Tratamentul prelungit cu Paxlovid, beneficii în cazul unor pacienți cu long COVID. Ameliorează simptomele

Monika Baciu |
Data publicării:
covid - FOTO: Freepik
covid - FOTO: Freepik

Acestea sunt sechelele lăsate de COVID. Consecințele sunt pe termen lung și îngrijorătoare în cazul persoanelor care au fost diagnosticate cu COVID.

Vezi și: Trucul care îți menține casa sănătoasă iarna. Cum să aerisești fără să pierzi căldura

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea California, San Francisco (UCSF), sugerează că un tratament prelungit cu Paxlovid, combinația antivirală de nirmatrelvir/ritonavir, ar putea oferi alinare anumitor pacienți cu long COVID.

Rezultatele, publicate pe 6 ianuarie în revista Communications Medicine, aduc o rază de speranță milioanelor de persoane care suferă de simptome persistente, luni sau chiar ani după infecția inițială cu COVID-19. Cu toate acestea, rezultatele ridică și întrebări despre motivele pentru care medicamentul pare să ajute doar anumiți pacienți.

Dovezi contrastante: speranță vs. scepticism

Acest studiu contrazice cercetările anterioare, inclusiv un studiu clinic din luna iunie, care a concluzionat că un tratament standard de 15 zile cu Paxlovid nu a redus semnificativ simptomele long COVID.

Cercetătorii de la UCSF susțin că tratamente mai lungi sau personalizate ar putea fi utile pentru anumite persoane. Ei subliniază necesitatea de a continua cercetările pentru a identifica pacienții care ar putea răspunde pozitiv la tratament și pentru a determina durata optimă a acestuia.

Dr. Alison Cohen, autoarea principală a studiului, a recunoscut dificultățile în abordarea long COVID.

"Suntem la aproximativ cinci ani de la începutul pandemiei și, totuși, nu există încă tratamente aprobate oficial pentru long COVID. Acesta nu este un remediu miraculos, dar ar putea ajuta multe persoane într-un mod semnificativ", a spus dr. Alison Cohen, autorul studiului, potrivit SciTechDaily.

Vezi și: Fructele care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic: Afectează silueta

Long COVID - FOTO: Freepik

O afecțiune complexă care afectează milioane de oameni

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ 17,6 milioane de americani – adică 1 din 13 adulți – suferă de long COVID. Aceștia se confruntă cu simptome precum ceață mentală, oboseală, probleme respiratorii și cardiovasculare. Cu peste 200 de simptome raportate, long COVID rămâne dificil de definit, diagnosticat sau tratat.

Dr. Michael Peluso, coautor și investigator principal al programului de cercetare long COVID de la UCSF, a subliniat complexitatea afecțiunii.


"Dacă am învățat ceva în ultimii patru ani, este că long COVID este o afecțiune complexă. Să înțelegem de ce unii oameni beneficiază atât de remarcabil de tratamente antivirale, în timp ce alții nu, este una dintre cele mai importante întrebări ale acestui domeniu", a subliniat dr. Michael Peluso.

Vezi și: Ce pățești dacă mânânci pâine mai veche de două zile. Detaliul care te poate îmbolnăvi

Studii de caz: rezultate mixte

Studiul realizat de UCSF a monitorizat 13 pacienți cu long COVID, încercând să afle dacă tratamentul prelungit cu Paxlovid a ajutat la ameliorarea simptomelor acestora. Cinci pacienți au raportat îmbunătățiri susținute, în timp ce alții au experimentat doar o ameliorare temporară – sau deloc.

Un caz notabil este cel al unui bărbat de 56 de ani, care a suferit de long COVID încă de la începutul pandemiei. Un tratament de cinci zile cu Paxlovid, în 2022, nu a avut niciun efect. Cu toate acestea, un tratament de 15 zile, administrat trei luni mai târziu, i-a îmbunătățit semnificativ simptomele fizice și cognitive, cum ar fi ceața mentală și oboseala.

Pe de altă parte, o femeie de 45 de ani, care a avut long COVID din ianuarie 2022, a raportat rezultate mixte. Deși un tratament de cinci zile i-a oferit o ameliorare temporară a simptomelor, un al doilea tratament de 15 zile nu a avut niciun efect.

Nevoia de tratamente personalizate

Cercetătorii cred că răspunsurile individuale la Paxlovid ar putea fi influențate de o varietate de factori, precum simptomele specifice ale fiecărui pacient, tulpina SARS-CoV-2 contractată sau momentul administrării tratamentului. Echipa de la UCSF a colaborat cu membri ai Patient-Led Research Collaborative pentru a înțelege mai bine aceste variabile.

Studiul subliniază importanța de a accepta complexitatea long COVID pentru a dezvolta tratamente eficiente. De asemenea, UCSF a lansat prima bancă de țesuturi din lume dedicată cercetării long COVID, pentru a explora mecanismele biologice ale acestei afecțiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel