În tratamentul bronșitei, natura ne vine de ajutor și de această dată cu o serie de plante benefice pentru sănătatea sistemului respirator. Acestea sunt eficiente mai ales în faza iritativă a bronșitei și se referă la florile de tei, frunzele de pătlagină, socul și lichenul de piatră.
Teiul
Ceaiul de tei este perfect pentru ameliorarea simptomelor cauzate de răceli, precum: congestia nazală, durerile în gât și durerile de cap. Principiile bioactive din florile de tei ajută în tratamentul tusei, datorită efectului expectorant pe ca îl au florile de tei. Acestea reduc inflamația mucoasei respiratorii și fluidifică secrețiile respiratorii, contribuind la ușurarea respirației.
Pătlagina
Studiile de fitoterapie arată că frunzele de pătlagină au acțiune emolientă și sunt folosite adesea în siropuri. Acestea se pot consuma și sub forma infuziei de pătlagină, tincturii de pătlagină sau a capsulelor care conțin pătlagină.
Planta se folosește în tratamentul tusei, a infecțiilor respiratorii și a astmului bronșic. Proprietățile imunomodulatoare ale pătlaginii contribuie la stimularea sistemului imunitar și la scăderea infecțiilor bacteriene.
Socul
Socul este bogat în Vitamina C și Vitamina A și este o plantă folosită deseori în fitoterapie. Socul are efect calmant și reduce tusea, oprește iritația căilor respiratorii, iar ceaiul de soc este folosit cu succes în tratamentul bronșitei, laringitei, faringitei sau rinitei.
Bogăția de Vitamina C din florile de soc întăresc sistemul imunitar, iar principiile bioactive din florile de soc mențin sănătatea plămânilor.
Lichenul de piatră
Studiile medicale arată că lichenul de piatră este un mușchi cu efecte antivirale, calmante și emoliente. Lichenul de piatră reduce încărcătura bacteriană datorită capacității sale de a acționa ca un antibiotic natural și are efecte antiinflamatorii.
Acest remediu natural este folosit în tratamentul tusei iritative, astmului bronșic, laringitei, răcelii și, nu în ultimul rând, a bronșitei. Lichenul de piatră are efect imunostimulator și antiinflamator și se folosește sub formă de tinctură, infuzie sau, mai nou, există produse pe piață cu extract din acest mușchi.
Vezi și: Bronșita cronică: cauze, simptome și tratament
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.