Tuberculoza (TBC) este cea mai periculoasă boală infecțioasă la nivel mondial. Conform unui raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 10 milioane de persoane au contractat TBC și 1,6 milioane de persoane au murit de consecințele infectării anul trecut.
O problemă majoră în tratamentul tuberculozei este apariția deja mult prea deasă a tulpinilor rezistente la terapiile multi-drog, care nu mai sunt sensibile la medicamente standard utilizate în mod obișnuit. Diagnosticarea în timp util a acestei rezistențe este esențială pentru succesul tratamentului.
O echipă internațională de cercetare a consorțiului CRyPTIC a făcut un pas decisiv în lupta împotriva tuberculozei: o analiză genomică pe scară largă a peste 10.000 de tulpini patogene a arătat că secvențierea genomului poate îmbunătăți tratamentul tuberculozei.
Mai mult, noua metodă are potențialul de a înlocui, în timp, testul de rezistență fenotipică. Rezultatele acestui studiu, condus de Universitatea din Oxford, au fost publicate în numarul curent al New England Journal of Medicine.
Testarea clasică, prea înceată
Testarea clasică a rezistenței implică cultivarea bacteriilor în medii de cultură care conțin antibiotice, care durează în prezent câteva săptămâni. În plus, aceste teste nu sunt utilizate în multe țări cu rate ridicate de TBC. În consecință, mulți pacienți iau combinații greșite de medicamente și, drept urmar, au șanse mai mici de a fi vindecați și de a supraviețui tuberculozei. Sunt necesare urgent metode rapide și mai practice pentru testarea rezistenței, arată cercetătorii.
Studiul CRyPTIC a examinat peste 10.000 de genomuri bacteriene, colectate din 16 țări. Centrul de Cercetare Borstel (FZB), Leibniz Lung Center, a pus la dispoziția cercetătorilor date de la peste 600 de tulpini de TB obținute în Germania, Africa și Asia Centrală și a fost implicat în evaluarea datelor, se arat într-un material dat publicității de German Center for Infection Research.
Studiul, prezentat la Adunarea Generală a ONU
Studiul, care a fost prezentat, de asemenea, la reuniunea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU, de săptămâna trecută, pe 26 septembrie, de a New York, privind „Eradicarea tuberculozei", arată că schimbările genomilor patogeni pot fi folosite pentru a determina foarte precis rezistența la medicamentele standard, cele folosite în primă linie de tratament.
Secvențierea genomică poate determina cu precizie și individual combinațiile de medicamente necesare și poate salva resursele folosite în testarea standard a rezistenței. Cercetătorii lucrează, de asemenea, la stabilirea analizei genomului în laboratoarele de referință din Asia Centrală și Africa.
Noi concepte de diagnosticare ar putea fi dezvoltate
„Datele studiului permit dezvoltarea unor noi concepte pentru diagnosticarea tuberculozei, în plus, testarea standard a rezistenței pentru medicamentele utilizate în mod obișnuit ar putea fi în curând înlocuită cu metode bazate pe genomi, ceea ce reprezintă o piatră de hotar și o schimbare de paradigmă în lupta împotriva tuberculozei rezistente la edicamente" a notat prof. Ștefan Niemann, șef al studiului CRyPTIC și coordonator al domeniului de cercetare „Tuberculoză" la Centrul German de Cercetare a Infecțiilor (DZIF).
În Anglia, Țările de Jos și la Centrul de Sănătate Publică Wadsworth din New York, rezultatele au condus deja la o scădere a utilizării culturilor bacteriene pentru testarea rezistenței și la un tratament care se bazează exclusiv pe rezultatele secvențierii genomice. În Germania, la Institutul Robert Koch și la FZB se desfășoară în prezent planificarea unui studiu pilot pentru evaluarea aplicării la nivel național a secvențierii genomului pentru diagnosticarea și supravegherea pacienților cu TBC.
„Cu toate acestea, o luptă reușită împotriva tuberculozei multi-drog rezistente necesită mai mulți piloni, care sunt în prezent în lucru" , a continuat Stefan Niemann.
Studiul poate fi consultat, integral, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.